Teraz jest piątek, 25 maja 2012, 21:15

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Wino wiśniowe-"szklanki"
PostPostNapisane: środa, 8 lip 2009, 11:40 
Tematy: 2
zaloguj się aby zobaczyć avatar
Mam pytanko czy :?:
mając czysta miazgę(bez dodatków, poza ew.resztkami wody po myciu owoców) o zawartości 11blg dodawać teraz roztwór cukrowy(jaki stosunek) :?: :?:
czy poczekać aż blg spadnie poniżej 4 :?:
będę fermentować w miazdze.
dodam że blg odczytuję bezpośrednio z podziałki, no i wino w zamyśle ma być półwytrawne lub półsłodkie stołowe tak do 14% (tak myślę że woltaż będzie odpowiedni)
Jeszcze jedno:
-czy złamać lepiej dodając już do moszczu np. sok z czrnej porzeczki (z kartonu) bo podobno (tak czytałem)wino z samych "szklanek" nie jest zbyt smaczne.

Tytuł: Re: Wino wiśniowe-"szklanki"
PostPostNapisane: środa, 8 lip 2009, 17:04 
Jeżeli będzie zbyt wysokie blg to drożdże mogą nie podołać więc lepiej cukier dodawać partiami. Zależy też jakich drożdży użyjesz bo jednym przeszkadza wysokie blg a drugim nie. Nie można też czekać aż drożdże przerobią cały cukier bo dodanie następnej porcji może okazać się zbyt późne.

PostPostNapisane: środa, 8 lip 2009, 17:57 
Stąd włąśnie moje pytanie
Drożdże to "burgund 38" od Zamojskich więc powinny wytrzymać dość dużo,
pomyślałem że dorzucę na dzień dobry roztwór 2 kg. cukry w 6 litrach wody
miazgi mam 3 wiaderka 16 litrowe( w każdym po 3/4 ) więc jak doleje roztwór to za bardzo blg chyba nie powinno podskoczyć (chyba) :roll:
dobrze kombinuje :?: :?: :?:
W sumie to ma byc tego wina 2 balony 54 i 25 litrów,54 na butelkowanie a 25 na bierzącą konsumpcję :odlot:
a co z dodaniem soku z cz. porzeczki :?: :?:

PostPostNapisane: środa, 8 lip 2009, 18:17 
Tematy: 73
He, siemanko Bastian!

Bardzo dobrze kombinujesz, ja bym nawet dawał nie roztwór, a syrop cukrowy, bo nastaw zawsze możesz rozcieńczyć jeśli okaże się, że smak jest zbyt intensywny, co raczej przy wiśniach-szklankach nie grozi. Ja zauważyłem, że dodatek cukru sklepowego bardzo przyspiesza zafermentowanie całości miazgi owocowej i szybkie zwiększenie woltarzu, co jest korzystne ze względu na ograniczenie możliwości zakażenia. Jakbyś miał chęć, to jeszcze o uzyskiwaniu moszczu bez tłoczenia i innych takich wiśniowych perypetiach napisałem tu: wino-z-wisni-co-i-jak-t790.html

Co do soku z czarnej poprzeczki, to nie jestem pewien, czy to co się w kartonikach kupuje pochodzi z krzaka, czy z retorty, więc może poczekać aż oryginalne porzeczki będą dojrzewać i na nich winkom nastawić, a potem kupażować wina jeśli smak nie będzie zachwycał?...

PostPostNapisane: środa, 8 lip 2009, 19:02 
Dzięki wielkie za wskazówki,a jeśli chodzi o link który mi podałeś to właśnie zacząłem moja wizytę na tym forum od lektury tegoż wątku.
A więc zrobię tak:
zrobię syrop cukrowy z 2kg. cukru + 3 litry wody(akurat będzie po litrze na wiadro) zmierzę jeszcze raz blg. jak ostygnie dodam pożywke i MD i poczekam do jutra, a jutro będę myśleć co dalej
(narazie mam serdecznie dość tego wina-najpierw wczorajsze akrobacje na drzewie(nawet małpy by się mogły czegos ode mnie nauczyć) :D ,później prawie do rana dryl.chwila przytulenia do poduszki a dzisiaj od rana dryl,dryl,dryl,(sorry zaraz chyba juz tym :womit: ....blueeee..... dobra juz lepiej :mrgreen: ).

PostPostNapisane: środa, 8 lip 2009, 20:04 
Tematy: 1
Witam

Z wiśni można naprawdę zupełnie przyzwoite winko zrobić, wiem robiłem nie raz. :D

3 wiaderka po 16 litrów miazgi da nam w sumie 48 litrów, przy założeniu wydajności w granicach 65% otrzymamy 31 litrów czystego soku wiśniowego i taką ilość należy brać do wyliczeń. Prócz tego założyłem zawartość kwasów w soku w granicach 12 g/l, a zawartość cukrów 110 g/l.Jeśli chcemy zrobić winko półsłodkie o zawartości alkoholu 14% i zawartości końcowej kwasów 8 gram na litr należy do nastawu dodać:
10 litrów wody
7,5 kg cukru w dwóch porcjach w czasie fermentacji
1,3 kg cukru po fermentacji co da nam zawartość cukru w gotowym winie w granicach 28 g/l
Otrzymamy około 46 litrów gotowego do rozlania winka
Ja naturalnie starałbym się jak najszybciej pozbyć pestek z nastawu. A całą miazgę siarkował przed zaszczepieniem szlachetnymi drożdżami.

pozdrawiam zbynek

PostPostNapisane: środa, 8 lip 2009, 20:31 
Dzięki zbynekk za obliczenia.Właśnie skończyłem drylować i wsumie wyszło ok. 30/32 litry miazgi,
i tu prośba:
czy mógłbyś wykonać dla mnie obliczenia dla tej ilości miazgi i wina półwytrawnego (dosłodzić zawsze mogę później)
Cos mi sie zdaje że tej mazgi wystarczy raczej tylko na tej balon 54 litry,ale nic straconego bo juz mi chodzi winko z malin więc będzie jak znalazł

PostPostNapisane: środa, 8 lip 2009, 20:53 
Nie bardzo wiem w takiej sytuacji jak przeliczyć miazgę na sok. Wydajność 65% to srednia wydajność soku z owoców z pestkami. Przeliczę szybko na 10 litrów soku, a Kolega niech sam zmiarkuje ile uzyska z tej miazgi soku. Jeśli wiśnie są drylowane zalecam fermentację w miazdze. Wyjdzie naprawdę ekstraktywne winko. Wina wytrawne zwykle zawierają mniej kwasów niż słodkie dlatego musimy się zdecydować na rodzaj winka przed nastawieniem , woda i cukier zwiększają objętość nastawu obniżając kwasowość dla przykładu podam proporcję dodatków dla wina wiśniowego wytrawnego i słodkiego

wytrawne: ( moc 10%, kwasy 6 g/l, cukier szczątkowy)
sok-10 l
woda- 8,6 l
cukier 2,3 kg
objętość końcowa- 20 l

słodkie: ( moc 16%, kwas 9 g/l, cukier 65 g/l)
sok- 10l
woda- 1,3 l
cukier- 2,5 kg w czasie fermentacji
cukier po fermentacji- 0,9 kg
objętość końcowa- 13,3 litra

jak widać winka słodkiego wyjdzie mniej a to ze względu na większą możliwą zawartość kwasów w gotowym winku. Zasada jest prosta, ja zawsze staram się tok zestawić nastaw aby dodać jak najmniej wody i cukru, a winko mieściło się w swoich ramach .

PostPostNapisane: środa, 8 lip 2009, 21:27 
A więc tak,dodałem taj jak napisałem wcześniej do miazgi 2 kg.cukru w 3 litrach wody
wcześniej miazga miała 11 blg teraz jest 19blg. więc chyba ok.
za chwilę daję do miazgi pożywkę i MD,wiśnie są wydrylowane, myśle że pofermentuje tak ok. tygodnia później oczywiście zrobię moszcz no i do balona.
Oczywiście będę kontrolował blg. i tu znów pytanko:
chyba lepiej dodać 2-gi cukier jeszcze w miazdze (gdy blg. spadnie tak do ok. 4) czy nie :?:
myśle że jak spadnie blg. to spokojnie mogę znowu dodać tak ok. 2 kg cukru w 3 litrach wody, a 3-cią ostatnią dawkę już do balona, tylko czy to nie utrudni obliczeń na te moje półwytrawne jeżeli już w miazdze dodam w sumie 6 litrów wody :?:

PostPostNapisane: czwartek, 9 lip 2009, 14:28 
A w jaki sposób kolega mierzył blg w miazdze? Należy pamiętać o jednym szczególe że blg to nie tylko cukry. Na wartość blg wpływają też i inne składniki ogólnie nazywane nie cukrami. W sokach owocowych przyjmuje się ich średnią wartość na poziomie 4. Tak więc w nie rozcieńczanym wodą soku o blg 15 , 11 stopni to cukry , a cztery to nie cukry z których raczej alkoholu nie będzie. Wieczorem jak znajdę chwilkę jeszcze raz przeanalizuję posty kolegi i spróbuje dać receptę na winko półwytrawne z uwzględnieniem dolanej do miazgi wody.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1