Teraz jest piątek, 25 maja 2012, 21:11

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: wino w butelkach "zgorzkniało"
PostPostNapisane: niedziela, 18 wrz 2011, 14:13 
Tematy: 5
Robiłem wino ryżowe, Nastawiłem balon, gdy przestało fermentować odcedziłem ryż i inne fusy, dodałem trochę cukru, wlałem spowrotem do balonu, fermentowało a jak skończyło, przecedziłem przez gazę i wlałem do butelek trochę mętne i nieklarowne. wczoraj czyli po czterech latach od nastawu otworzyłem ostatnią butelkę i okazało się że nie jest takie słodkie jak wcześniejsze butelki. Co się stało, co zrobiłem źle ???

Tytuł: Re: wino w butelkach "zgorzkniało"
PostPostNapisane: niedziela, 18 wrz 2011, 14:22 
Tematy: 60
zaloguj się aby zobaczyć avatar
Wszystko:)
Pospieszyłeś się z butelkowaniem, drożdże wyżarły pozostały cukier- ciesz się, że butelki nie powybuchały. Wino mozna butelkować dopiero 4-12 miesięcy po zlaniu na "cichą" i wyklarowaniu. Nie butelkujemy niesklarowanego wina!

Ewentualnie mogła dostać się tez infekcja, wino ryżowe nie jest przewidziane do tak długiego leżakowania...

Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...

Tytuł: Re: wino w butelkach "zgorzkniało"
PostPostNapisane: poniedziałek, 19 wrz 2011, 21:51 
Tematy: 5
Czyli powinienem najpierw odcedzić wszystkie części stałe (ryż i inne fusy). Wlać z powrotem do gąsiora, później zlewać z nad osadu i jak będzie już klarowne, to ma dojrzewać te 8-12 miesięcy i dopiero może iść do butelek? Przepraszam za głupie pytania, ale dotychczas robiłem wino w sposób opisany wyżej.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1