Wino z Aronii.

Wina, które wykonuje się porą, gdy nie ma łatwego dostępu do świeżych owoców i soków...
Awatar użytkownika

siwy1121
350
Posty: 396
Rejestracja: sobota, 17 wrz 2011, 10:39
Krótko o sobie: Zanim znalazłem tą stronę myślałem, że wiem naprawdę dużo o wyrobie wina... To był dla mnie cios
Ulubiony Alkohol: wino
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy

Post autor: siwy1121 »

Z tego co wiem dodaje się 200 liści na każdy kilogram aronii, śmiało możesz zastąpić liśćmi z malin lub porzeczek. Jeśli po pierwszym zlaniu jest jeszcze w winie cukier, dodałeś drożdże winiarskie, stężenie alko jest zbyt male, żeby ubić drożdżaki, a mimo to przestaje pracować to robisz coś źle, może za słabo odciskasz pulpę i drożdże zostają w wytłokach, może zbytnio je napowietrzasz, albo dosładzasz gorącym syropem. Napisz szczegółowo.
bystym pisze:(po pierwszym zlaniu siarkowanie)
bystym, po co siarkujesz już po pierwszym zlaniu ? Niech wino jeszcze popracuje, z tego co piszesz wynika, że nastaw ma ok 22 blg, a to daje 10,4% zakładając, że nie zostało już nic cukru w nastawie.

Proponuję jeszcze dodać pektoenzym, pozwala więcej wyciągnąć z owoców
koncentraty wina

Anubis
200
Posty: 220
Rejestracja: piątek, 10 lut 2012, 17:14
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Wino z Aronii.

Post autor: Anubis »

Surowe liście można wrzucić do nastawu ? przy 5 kg aronii wychodzi 1000 liści, wypełni mi to chyba cały balon...

sztender
250
Posty: 282
Rejestracja: piątek, 8 lut 2013, 19:51
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Kontakt:
Re: Wino z Aronii.

Post autor: sztender »

siwy1121 pisze:Z tego co wiem dodaje się 200 liści na każdy kilogram aronii, śmiało możesz zastąpić liśćmi z malin lub porzeczek.
Robiłeś czy "wiesz" ? Bo to spora różnica. Z tego co ja "wiem", to jakaś durnota pakować liście do nastawu. Nie po to wszędzie zaleca się (najczęściej) krótką fermentacje w miazdze (w celu uniknięcia trawiastych posmaków), żeby pakować do wina "trawę". O "zieleninie" wiem, że się pakuje do nalewek, ale maceracja to nie fermentacja.
http://latawce.phorum.pl
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Wino z Aronii.

Post autor: Pretender »

Do nastawu z aronii nie dodajemy liści. Tak jak napisał sztender, liście do nalewki.

Ps
Aronię trzymaj krótko w nastawie.
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Wino z Aronii.

Post autor: gr000by »

Aronia po przemrożeniu traci podobno posmaki ziemiste i trawiaste. Nie jestem w stanie tego potwierdzić, bo nie czułem tych posmaków w winie z nieprzemrożonej aronii (ze swojej działki, dojrzała w pełni), ani w winie z aronii przemrożonej 2 tygodnie (jw.; nie miałem beczki do fermentacji na większą ilość wina). Oba te wina były aroniowo-jabłkowe, owoce aronii zmiażdżone i wrzucone do nastawu na parę tygodni.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

Rusin
200
Posty: 249
Rejestracja: sobota, 31 sie 2013, 18:55
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Kalisz
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Wino z Aronii.

Post autor: Rusin »

Moja aronia była przemrożona ale tylko jeden dzień i czuć takie posmaki w winnie.
In vino veritas, in aqua sanitas
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Odp: Wino z Aronii.

