Wino z aronii - problem z fermentacją

Jabłka, wiśnie, czereśnie, porzeczki czerwone i czarne, gruszki, śliwki, truskawki ...

Autor tematu
Stasia
2
Posty: 3
Rejestracja: czwartek, 8 paź 2015, 21:10

Post autor: Stasia »

Witam. Pierwszy raz robię wino. Trochę poczytałam ale widocznie za mało. Zrobiłam 6 litrów soku w aronii i 1 litr soku z jabłek. Do tego dałam 1,5 kg cukru rozpuszczonego w 2 litrach wody. Dałam uniwersalny pakiet do fermentacji Spirit ferm . Dałam to do butli 15 l. Przez 1. 5 tygodnia fermentacja była burzliwa. Potem ustała. dałam jeszcze 1 kg cukru rozpuszczony w 1/2 l wody. Obecnie po 6 tygodniach moje "wino"ma ładny kolor i tylko 10 Big ( wg tabeli 5,2 % alkoholu). Co można zrobić aby uratować ten napój i zwiększyć mu moc. W zamiarze wino miało być półsłodkie.
Awatar użytkownika

HomoChemicus
400
Posty: 447
Rejestracja: niedziela, 12 sty 2014, 18:21
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 77 razy
Re: Wino z aronii - problem z fermentacją

Post autor: HomoChemicus »

Po pierwsze przeczytaj instrukcję od tego cukromierza.
Zawartość alkoholu obliczamy na podstawie zmian zawartości cukru. [zmiany °Blg]
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota.
Co do tej pierwszej są jednak pewne wątpliwości."

A. Einstein
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Wino z aronii - problem z fermentacją

Post autor: Wald »

Matematyka się kłania, wcale nie skomplikowana. Jest słodkie i słabe (ok. 11% alkoholu).
Ok. 10 litrów nastawu, w tym 150 dkg cukru, czort wie ile go było w owocach, średnio przyjmuje się 7 dkg/litr. Daje to książkowe 22 Blg i dobre widoki na wino.
Szkoda, że nie zmierzyłaś Blg przed drugim dodaniem cukru, ale przyjmę, że zeszło do zera. Skoro teraz ma 10 Blh, znaczy nic nie przerobiły z ponownie dodanego cukru, coś nie wierzę, nie z tymi drożdżami.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!

Autor tematu
Stasia
2
Posty: 3
Rejestracja: czwartek, 8 paź 2015, 21:10
Re: Wino z aronii - problem z fermentacją

Post autor: Stasia »

Dziękuję za odpowiedzi i informacje. Nie zmierzyłam cukru bo nie miałam cukromierza ( od zakupu tego powinnam zacząć). Zobaczymy co będzie dalej. Jak nic z tego nie będzie to tragedii też nie będzie. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika

HomoChemicus
400
Posty: 447
Rejestracja: niedziela, 12 sty 2014, 18:21
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 77 razy
Re: Wino z aronii - problem z fermentacją

Post autor: HomoChemicus »

Stasia pisze:Obecnie po 6 tygodniach moje "wino"ma ładny kolor i tylko 10 Big
Pewnie chodziło ci o 10°Blg. A więc masz cukromierz, czy nie?
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota.
Co do tej pierwszej są jednak pewne wątpliwości."

A. Einstein

Autor tematu
Stasia
2
Posty: 3
Rejestracja: czwartek, 8 paź 2015, 21:10
Re: Wino z aronii - problem z fermentacją

Post autor: Stasia »

Teraz już mam. Dlatego pisałam, że od zakupu cukromierza powinnam była zacząć. A w pierwszym poście pomyliłam literkę
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wina Owocowe”