Wino typu WOW

Wina, które wykonuje się porą, gdy nie ma łatwego dostępu do świeżych owoców i soków...
Awatar użytkownika

Autor tematu
siwy1121
350
Posty: 396
Rejestracja: sobota, 17 wrz 2011, 10:39
Krótko o sobie: Zanim znalazłem tą stronę myślałem, że wiem naprawdę dużo o wyrobie wina... To był dla mnie cios
Ulubiony Alkohol: wino
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy

Post autor: siwy1121 »

Jako, że skończył się sezon na świeże owoce, zacząłem szukać pomysłu na inne dobre winko. Dowiedziałem się w sumie od gr000bego o winie typu WOW, czyli kartonikowe. Postanowiłem napisać o tym na publicznym, może pomoże to też innym. Wysłał też mi linka z przepisem:

1 litr kartonowy 100% sok pomarańczowy “Del Monte”
1 litr kartonowy świeżo wyciskany sok z białych winogron “Tesco”
680g cukru
1 łyżeczka pożywki
drożdże winiarskie
½ łyżeczki taniny lub filiżanka mocnej czarnej herbaty
1 łyżeczka Pektopolu
1 łyżeczka gliceryny
Woda do objętości 3,8 l

Zapraszam wszystkich do dyskusji na ten temat, może ktoś jeszcze skusi się na produkcję WOW?
Osobiście trochę się obawiam klarowania soku pomarańczowego, ale spróbuję.
koncentraty wina
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Wino typu WOW

Post autor: gr000by »

To wino robił @manowar, można poczytać o nim na jego blogu i nie tylko.
Ja mam w planach zrobić kilka odmian WOW'a, a dokładniej białe winogrono - pomarańcza, białe winogrono - brzoskwinia, czerwone winogrono - wiśnia, czerwone winogrono - jabłko, kusi mnie też połączenie z bananem lub ananasem. To są na razie plany (zależą od dostępności różnych soków), ale wydaje mi się, że w powyższym składzie będą się tylko zmieniały soki i ew. ilość cukru wlewane do butli. Pojawią się za to rodzynki na 100%, część wody zastąpię też sokiem jabłkowym.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

Autor tematu
siwy1121
350
Posty: 396
Rejestracja: sobota, 17 wrz 2011, 10:39
Krótko o sobie: Zanim znalazłem tą stronę myślałem, że wiem naprawdę dużo o wyrobie wina... To był dla mnie cios
Ulubiony Alkohol: wino
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Wino typu WOW

Post autor: siwy1121 »

A masz jakieś doświadczenia z klarowaniem soku pomarańczowego? Bo przyznam, trochę się obawiam.
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Wino typu WOW

Post autor: gr000by »

Sok pomarańczowy nie jest aż tak oporny w klarowaniu jak się wydaje. Pektopol i/lub niska temperatura bardzo dobrze radzą sobie z wieloma nieklarownymi winami. Do butelkowania po krótkim dojrzewaniu powinno być już klarowne.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

Autor tematu
siwy1121
350
Posty: 396
Rejestracja: sobota, 17 wrz 2011, 10:39
Krótko o sobie: Zanim znalazłem tą stronę myślałem, że wiem naprawdę dużo o wyrobie wina... To był dla mnie cios
Ulubiony Alkohol: wino
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Wino typu WOW

Post autor: siwy1121 »

OK.w takim razie nie pozostaje mi nic jak zwolnić butlę i zasuwać do supermarketu. Dzięki za pomoc.
Awatar użytkownika

manowar
950
Posty: 967
Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 17:36
Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 212 razy
Kontakt:
Re: Wino typu WOW

Post autor: manowar »

Ja bym wodę zastąpił sokiem jabłkowym - tak zrobiłem i nie czułem zbyt wielkiej owocowości wina. Po drugie dodałbym ze 200g rodzynek uprzednio dobrze wypłukanych i namoczonych przez noc (pewnie bym je również pociął przynajmniej na pół). Pomyślałbym nad zastąpieniem części cukru miodem. Można też pomyśleć o wodzie bananowej http://winodomowedwazero.blogspot.com/2 ... winie.html
dla większego ciała.
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!

https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
Awatar użytkownika

Autor tematu
siwy1121
350
Posty: 396
Rejestracja: sobota, 17 wrz 2011, 10:39
Krótko o sobie: Zanim znalazłem tą stronę myślałem, że wiem naprawdę dużo o wyrobie wina... To był dla mnie cios
Ulubiony Alkohol: wino
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Wino typu WOW

Post autor: siwy1121 »

Ciekawy pomysł z tą wodą bananową. Skoro już jesteśmy przy egzotycznych smakach pomyślałem jeszcze, żeby wprowadzić nutkę ananasa. Nigdy jeszcze nie robiłem WOWa, ale tej zimy chyba stanę się jego wielkim fanem i masowym producentem :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wina Różne”