Koledzy i koleżanki prosiłbym o dalsze wskazówki. Robię pierwszy raz aronie. I tak:
20kg aronii przemroziłem i delikatnie zmiażdżyłem
dolałem do powstałej pulpy (chociaż ciężko mi ocenić ile litrów jej wyszło) - 5 litrów soku jabłkowego
Z otrzymanego soku (moszcz aronii + sok jabłkowy) wykazało mi 10 Blg
dolałem do tego 1,5l wody i 2 kg cukru. Blg po tym zabiegu wskazało mi 13. Teraz ładnie to pracuje i powinienem lada dzień odcisnąć owoce.
I teraz mam problem i pytanie do was. ile jeszcze powinienem dodać wody i cukru żeby otrzymać z tego 25l wina (czysty płyn bez owoców), oraz żeby na koniec fermentacji ustrzelić 15% mocy. Oczywiście to ma być na razie wytrawne wino. Dosłodzę sobie potem później. Na razie chcę otrzymać 25l wina o mocy 15%.
Za okazaną pomoc bardzo dziękuje
Wino z aronii - obliczenia pomoc ;)
-
- Posty: 169
- Rejestracja: piątek, 16 sty 2015, 22:00
- Podziękował: 34 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Wino z aronii - obliczenia pomoc ;)
Przy takie ilości wina i 15% alko trzeba Ci 6.4 kg cukru.
Zawartość cukru aronii 5-10%, przyjmując 7% masz 1,75kg + 0,5kg z soku jabłkowego + 2kg wsypane.
Wychodzi jeszcze około 2kg do uzupełnienia.
Jeśli docelowo wino ma być słodkie to bym się nie przejmował obliczeniami tylko dosładzał do 5 blg aż do ustania fermentacji.
15% alko to trochę za dużo na wytrawne
Zawartość cukru aronii 5-10%, przyjmując 7% masz 1,75kg + 0,5kg z soku jabłkowego + 2kg wsypane.
Wychodzi jeszcze około 2kg do uzupełnienia.
Jeśli docelowo wino ma być słodkie to bym się nie przejmował obliczeniami tylko dosładzał do 5 blg aż do ustania fermentacji.
15% alko to trochę za dużo na wytrawne
Re: Wino z aronii - obliczenia pomoc ;)
Dziękuję za pomoc. Rozumiem że po dodaniu cukru i odciśnięciu płyny od miazgi dodać wody to pełnych 25l?
Co do tych 15% to masz rację jest to za dużo na wino wytrawne, ale ja zwykle robię tak iż najpierw nabijam procenty, potem ubijam drożdże piro i następnie dosładzam do smaku. Aronie planuję półsłodkie
Co do tych 15% to masz rację jest to za dużo na wino wytrawne, ale ja zwykle robię tak iż najpierw nabijam procenty, potem ubijam drożdże piro i następnie dosładzam do smaku. Aronie planuję półsłodkie
Re: Wino z aronii - obliczenia pomoc ;)
Hey
Wczoraj w końcu znalazłem czas żeby odcisnąć sok. Przyznam szczerze że nie spodziewałem się takiej ilości. Na oko wyszło jakieś 20l z tego co napisałem. Z tym że użyłem Pektoenzymu. Teraz dodam cukier i resztę wody i niech dalej pracuje
Co do drożdży to użyłem Malaga Zamojscy jak pamiętam. W miazdze fermentowało 7 dni. Wiem ze długo ale nie miałem czasu wcześniej się tym zająć
Wczoraj w końcu znalazłem czas żeby odcisnąć sok. Przyznam szczerze że nie spodziewałem się takiej ilości. Na oko wyszło jakieś 20l z tego co napisałem. Z tym że użyłem Pektoenzymu. Teraz dodam cukier i resztę wody i niech dalej pracuje
Co do drożdży to użyłem Malaga Zamojscy jak pamiętam. W miazdze fermentowało 7 dni. Wiem ze długo ale nie miałem czasu wcześniej się tym zająć