Tytuł: wino z białych winogron - kiedy pierwszy obciąg
Napisane: środa, 2 lis 2011, 14:32
Witam, jestem właśnie w trakcie robienia wina z białych winogron i mam mały problem bo nie wiem czy już czas na pierwszy obciąg. Wino ma prawie 2 miesiące i już bardzo dobrze sklarowało. Jednak nie wiem czy je obciągnąć ponieważ jeszcze pracuje (bulgocze ok raz na 2 min). Dodam, że do gąsiora wrzuciłem rozgniecione winogrona, a nie sam moszcz. Z góry dziękuję za rady.
I od dwóch miesięcy kiszą tam się całe owoce? Zlewaj jak najszybciej, chociaż prawdopodobnie już "śmierdzi myszami"...
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
Szczerze mówiąc brakowało mi tego określenia. Zapach jest dziwny wąchając przez rurke, jednak jak otworze gąsior to pachnie normalnie winem. Dodam, że martwi mnie trochę barwa bo wino jest przeźroczyste, a nie złotawe tak jak u innych. A po jakim czasie powinno się odcedzić te owoce?
Maksymalnie po 7-10 dniach od startu... Zlej teraz, spróbuj napowietrzyć troszkę wino, powinno pomóc usunąć mysi zapach...
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
Hmmm, to ile miałeś tych winogron, ile wody a ile cukru? Bo wygląda to, jakbyś zrobił cukrówkę na winogronach.
______________________________________________________________________ ポーランド語が書けますちょっと。 得意は満月の仕業の酒です。 Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine Lux Lunae luceat nos! Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
Tytuł: Re: wino z białych winogron - kiedy pierwszy obciąg
Napisane: czwartek, 3 lis 2011, 09:38
Ja tylko w kwestii dopytania bo nigdy nie robiłem z białych . Czy białe w ogóle można fermentować w miazdze dłużej jak 3 dni? Właśnie na te niedobre posmaki.
______________________________________________________________________ "Jeżeli w ogóle warto coś robić, to warto to robić dobrze" - Albert Einstein
Napisane: czwartek, 3 lis 2011, 10:37
Proporcje były beznadziejne bo to moje pierwsze wino. Mianowicie z 6-7 l moszczu, 9 litrów wody i 4 kg cukru. Wino przez noc zmieniło barwę (po oddzieleniu go od owoców i po ponownym przelaniu go do balona) z przeźroczystej na barwę soku jabłkowego. Czy to normalne?
Napisane: czwartek, 3 lis 2011, 12:26
Brzydal napisał(a):
Czy białe w ogóle można fermentować w miazdze dłużej jak 3 dni?
W przypadku wina gronowego wszystko zależy od tego, jakie wino chce się zrobić. Jeśli czerwone, to fermentujemy całą miazgę tyle, ile napisał Zygmunt. Choć ja i 14 dni trzymałem. Jeśli białe, to od razu wyciskamy sok i wstępnej fermentacji poddajemy już tylko sam moszcz. Natomiast przy różowym fermentuje się w miazdze maksymalnie do 3 dni. Białe winogrona stosuje się przeważnie do białych win, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zrobić z nich wino czerwone i wtedy wydobywamy z nich taniny w fermentacji nawet do dwóch tygdodni.
Oczywiście to wszystko dotyczy win GRONOWYCH. Bo Ksieciu007 zrobił wino z winogron, a nie gronowe. W winie gronowym nie dodaje się w ogóle wody. W naszych warunkach, niestety, trzeba dodawać cukier. Natomiast wino z winogron jest traktowane jako wino owocowe i postępuje się z nim tak samo, jak z winem z malin czy porzeczek. Ale wiadomo, że przy żadnym, nawet owocowym winie, nie prowadzi się wstępnej fermentacji miazgi 2 miesiące. Zawsze jest to czas maksymalnie do 14 dni.
Ksieciu007 napisał(a):
Wino przez noc zmieniło barwę (po oddzieleniu go od owoców i po ponownym przelaniu go do balona) z przeźroczystej na barwę soku jabłkowego. Czy to normalne?
Normalne. Trudno wręcz, żeby po 2 miesiącach fermentacji w miazdze wino nie nabrało żadnej barwy.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości