Wino z Aronii.


Wina, które wykonuje się porą, gdy nie ma łatwego dostępu do świeżych owoców i soków...

Wino z Aronii.

Postprzez Maro. » Poniedziałek, 24 Paź 2011, 20:06

Witam szanownych przyjaciół :D

W niedzile nazbierałem 5 litrów aroni, które obecnie sa w zamrażarce.
Chciałbym z tego zrobic winko tylko niewim jak.
Może ktoś z was ma jakiś przepis lub radny???

Do tego myśle dodac jeszcze słodki sok z porzeczki (oczywiście domowej roboty);
- czerwnona 1L
- czarna 1L

Czekam na jakies propozycje ;)

Pozdrawiam Maro.
Maro.

 
Posty: 89


Wysokiej jakości drożdże gorzelnicze do dużych nastawów.
Drożdże Coobra Mega Pack
Cena: 26,00 zł  
Promocja: 22,99 zł
Wydajny, szybki i skuteczny środek do klarowania nastawów cukrowych, owocowych oraz win domowych. Najwyższa jakość !
Duoklar Turbo - Jan Okowita
Cena: 5,19 zł  
Promocja: 4,99 zł
Wysokiej jakości drożdże gorzelnicze do dużych nastawów.
Drożdże Coobra Mega Pack
Cena: 26,00 zł  
Promocja: 22,99 zł
Aktywne drożdże do fermentacji wszelkich nastawów z owoców.
AD Drożdże Owocowe Turbo
Cena: 7,99 zł  
Promocja: 6,95 zł
Specjalny rodzaj drożdży o zmniejszonej ilości niepożądanych ubocznych produktów fermentacji. Rekomendowane przez sklep AD !
Drożdże Szlacheckie Typu Vodka - Jan Okowita
Cena: 8,90 zł  
Promocja: 8,49 zł
Aktywne drożdże do fermentacji wszelkich nastawów z owoców.
AD Drożdże Owocowe Turbo
Cena: 7,99 zł  
Promocja: 6,95 zł
Wysokiej jakości drożdże gorzelnicze do dużych nastawów.
Drożdże Coobra Mega Pack
Cena: 26,00 zł  
Promocja: 22,99 zł
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

Re: Wino z Aronii.

Postprzez Agneskate » Poniedziałek, 24 Paź 2011, 21:17

Wino z aroni samo bez niczego jest niedobre. Także jak nie dodasz jakiś innych owoców to raczej daj sobie spokój.
Pozdrawiam Aga
Awatar użytkownika
Agneskate

 
Posty: 232

Re: Wino z Aronii.

Postprzez Maro. » Poniedziałek, 24 Paź 2011, 23:20

Czy aronia może byc owocem dominujacym???
Czy raczej używac jej jako dodatku???
A jaki czas mam fermentowac owoce aroni???
A ma ktoś jakiś przepis na wino z aronia???


Pozdrawiam Maro.
Maro.

 
Posty: 89

Re: Wino z Aronii.

Postprzez Brzydal » Wtorek, 25 Paź 2011, 08:59

Do nalewek z Aronii dodaje się liście z wiśni to już poprawia smak. :)
"Jeżeli w ogóle warto coś robić, to warto to robić dobrze" - Albert Einstein
Brzydal

 
Posty: 328

Re: Wino z Aronii.

Postprzez Dazzal93 » Wtorek, 25 Paź 2011, 14:37

Podczepię się pod temat. To jak używać owoców, soku z aronii? W tym roku posadziłem 2 drzewka aronii. :D
Ostatnio edytowany przez Agneskate, Wtorek, 25 Paź 2011, 15:06, edytowano w sumie 1 raz
Powód: ortografia
Kocham drożdże ;]
Awatar użytkownika
Dazzal93

 
Posty: 5

Re: Wino z Aronii.

Postprzez bystym » Wtorek, 25 Paź 2011, 23:20

Witam.

Muszę stanowczo zaprotestować wobec niesprawiedliwych ocen dla wina aroniowego. Trzeci sezon robię wino z aronii i jest to wyśmienite wino. Zacząłem od wytrawnego, potem było półwytrawne, a w tym roku robię półsłodkie. Ubiegłoroczne winko koleżanka przyrównała (a potrafi oceniać wina) do węgierskiego Egri Bikavera. Wino robi się bez żadnych dodatków poza wodą i cukrem. Ma ono charakterystyczny smak aroniowy, ale w tym jego wielkość. Zresztą stosownie do wymagań można dozować proporcje składników, albo nawet przez mrożenie owoców pozbywać się z nich goryczki. Ja nie mrożę, ale trzymam się zasady, że wino jest gotowe do picia dopiero po roku spędzonym w piwniczce. I to działa. Cierpliwość nagradzana jest przednim trunkiem.

A proporcje na 10 l wina 13% stosuję następujące: 6,5 kg aronii, 5 l wody, 2 kg cukru, 4 g pożywki, no i drożdże szlachetne do wina czerwonego. Fermentuję owoce w miazdze ok. 10-14 dni, odciskam moszcz i dalej fermentuję. Cała reszta, jak przy winie gronowym: zlewanie znad osadu (po pierwszym zlaniu siarkowanie) dwa, trzy, a jak trzeba to i cztery razy. A na koniec wino pod korek butli i do piwnicy. Warto robić i warto potem czekać do jesieni, żeby wypić lampkę.

Jeśli zatem ktoś ma aronię, to niech śmiało robi wino. Ja już robię z niej i wino, i nalewki i w tym roku zrobiłem nawet destylat. Dojrzewa teraz spokojnie i spodziewam się przedniej wódeczki.
bystym

 
Posty: 76

Re: Wino z Aronii.

Postprzez Maro. » Niedziela, 30 Paź 2011, 17:58

Witaj bystym :)

Ile w finale wychodzi winka z twojego przepisu???

A 2kg cukru dodajesz całe??? Czy na raty???

Pozdrawiam Maro. ;)
Maro.

 
Posty: 89

Re: Wino z Aronii.

Postprzez bystym » Poniedziałek, 31 Paź 2011, 10:00

Witam.

To są proporcje podane do uzyskania 10 l wina, czyli już gotowego produktu. Oczywiście czasem wydajność soku z owoców może być nieco inna niż ta nominalna, ale nie ma problemu, żeby wtedy pod korek uzupełnić płyn wodą. Natomiast cukier dodaję raczej w dwóch porcjach. Ale to też zależeć może od słodkości owoców. Chodzi po prostu o to, żeby przy zafermentowaniu poziom cukru w nastawie nie przekraczał ok. 22 Blg, bo drożdże mogą mieć problem ze startem.

Pozdrawiam
Bogdan
bystym

 
Posty: 76

Re: Wino z Aronii.

Postprzez Anubis » Piątek, 16 Lis 2012, 12:45

Bystym jak Ty to robisz, że po zlaniu zawartości do innego balonu i odciśnięciu z owoców soku, i wody nadal ci to pracuje ?
Z tego co wiem i zauważyłem po zlaniu zawartości z balonu, wino przestaje praktycznie pracować, idą czasem bulki ale poziom cukru już nie spada.
Anubis

 
Posty: 102

Re: Wino z Aronii.

Postprzez Anubis » Poniedziałek, 21 Paź 2013, 23:46

Czy ktoś może napisać ile mniej więcej powinno się dodawać liści wiśni do nastawu w baniaku 20L gdzie jest ok 5 kg Aronii ? zamierzam zrobić wino mieszane, 5 kg aronii i reszta sok z jabłek i może trochę z gruszek. Podobno sok z jabłek usuwa goryczkę, czy liście wiśni można zastąpić liśćmi z malin ? czy liście powinno się wrzucić do nastawu czy zrobić z tego jakiś wywar ?
Anubis

 
Posty: 102

Następna

Wróć do Wina różne

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości

Zabawa