Drożdże T Vodka StarT Vodka Star używany jest specjalny rodzaj drożdży, który zmniejsza ilość niepożądanych produktów fermentacji. Otrzymany alkohol jest łagodny i delikatny w smaku, bez nieprzyjemnych zapachów.
Cena: 9,20 zł
Słodzić? Nie. Jak będziesz słodził to dłużej drożdże będą miały pożywienie i koniec fermentacji będzie się przeciągał.
Ale generalnie co z tego? . Ja tak robię zawsze - dosładzam pod koniec fermentacji. Gdy po dodaniu cukru, wino wznawia pracę to czekam aż spowolni. Gdy dodam cukru i znowu wznowi to znowu czekam. Gdy nastąpi ten moment, że kwaskowe wino nie wznawia fermentacji po dodaniu cukru, znaczy że osiągnęło woltaż max dla drożdży i one padły. Wtedy wino zlewam kolejny raz do sklarowania i już. . Oczywiście wtedy proszę kiperów o zdanie i ew. dosładzam.
______________________________________________________________________ "Cywilizacja narodziła się wraz z odkryciem fermentacji" - William Faulkner
Laboratorium nie musisz! Natomiast cukromierz to podstawa. http://alkohole-domowe.pl/product-pl-32 ... ednym.html albo http://www.biowin.com.pl/?bio=1&lang=po ... 9adac3990a Nie zrujnujesz się. Bez tego kiepska sprawa. Ja mam 10 o różnych wielkościach, bo wkładam je do nastawu i mam na stałe podgląd jak wino pracuje. Do tego nie ma kłopotu z wietrzeniem i zarażeniem wina. Twoje wino prawdopodobnie przerobi cały cukier. Spokojnie możesz jeszcze 1kg dodać. Jeśli ma być słodkie będziesz później dosładzał, ale drożdżom już nic nie będzie trzeba. Zrobią co mogą i padną. Dosłodzisz jak herbatę na smak, ale dopiero jak zakończy się fermentacja, a wino będzie klarować. Odstaw je jeszcze do dojrzewania w chłodne miejsce na min. pół roku. Jeśli wypijesz wcześniej na pewno nic się nie stanie.
______________________________________________________________________ Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna! あなたが飲むしたい場合は、抵抗は無駄です。 Graf würdig der besten Honige.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości