Teraz jest piątek, 25 maja 2012, 21:11

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Wino
PostPostNapisane: piątek, 10 paź 2008, 14:59 
Tematy: 6
Mam takie pytanie miałem winogrona zwykłe zgniotłem je dodałem
drożdże piekarskie po wyćisnięciu moszczu moszcz jest różowy i co zrobic żeby
zmienić kolor i żeby wino nie ?mierdzało drozdżami jak zmienić zapach
i samk wina.

Tytuł: Re: Wino
PostPostNapisane: piątek, 10 paź 2008, 17:25 
Tematy: 124
zaloguj się aby zobaczyć avatar
Szkoda że dodałeś tych drożdży, teraz z zapachem wiele nie zrobisz, możesz jedynie poczekać aż przerobi i wtedy na zasadzie wietrzenia smród sam wyjdzie.

Co do smaku i zapachu możesz dodać innego moszczu do tego aby za jego pomocą wzbogacić bukiet. Ewentualnie cukier i sok z cutryny dla wyrównania kwasowości/słodkości.

Kolor - różowy, dodaj jakiegoś ciemnego moszczu, może porzeczki, wiśnie, coś w tym stylu. Białego wina i tak już z tego nie zrobisz wiec radzę tylko je zaciemnić.

Napisz co wyjdzie :)

Obrazek

PostPostNapisane: niedziela, 26 paź 2008, 20:48 
Mój problem jest trochę inny zrobiłam wino z winogron zgodnie z przepisem bez drożdży (2 tygodnie temu)wczoraj jeszcze pracowało a dziś zauważyłam że już nie .Czy możecie mi jakoś pomóc. :cry:

PostPostNapisane: sobota, 1 lis 2008, 04:29 
Tematy: 112
hej Magda! Witamy na forum.

Robienie wina bez drożdży zawsze będzie troszkę problematyczne bo nie mamy żadnej kontroli nad rodzajem głównych drożdży, które się zaszczepią. Z drugiej strony jest to najbardziej naturalny sposób (fermentują drożdże naturalne z winogron). Ale do rzeczy.

2 tygodnie fermentacji to mniej więcej normalny okres pierwszej bużliwej fermentacji. Tu nie powinnaś się niepokoić. Jak sprawdzasz czy fermentuje? Masz rurkę z wodą? Czy sprawdzałaś początkową gestość moszczu czy tylko na wyczucie? Czy dałaś sam, czysty sok, czy z wodą i z cukrem?

Bez tych informacji trudno jest powiedzieć coś definitywnego i dać wskazówki.

Jeśli w rurce fermentacyjnej już nic nie bulgocze to znaczy że pierwsza fermentacja alkoholowa już ustała albo się kończy - wino w 90% osiągnęło moc, którą bedzie miało.
W tym momencie młode wino zlewa się z nad zużytych drożdży do nowego, wysterylizowanego naczynia, zostawiając mętny osad w starym naczyniu - jest bezużyteczny można wylać.
Teraz zacznie się druga, baaaardzo powolna fermentacja melolaktyczna, prawie nie zauważalna - jeden, dwa bulgotki w rurce na dzień. Ta trwa, zgrubnie około miesiąca i wino nabierze może 1/2 % mocy ale zato wyszlachetnieje w smaku i zapachu.
Po skończeniu tych procesów w tydzień Twoje wino powinno być całkowicie przezroczyste a na dnie będą leżały zyżyte drożdże.

Napisz coś więcej o procesie i obserwacjach to może będę wstanie coś dodać.

Ostatnia opinia. To winko, pomimo, że jest bardzo młode można już probować, sprawdzać, smakować i wąchać - tylko nie za dużo!

Wino, jeśli nie było robione na słodkie będzie całkowicie gotowe za 1-2 miesiące. Jeśli wino robiłaś słodkie i na naturalhych drożdżach to, radziłbym kupić paczkę tabletek siarkowych w sklepie winiarskim. Trzeba trochę dodać bo jak wino jest słabsze i jest tam sporo cukru to nastąpi kolejny process: fermentacja octowa i otrzymasz wyśmienity, zdrowy ocet (nie żartuję). Dodatek dwutlenku siarki zatrzyma proces octowy.

Powodzenia.

Juliusz

PostPostNapisane: sobota, 1 lis 2008, 15:41 
Dla Magdy dodam jeszcze jedno:

Ponieważ nie używałaś drożdży szlachetnych tylko dzikie i nie wiem jaką gęstość miał moszcz na wino sugeruję dodanie np. trochę syropu z cukru. Nie wiem ile masz tego wina ale np. na 4L dodałbym ~ 100ml syropu. Bardzo często sok domowej roboty z winogron ma za mało cukru.

Proporcja wody i cukru jest zazwyczaj 1 część wody na dwie części cukru. Cukier rozpuszcza się w gorącej (nawet wrzącej) wodzie. Trzeba go schłodzić aż nie czuć palcem ciepła.

Jeśli wino jest zdrowe i zabrakło cukru to powinno zacząć fermentować.

Jeśli tu dotrzesz napisz jak najszybciej jaki był ten przepis i jak dokładnie go przestrzegałaś: sterylizacja, dodawanie kwasków, cukru, siarki (tabletek) itp.

W najlepszym wypadku Twoje wino jest zwyczajnie gotowe i może tylko trzeba dodać tabletkę lub pół siarkową. Posmakuj, powąchaj. Za tydzień dwa zlej rurką do nowego naczynia (wtedy dodaj tabletkę siarki) zostawiając zużyte drożdże na dnie. Niech leżakuje - za dwa miesiące powinnaś mieć smaczny napój.

Jules

PostPostNapisane: wtorek, 4 lis 2008, 17:52 
dziękuje za informacje jestem nowa w tym i na razie będę was męczyć głupiutkimi pytaniami wino zaczęło pracowć jeszcze raz dzięki i buziaki :D

PostPostNapisane: środa, 5 lis 2008, 16:02 
Twoja skromność jest zupełnie zbędna. Wszyscy kiedyś zaczynaliśmy, pytaliśmy i ciągle pytamy. Nie ma 'głupiutkich' pytań - sam fakt, że postanowiłaś zrobić Swoje wino jest znakiem ciakawości, odwagi i pewności Siebie a to wymaga szacunku.

Pytaj ile 'wlezie'. Ja nie interesuję się szczególnie winami, za to czegoś nowego musiałem się douczyć aby w miarę poprawnie odpowiedzeć. A w sumie wszystko razem jest połączone szlachetnym procesem fermantacji - jedziemy tym samym pociągierm tylko w innych przedziałach. :)

:respect:

Julek

PostPostNapisane: piątek, 14 lis 2008, 17:11 
Złej jakości winko można zawsze poratować :lol:

PostPostNapisane: wtorek, 17 lut 2009, 00:13 
A czym proszę pana ?

PostPostNapisane: poniedziałek, 23 lut 2009, 12:32 
Tematy: 2
promil napisał(a):
A czym proszę pana ?

Uszlachetnieniem termicznym np. :mrgreen:
Chyba, że mocno zaoctowało - wtedy raczej do marynowania ;)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1