Wino z Aronii.

Wina, które wykonuje się porą, gdy nie ma łatwego dostępu do świeżych owoców i soków...

Autor tematu
Maro.
50
Posty: 89
Rejestracja: piątek, 13 lis 2009, 22:49
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Wina
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Kontakt:
Załączniki
Wino z Aronii.

Postautor: Maro. » poniedziałek, 24 paź 2011, 19:06

Witam szanownych przyjaciół :D

W niedzile nazbierałem 5 litrów aroni, które obecnie sa w zamrażarce.
Chciałbym z tego zrobic winko tylko niewim jak.
Może ktoś z was ma jakiś przepis lub radny???

Do tego myśle dodac jeszcze słodki sok z porzeczki (oczywiście domowej roboty);
- czerwnona 1L
- czarna 1L

Czekam na jakies propozycje ;)

Pozdrawiam Maro.


Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

Agneskate
200
Posty: 232
Rejestracja: sobota, 11 paź 2008, 20:16
Krótko o sobie: Cicha woda... ;P
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Kontakt:
Załączniki
Re: Wino z Aronii.

Postautor: Agneskate » poniedziałek, 24 paź 2011, 20:17

Wino z aroni samo bez niczego jest niedobre. Także jak nie dodasz jakiś innych owoców to raczej daj sobie spokój.
Pozdrawiam Aga


Autor tematu
Maro.
50
Posty: 89
Rejestracja: piątek, 13 lis 2009, 22:49
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Wina
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Kontakt:
Załączniki
Re: Wino z Aronii.

Postautor: Maro. » poniedziałek, 24 paź 2011, 22:20

Czy aronia może byc owocem dominujacym???
Czy raczej używac jej jako dodatku???
A jaki czas mam fermentowac owoce aroni???
A ma ktoś jakiś przepis na wino z aronia???


Pozdrawiam Maro.


Brzydal
300
Posty: 328
Rejestracja: poniedziałek, 17 paź 2011, 12:51
Załączniki
Re: Wino z Aronii.

Postautor: Brzydal » wtorek, 25 paź 2011, 07:59

Do nalewek z Aronii dodaje się liście z wiśni to już poprawia smak. :)
"Jeżeli w ogóle warto coś robić, to warto to robić dobrze" - Albert Einstein

Awatar użytkownika

Dazzal93
5
Posty: 5
Rejestracja: niedziela, 9 paź 2011, 21:16
Krótko o sobie: Old VW don't die they just get lower ;)
Ulubiony Alkohol: Wino
Status Alkoholowy: Winiarz
Kontakt:
Załączniki
Re: Wino z Aronii.

Postautor: Dazzal93 » wtorek, 25 paź 2011, 13:37

Podczepię się pod temat. To jak używać owoców, soku z aronii? W tym roku posadziłem 2 drzewka aronii. :D
Ostatnio zmieniony wtorek, 25 paź 2011, 14:06 przez Agneskate, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: ortografia
Kocham drożdże ;]


bystym
50
Posty: 79
Rejestracja: czwartek, 14 sty 2010, 11:52
Krótko o sobie: Sam robię wina; ulubione aroniowe. Robię też nalewki z działkowych owoców. A do nalewek robię własny spirytus. Zdarza mi się też destylować nastawy owocowe, albo ziołowe: absynt, ouzo.
Ulubiony Alkohol: Każdy, który ma coś w sobie poza samymi procentami. Nie lubimy monopolki.
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Wino z Aronii.

Postautor: bystym » wtorek, 25 paź 2011, 22:20

Witam.

Muszę stanowczo zaprotestować wobec niesprawiedliwych ocen dla wina aroniowego. Trzeci sezon robię wino z aronii i jest to wyśmienite wino. Zacząłem od wytrawnego, potem było półwytrawne, a w tym roku robię półsłodkie. Ubiegłoroczne winko koleżanka przyrównała (a potrafi oceniać wina) do węgierskiego Egri Bikavera. Wino robi się bez żadnych dodatków poza wodą i cukrem. Ma ono charakterystyczny smak aroniowy, ale w tym jego wielkość. Zresztą stosownie do wymagań można dozować proporcje składników, albo nawet przez mrożenie owoców pozbywać się z nich goryczki. Ja nie mrożę, ale trzymam się zasady, że wino jest gotowe do picia dopiero po roku spędzonym w piwniczce. I to działa. Cierpliwość nagradzana jest przednim trunkiem.

A proporcje na 10 l wina 13% stosuję następujące: 6,5 kg aronii, 5 l wody, 2 kg cukru, 4 g pożywki, no i drożdże szlachetne do wina czerwonego. Fermentuję owoce w miazdze ok. 10-14 dni, odciskam moszcz i dalej fermentuję. Cała reszta, jak przy winie gronowym: zlewanie znad osadu (po pierwszym zlaniu siarkowanie) dwa, trzy, a jak trzeba to i cztery razy. A na koniec wino pod korek butli i do piwnicy. Warto robić i warto potem czekać do jesieni, żeby wypić lampkę.