Post autor: Pretender »

Dlatego aronię trzymamy krótko. Robiłem to wino raz, mówiłem sobie, że więcej nie zrobię. Ale zdanie zmieniłem. Piłem młode winko aroniowe, zrobione na samym soku, odciśnięte owoce po 1-2 dniach. Bardzo smaczne, nie czuć papieru ściernego, jak nie aroniowe. Pycha.
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Wino z Aronii.

Post autor: gr000by »

Każdy robi jak lubi :). Nie robię stricte czystego wina aroniowego, tylko jabłkowo-aroniowe 10:1. Po to daję mało aronii, żeby mogła długo poleżeć w nastawie. Ważniejsze od smaku, są dla mnie właściwości obniżania ciśnienia przez aronię :D. Wolę wymoczyć je z aronii do końca i mieć je w większej ilości wina (tylko dlatego wino może dłużej poleżeć, jakby było go mało to znikłoby w miesiąc), które jest mniej aroniowe.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

nandrzejek
1
Posty: 1
Rejestracja: poniedziałek, 4 lis 2013, 18:48
Re: Wino z Aronii.

Post autor: nandrzejek »

Witam
To mój pierwszy wpis na tym forum więc wybaczcie mi ewentualne potknięcia.
Z około 40 kilogramów aronii wyszło mi jakieś 35 l soku, sok wlałem do balona a miazgę zalałem 5 litrami przegotowanej wody, zostawiłem na noc. Na drugi dzień wygniotłem mocno i sok ponownie do balona, rozpuściłem 2 kilogramy cukru w 2 litrach wody i do dymiona. Wcześniej zrobiłem matkę drożdżową z własnych winogron [rasy nie znam małe słodkie ciemne].
W sumie miałem około 45 litrów wina, fermentacja nie przebiega burzliwie, więc można utrzymywać
wysoki poziom w balonie. Dodaje co 2 tygodnie 1,5 kilograma cukru w sumie do dnia dzisiejszego wsypałem 9,5 kilograma [spuszczam 4 litry wina dodaje cukier podgrzewam i wlewam].
Temperatura w pomieszczeniu około 15- 18 stopni a winko ma się chyba dobrze gdyż dalej pięknie pyka.
Ostatnio zmieniony piątek, 15 lis 2013, 21:12 przez gr000by, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: mniej razy wal w ENTERa
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Wino z Aronii.

Post autor: Pretender »

Skoro wszystko ładnie "pyka" to w czym problem? Nie napisałeś o kilku szczegółach, ale mam nadzieję, że zastosowałeś wszystkie wskazówki (oczywiście z foremki)

Anubis
200
Posty: 220
Rejestracja: piątek, 10 lut 2012, 17:14
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Wino z Aronii.

Post autor: Anubis »

Wino z Aronii jest super, robiłem rok temu z dodatkiem ryżu, rodzynek i cytryny, do roku wino było takie sobie teraz przypomina Porto, ma aromat, moc i fajny smak, gorąco Polecam !! ale musi swoje postać...
W tym roku nastawiłem 50 L wina... różnego min. 6 L z resztek zebranych aronii do tego pół kilo żurawiny... ciekawe co wyjdzie :)
Ja robię wina mocne, z dużą ilością % z przerobionego cukru, Aronia się do tego nadaje, alkohol jest ukryty ale grzeje w gardle.
Generalnie wino z Aronii to wina do dłuższego leżakowania.
Awatar użytkownika

ta_moko
500
Posty: 535
Rejestracja: piątek, 7 gru 2012, 21:23
Lokalizacja: Południe kraju
Podziękował: 45 razy
Otrzymał podziękowanie: 107 razy
Re: Wino z Aronii.

