Wino z aronii - problem z fermentacją
Witam. Pierwszy raz robię wino. Trochę poczytałam ale widocznie za mało. Zrobiłam 6 litrów soku w aronii i 1 litr soku z jabłek. Do tego dałam 1,5 kg cukru rozpuszczonego w 2 litrach wody. Dałam uniwersalny pakiet do fermentacji Spirit ferm . Dałam to do butli 15 l. Przez 1. 5 tygodnia fermentacja była burzliwa. Potem ustała. dałam jeszcze 1 kg cukru rozpuszczony w 1/2 l wody. Obecnie po 6 tygodniach moje "wino"ma ładny kolor i tylko 10 Big ( wg tabeli 5,2 % alkoholu). Co można zrobić aby uratować ten napój i zwiększyć mu moc. W zamiarze wino miało być półsłodkie.
-
- Posty: 447
- Rejestracja: niedziela, 12 sty 2014, 18:21
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 77 razy
Re: Wino z aronii - problem z fermentacją
Po pierwsze przeczytaj instrukcję od tego cukromierza.
Zawartość alkoholu obliczamy na podstawie zmian zawartości cukru. [zmiany °Blg]
Zawartość alkoholu obliczamy na podstawie zmian zawartości cukru. [zmiany °Blg]
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota.
Co do tej pierwszej są jednak pewne wątpliwości."
A. Einstein
Co do tej pierwszej są jednak pewne wątpliwości."
A. Einstein
-
- Posty: 2591
- Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
- Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
- Ulubiony Alkohol: do 20%
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Wino z aronii - problem z fermentacją
Matematyka się kłania, wcale nie skomplikowana. Jest słodkie i słabe (ok. 11% alkoholu).
Ok. 10 litrów nastawu, w tym 150 dkg cukru, czort wie ile go było w owocach, średnio przyjmuje się 7 dkg/litr. Daje to książkowe 22 Blg i dobre widoki na wino.
Szkoda, że nie zmierzyłaś Blg przed drugim dodaniem cukru, ale przyjmę, że zeszło do zera. Skoro teraz ma 10 Blh, znaczy nic nie przerobiły z ponownie dodanego cukru, coś nie wierzę, nie z tymi drożdżami.
Ok. 10 litrów nastawu, w tym 150 dkg cukru, czort wie ile go było w owocach, średnio przyjmuje się 7 dkg/litr. Daje to książkowe 22 Blg i dobre widoki na wino.
Szkoda, że nie zmierzyłaś Blg przed drugim dodaniem cukru, ale przyjmę, że zeszło do zera. Skoro teraz ma 10 Blh, znaczy nic nie przerobiły z ponownie dodanego cukru, coś nie wierzę, nie z tymi drożdżami.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
-
- Posty: 447
- Rejestracja: niedziela, 12 sty 2014, 18:21
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 77 razy
Re: Wino z aronii - problem z fermentacją
Pewnie chodziło ci o 10°Blg. A więc masz cukromierz, czy nie?Stasia pisze:Obecnie po 6 tygodniach moje "wino"ma ładny kolor i tylko 10 Big
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota.
Co do tej pierwszej są jednak pewne wątpliwości."
A. Einstein
Co do tej pierwszej są jednak pewne wątpliwości."
A. Einstein