Z tego co wiem dodaje się 200 liści na każdy kilogram aronii, śmiało możesz zastąpić liśćmi z malin lub porzeczek. Jeśli po pierwszym zlaniu jest jeszcze w winie cukier, dodałeś drożdże winiarskie, stężenie alko jest zbyt male, żeby ubić drożdżaki, a mimo to przestaje pracować to robisz coś źle, może za słabo odciskasz pulpę i drożdże zostają w wytłokach, może zbytnio je napowietrzasz, albo dosładzasz gorącym syropem. Napisz szczegółowo.
bystym pisze:(po pierwszym zlaniu siarkowanie)
bystym, po co siarkujesz już po pierwszym zlaniu ? Niech wino jeszcze popracuje, z tego co piszesz wynika, że nastaw ma ok 22 blg, a to daje 10,4% zakładając, że nie zostało już nic cukru w nastawie.
Proponuję jeszcze dodać pektoenzym, pozwala więcej wyciągnąć z owoców