Jeśli zatem ktoś ma aronię, to niech śmiało robi wino. Ja już robię z niej i wino, i nalewki i w tym roku zrobiłem nawet destylat. Dojrzewa teraz spokojnie i spodziewam się przedniej wódeczki.


Autor tematu
Maro.
50
Posty: 89
Rejestracja: piątek, 13 lis 2009, 22:49
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Wina
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Kontakt:
Załączniki
Re: Wino z Aronii.

Postautor: Maro. » niedziela, 30 paź 2011, 16:58

Witaj bystym :)

Ile w finale wychodzi winka z twojego przepisu???

A 2kg cukru dodajesz całe??? Czy na raty???

Pozdrawiam Maro. ;)


bystym
50
Posty: 79
Rejestracja: czwartek, 14 sty 2010, 11:52
Krótko o sobie: Sam robię wina; ulubione aroniowe. Robię też nalewki z działkowych owoców. A do nalewek robię własny spirytus. Zdarza mi się też destylować nastawy owocowe, albo ziołowe: absynt, ouzo.
Ulubiony Alkohol: Każdy, który ma coś w sobie poza samymi procentami. Nie lubimy monopolki.
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Wino z Aronii.

Postautor: bystym » poniedziałek, 31 paź 2011, 09:00

Witam.

To są proporcje podane do uzyskania 10 l wina, czyli już gotowego produktu. Oczywiście czasem wydajność soku z owoców może być nieco inna niż ta nominalna, ale nie ma problemu, żeby wtedy pod korek uzupełnić płyn wodą. Natomiast cukier dodaję raczej w dwóch porcjach. Ale to też zależeć może od słodkości owoców. Chodzi po prostu o to, żeby przy zafermentowaniu poziom cukru w nastawie nie przekraczał ok. 22 Blg, bo drożdże mogą mieć problem ze startem.

Pozdrawiam
Bogdan


Anubis
150
Posty: 196
Rejestracja: piątek, 10 lut 2012, 17:14
Załączniki
Re: Wino z Aronii.

Postautor: Anubis » piątek, 16 lis 2012, 11:45

Bystym jak Ty to robisz, że po zlaniu zawartości do innego balonu i odciśnięciu z owoców soku, i wody nadal ci to pracuje ?
Z tego co wiem i zauważyłem po zlaniu zawartości z balonu, wino przestaje praktycznie pracować, idą czasem bulki ale poziom cukru już nie spada.


Anubis
150
Posty: 196
Rejestracja: piątek, 10 lut 2012, 17:14
Załączniki
Re: Wino z Aronii.

Postautor: Anubis » poniedziałek, 21 paź 2013, 22:46

Czy ktoś może napisać ile mniej więcej powinno się dodawać liści wiśni do nastawu w baniaku 20L gdzie jest ok 5 kg Aronii ? zamierzam zrobić wino mieszane, 5 kg aronii i reszta sok z jabłek i może trochę z gruszek. Podobno sok z jabłek usuwa goryczkę, czy liście wiśni można zastąpić liśćmi z malin ? czy liście powinno się wrzucić do nastawu czy zrobić z tego jakiś wywar ?

Awatar użytkownika

siwy1121
350
Posty: 385
Rejestracja: sobota, 17 wrz 2011, 09:39
Krótko o sobie: Zanim znalazłem tą stronę myślałem, że wiem naprawdę dużo o wyrobie wina... To był dla mnie cios
Ulubiony Alkohol: wino
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Wrocław
Załączniki
Re: Wino z Aronii.

Postautor: siwy1121 » środa, 23 paź 2013, 23:42

Z tego co wiem dodaje się 200 liści na każdy kilogram aronii, śmiało możesz zastąpić liśćmi z malin lub porzeczek. Jeśli po pierwszym zlaniu jest jeszcze w winie cukier, dodałeś drożdże winiarskie, stężenie alko jest zbyt male, żeby ubić drożdżaki, a mimo to przestaje pracować to robisz coś źle, może za słabo odciskasz pulpę i drożdże zostają w wytłokach, może zbytnio je napowietrzasz, albo dosładzasz gorącym syropem. Napisz szczegółowo.

bystym pisze:(po pierwszym zlaniu siarkowanie)

bystym, po co siarkujesz już po pierwszym zlaniu ? Niech wino jeszcze popracuje, z tego co piszesz wynika, że nastaw ma ok 22 blg, a to daje 10,4% zakładając, że nie zostało już nic cukru w nastawie.

Proponuję jeszcze dodać pektoenzym, pozwala więcej wyciągnąć z owoców


Anubis
150
Posty: 196
Rejestracja: piątek, 10 lut 2012, 17:14
Załączniki
Re: Wino z Aronii.

Postautor: Anubis » czwartek, 24 paź 2013, 06:01

Surowe liście można wrzucić do nastawu ? przy 5 kg aronii wychodzi 1000 liści, wypełni mi to chyba cały balon...


sztender
250
Posty: 282
Rejestracja: piątek, 8 lut 2013, 19:51
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Kontakt:
Załączniki
Re: Wino z Aronii.

