Wino wiśniowe
-
- Posty: 2591
- Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
- Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
- Ulubiony Alkohol: do 20%
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Z tematu podanego powyżej http://alkohole-domowe.com/forum/podsta ... t6449.html , przeczytaj koniecznie: "pozyskiwanie soku" i "przygotowanie moszczu". Coś znajdziesz też w części "fermentacja".
Wino to nie nalewka, tu wyciska się sok do sucha (najlepiej prasą), a kolejne zalewanie pozostałości może wyłącznie zaszkodzić.
Wino to nie nalewka, tu wyciska się sok do sucha (najlepiej prasą), a kolejne zalewanie pozostałości może wyłącznie zaszkodzić.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
-
- Posty: 830
- Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
- Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 73 razy
- Otrzymał podziękowanie: 94 razy
Re: Wino wiśniowe
Ja dawno nie robiłem wina , może zrobie z wiśni Łutówki , przyznam że mam małe doświadczenie w winach. Doradźcie jakie będą najlepsze drożdże do wina powiedzmy 13% alk.? I czy to kilkukrotne dodawanie cukru zamiast jednorazowe jest konieczne, dla smaku? Mam balon 30 L. już po wielu latach prawie pusty.
I like noble drinks.
-
- Posty: 830
- Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
- Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 73 razy
- Otrzymał podziękowanie: 94 razy
Re: Wino wiśniowe
A czy jeśli zasypałem 25kg wiśni bez pestek, trzema kilogramami cukru, żeby puściły sok, to dodawać jeszcze pektoenzym? Czy on może być stosowany łącznie z cukrem?
PS.
Poprawiłem błąd tekstu.
PS.
Poprawiłem błąd tekstu.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 1 sie 2016, 13:29 przez Drupi, łącznie zmieniany 1 raz.
I like noble drinks.
-
- Posty: 830
- Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
- Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 73 razy
- Otrzymał podziękowanie: 94 razy
Re: Wino wiśniowe
Dziś degustacja wina z wiśni 14 % . Wyszło delikatne w smaku aromatyczne. Super. Prawdziwy Burgund. Choć to tylko kilka miesięcy.
https://www.winiarze.pl/artykuly/wina/p ... no-z-wisni
https://www.winiarze.pl/artykuly/wina/p ... no-z-wisni
I like noble drinks.
-
- Posty: 972
- Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 17:36
- Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowanie: 213 razy
- Kontakt:
Re: Wino wiśniowe
Da się i łatwiej będzie sok tłoczyć - one chyba też już drylowane są więc i ta praca odchodzi.
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!
https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!
https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
-
- Posty: 6
- Rejestracja: poniedziałek, 15 sie 2016, 11:12
- Podziękował: 32 razy
Re: Wino wiśniowe
Przymrozek z 10 mają uszkodził kwiaty na wszystkich gatunkach roślin sadowniczych. Straty w zależności od regionu, sięgają nawet 100%. Zanosi się, że w tym roku to będzie drogie hobby.
Ostatnio zmieniony sobota, 20 maja 2017, 16:21 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Interpunkcja
Powód: Interpunkcja
-
- Posty: 830
- Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
- Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 73 razy
- Otrzymał podziękowanie: 94 razy
Re: Wino wiśniowe
U mnie też potężne uszkodzenia z 10 maja. Prawie wszystkie zawiązki zmrożone. Najbardziej wiśnia Łutówka. Na jabłoniach trzeba długo szukać żywego zawiązka, prawie wszystko czarne. Orzech Włoski też "spalony". Nawet jak te owoce będą bardzo drogie to w tym roku nie da się z tego wyżyć mając małe gospodarstwo.
I like noble drinks.