Post autor: ta_moko »

To prawda - wino z aronii jest niedoceniane, a jest przednim winem. Robiłem wino ciężkie, potężne, mocno taniczne o mocy około 17%. Teraz leży na dębie. Przeznaczone jest do starzenia, ale jest tak wyśmienite już teraz, że chyba nie poleży długo. :mrgreen: Żałuje dwóch rzeczy: że zrobiłem go tak mało (około 10l) i że odkryłem je tak późno. W przyszłym roku będzie jednym z najważniejszych trunków do zrobienia. I pobawię się z jego odmianami.Obok takiego, jak tegoroczne, powstanie też lekkie oraz drugie, nieco cięższe, ale nie tak jak obecne. Oba do szybkiego spożycia. Poeksperymentuję też z dodatkami, szczególnie z winem czeremchowym.
To naprawdę świetne wino.
Alkoholu tak naprawdę boją się tylko ludzie, którzy mają coś złego do ukrycia... Ludziom pięknym od wewnątrz alkohol nie szkodzi... - Piotr Skrzynecki
Awatar użytkownika

bohema.zaba
100
Posty: 125
Rejestracja: piątek, 23 wrz 2011, 20:38
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Jack Daniel's
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Podziękował: 17 razy
Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: Wino z Aronii.

Post autor: bohema.zaba »

Witam.

Ja w tym roku popełniłem pierwszy raz z aronii, swoim wymyślonym przepisem.
20kg aronii przepuściłem przez maszynkę do mięsa, dzieląc na połowy zalałem wrzątkiem w fermentatorach tak 2cm nad powstałą pulpę. Zamknięte w fermentatorach przestało 24h, po czym został odciśnięty płyn i zlany do gąsiora 54l. Gąsior został dopełniony wodą z cukrem30'C do 50l i całość zaszczepiłem G 955. Ruszyło z kopyta po 40 minutach, po 6 tygodniach jeszcze leci cztery bąble na minutę. Jeszcze nie próbowałem, gąsior zaklejony i zalakowany przed szwagrem :D.
Całość przeznaczona do destylacji i zobaczę co z tego wyjdzie.

janik
300
Posty: 335
Rejestracja: piątek, 31 sty 2014, 21:02
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowanie: 30 razy
Re: Wino z Aronii.

Post autor: janik »

Aronia jest warta jako owoc dla przetworzenia na różne trunki gdzie wino i nalewki są najbardziej doceniane. Wino jako odmianowe nie zawsze jest akceptowalne ze względu na dużą taniczność a garbniki zawarte w nim dla wielu są zbyt mocne. Jednak w miarę dojrzewania wino nabiera "ogłady"i może być warte polecenia. Jednak okres dojrzewania powinien być dość długi. Szybkie spożywanie
tego wina po winifikacji nie odda jego potencjału. Dużym kompromisem jest kupaż tego wina lub owoców aronii z innymi składnikami. Aronia doskonale komponuje się z jabłkiem i dobrze to wykorzystać. Ja sprawdziłem zestawienie: Aronia,Wiśnia,Cz.Bez i Śliwka. Po kupażu i dwuletnim leżakowaniu nikt z konsumujących nie mógł stwierdzić czy jest to wino owocowe czy gronowe.
Awatar użytkownika

siwy1121
350
Posty: 396
Rejestracja: sobota, 17 wrz 2011, 10:39
Krótko o sobie: Zanim znalazłem tą stronę myślałem, że wiem naprawdę dużo o wyrobie wina... To był dla mnie cios
Ulubiony Alkohol: wino
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Wino z Aronii.

Post autor: siwy1121 »

Ta_moko mógłbyś napisać coś więcej o tym swoim aroniowym ??? Jutro idę zbierać aronię i chciałbym zrobić z tego coś fajnego. Jeśli robiłeś to podpowiedz jakie dajesz proporcje wody, po jakim czasie odciskasz owoce itp. Będę bardzo wdzięczny
PS. Co do wina z czeremchy masz rację, kiedyś robiłem.

michal278
1850
Posty: 1868
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Odp: Wino z Aronii.

Post autor: michal278 »

Ja z aronii polecam sok, nalewkę z pomarańczą no i wino. Tylko piłem nieraz wino i za każdym razem było inne. Ponoć są 3 główne typy tego wina. Niech się wypowiedzą lepsi eksperci. Pzdr
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wina Różne”