Postautor: sztender » czwartek, 24 paź 2013, 07:21

siwy1121 pisze:Z tego co wiem dodaje się 200 liści na każdy kilogram aronii, śmiało możesz zastąpić liśćmi z malin lub porzeczek.

Robiłeś czy "wiesz" ? Bo to spora różnica. Z tego co ja "wiem", to jakaś durnota pakować liście do nastawu. Nie po to wszędzie zaleca się (najczęściej) krótką fermentacje w miazdze (w celu uniknięcia trawiastych posmaków), żeby pakować do wina "trawę". O "zieleninie" wiem, że się pakuje do nalewek, ale maceracja to nie fermentacja.
http://latawce.phorum.pl

Awatar użytkownika

Pretender
2000
Posty: 2341
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Centrum
Załączniki
Re: Wino z Aronii.

Postautor: Pretender » czwartek, 24 paź 2013, 08:46

Do nastawu z aronii nie dodajemy liści. Tak jak napisał sztender, liście do nalewki.

Ps
Aronię trzymaj krótko w nastawie.

Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2627
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Załączniki
Re: Wino z Aronii.

Postautor: gr000by » czwartek, 24 paź 2013, 09:55

Aronia po przemrożeniu traci podobno posmaki ziemiste i trawiaste. Nie jestem w stanie tego potwierdzić, bo nie czułem tych posmaków w winie z nieprzemrożonej aronii (ze swojej działki, dojrzała w pełni), ani w winie z aronii przemrożonej 2 tygodnie (jw.; nie miałem beczki do fermentacji na większą ilość wina). Oba te wina były aroniowo-jabłkowe, owoce aronii zmiażdżone i wrzucone do nastawu na parę tygodni.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.


Rusin
200
Posty: 249
Rejestracja: sobota, 31 sie 2013, 17:55
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Kalisz
Załączniki
Re: Wino z Aronii.

Postautor: Rusin » czwartek, 24 paź 2013, 19:17

Moja aronia była przemrożona ale tylko jeden dzień i czuć takie posmaki w winnie.
In vino veritas, in aqua sanitas

Awatar użytkownika

Pretender
2000
Posty: 2341
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Centrum
Załączniki
Re: Odp: Wino z Aronii.

Postautor: Pretender » czwartek, 24 paź 2013, 19:26

Dlatego aronię trzymamy krótko. Robiłem to wino raz, mówiłem sobie, że więcej nie zrobię. Ale zdanie zmieniłem. Piłem młode winko aroniowe, zrobione na samym soku, odciśnięte owoce po 1-2 dniach. Bardzo smaczne, nie czuć papieru ściernego, jak nie aroniowe. Pycha.

Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2627
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Załączniki
Re: Wino z Aronii.

Postautor: gr000by » czwartek, 24 paź 2013, 19:30

Każdy robi jak lubi :). Nie robię stricte czystego wina aroniowego, tylko jabłkowo-aroniowe 10:1. Po to daję mało aronii, żeby mogła długo poleżeć w nastawie. Ważniejsze od smaku, są dla mnie właściwości obniżania ciśnienia przez aronię :D. Wolę wymoczyć je z aronii do końca i mieć je w większej ilości wina (tylko dlatego wino może dłużej poleżeć, jakby było go mało to znikłoby w miesiąc), które jest mniej aroniowe.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.


nandrzejek
1
Posty: 1
Rejestracja: poniedziałek, 4 lis 2013, 18:48
Załączniki
Re: Wino z Aronii.

Postautor: nandrzejek » piątek, 15 lis 2013, 17:29

Witam
To mój pierwszy wpis na tym forum więc wybaczcie mi ewentualne potknięcia.
Z około 40 kilogramów aronii wyszło mi jakieś 35 l soku, sok wlałem do balona a miazgę zalałem 5 litrami przegotowanej wody, zostawiłem na noc. Na drugi dzień wygniotłem mocno i sok ponownie do balona, rozpuściłem 2 kilogramy cukru w 2 litrach wody i do dymiona. Wcześniej zrobiłem matkę drożdżową z własnych winogron [rasy nie znam małe słodkie ciemne].
W sumie miałem około 45 litrów wina, fermentacja nie przebiega burzliwie, więc można utrzymywać
wysoki poziom w balonie. Dodaje co 2 tygodnie 1,5 kilograma cukru w sumie do dnia dzisiejszego wsypałem 9,5 kilograma [spuszczam 4 litry wina dodaje cukier podgrzewam i wlewam].
Temperatura w pomieszczeniu około 15- 18 stopni a winko ma się chyba dobrze gdyż dalej pięknie pyka.
Ostatnio zmieniony piątek, 15 lis 2013, 21:12 przez gr000by, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: mniej razy wal w ENTERa

Awatar użytkownika

Pretender
2000
Posty: 2341
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Centrum
Załączniki
Re: Wino z Aronii.

Postautor: Pretender » piątek, 15 lis 2013, 20:08

Skoro wszystko ładnie "pyka" to w czym problem? Nie napisałeś o kilku szczegółach, ale mam nadzieję, że zastosowałeś wszystkie wskazówki (oczywiście z foremki)


Wróć do „Wina różne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości