Wino ryżowe na psotke

Problemy technologiczne związane z uzyskaniem dobrego zacieru: niewłaściwy przebieg fermentacji, zakażenia nastawów, klarowanie...
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy

Post autor: Wald »

kamilos ms pisze: 20 blg...
drożdże gorzelnicze spirit ferm t3...
grzybki wszystkie leża na dnie...
To normalna kolej rzeczy. T3 są do szybkiej roboty. Zrobiły co było do zrobienia i uwaliły się, bo nie mają nic do żarcia. Na wszelki wypadek pobierz próbkę, odgazuj ją dobrze i dokonaj pomiaru Blg. Całość może już nadawać się do zmiany na wyższy poziom konsumpcyjny.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
promocja
Awatar użytkownika

Autor tematu
kamilos ms
50
Posty: 92
Rejestracja: czwartek, 26 lip 2012, 21:26
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Wino
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Kraśnik
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Wino ryżowe na psotke

Post autor: kamilos ms »

Niestety tu nie masz racji poziom blg wynosi cały czas 20 blg no może lekko 19 z rana grzybki chodziły a wieczorem już ucichło i wszystkie na dnie.
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Wino ryżowe na psotke

Post autor: Wald »

To zagadka w takim razie. Przyjdzie zgadywać, bo nie znajduję przyczyn takich kłopotów. Może stabilizowałeś nastaw pirosiarczynem, lub kwasem i przedawkowałeś. Prędzej jednak stawiałbym na konserwant rodzynek, czy opłukałeś je przed dodaniem do nastawu? Jeśli nie jest to duża strata (nie dużo cukru), to raczej odpuść. Jak T3 nie poradziły temu, to szanse są mierne.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5377
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 667 razy
Kontakt:
Re: Wino ryżowe na psotke

Post autor: Zygmunt »

W jakiej temperaturze to stoi?
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

Autor tematu
kamilos ms
50
Posty: 92
Rejestracja: czwartek, 26 lip 2012, 21:26
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Wino
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Kraśnik
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Wino ryżowe na psotke

Post autor: kamilos ms »

Stoi w temperaturze pokojowej +- 20 stopni kolo kaloryfera.Posiarczanu nie dawałem a rodzynki opłukałem dokładnie.
Awatar użytkownika

panta_rei
550
Posty: 566
Rejestracja: sobota, 6 paź 2012, 19:33
Krótko o sobie: Robię najlepszą pieprzówkę po tej stronie Wisły ;-)
Ulubiony Alkohol: Moja osobista nalewka agrestowa ;-)
Lokalizacja: Braniewo
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 44 razy
Re: Wino ryżowe na psotke

Post autor: panta_rei »

To jednak zamów sobie jakieś paski pH i przy okazji węglan wapnia, drogie to nie jest, a może rozwiązać problem. Kwasowość to chyba jedyna rzecz, która nie została sprawdzona.
Pozdrawiam, Sławomir
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5377
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 667 razy
Kontakt:
Re: Wino ryżowe na psotke

Post autor: Zygmunt »

Zmierz temperaturę nastawu- koło kaloryfera na pewno nie ma 20C, chyba, że przestali grzać:)
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

Autor tematu
kamilos ms
50
Posty: 92
Rejestracja: czwartek, 26 lip 2012, 21:26
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Wino
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Kraśnik
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Wino ryżowe na psotke

Post autor: kamilos ms »

Nie mam czym zmierzyć. Dziś zmierzyłem blg i dalej stoi na 20.
Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1723
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Podziękował: 81 razy
Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Wino ryżowe na psotke

Post autor: Emiel Regis »

W apteczce nie masz termometru?
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
Awatar użytkownika

Autor tematu
kamilos ms
50
Posty: 92
Rejestracja: czwartek, 26 lip 2012, 21:26
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Wino
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Kraśnik
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Wino ryżowe na psotke

Post autor: kamilos ms »

Zwykłym nie zmierzę, bo skale ma od 34o bodajże, chyba że masz na myśli elektroniczny.
Awatar użytkownika

Autor tematu
kamilos ms
50
Posty: 92
Rejestracja: czwartek, 26 lip 2012, 21:26
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Wino
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Kraśnik
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Wino ryżowe na psotke

Post autor: kamilos ms »

Coś w końcu ruszyło wyniosłem baniak do innego pokoju,blg spadło do 15 choć na drożdże gorzelnicze to i tak jakoś powoli.Teraz czekać aby aż przerobią cały cukier i na rurki.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy zacierowe”