Wino pomarańczowe z goździkami
-
- Posty: 914
- Rejestracja: środa, 24 lip 2013, 21:19
- Krótko o sobie: Taki sobie ze mnie psotnik ;)
- Ulubiony Alkohol: Benedyktynka
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 152 razy
- Otrzymał podziękowanie: 150 razy
Minęło trochę czasu. Wódeczka z pomarańczy jest delikatna, gładko wchodzi, ale w zapachu w ogóle nie czuć użytego surowca. Pomarańcze delikatnie majaczą w smaku po przełknięciu kielonka, ale gdybym nie wiedział z czego wódeczka była robiona, to niestety sam bym się nie domyślił Może za bardzo przyciąłem za drugim razem. Mimo wszystko spróbuję zrobić ją jeszcze raz, jak tylko zaczną się świąteczne mega promocje na cytrusy. Choć tym razem zdecydowanie będę gotował bez pulpy.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Wino pomarańczowe z goździkami
W Biedronce już są pomarańcze deserowe (słodkie) luzem po 2,99zł/kg - tylko tych pomarańczy używam do nalewek, bo są najbardziej aromatyczne, dojrzałe i smaczne z dostępnych w sklepach w okolicy. Teraz pozostaje czekać na okazję i trafić na promocję 2zł/kg, bo i takie się zdarzają. Może i ja wstawię takowy nastaw? Tylko muszę upolować promocję i nie zjeść później tych owoców .
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 125
- Rejestracja: piątek, 23 wrz 2011, 20:38
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Jack Daniel's
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Podziękował: 17 razy
- Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: Wino pomarańczowe z goździkami
Witam.
Postanowiłem się pochwalić, dzięki Koledze gr000by i sieci Bie...... poczyniłem wino/nastaw z pomarańczy.
- 20kg pomarańczy.
- 8kg cukru.
- 32l wody
- drożdże G995
- pożywka nutrition
Co mnie zaskoczyło, to zapach jaki wydobywa się z fermentatorów, w całym domu pięknie pachnie pomarańczami...
Postanowiłem się pochwalić, dzięki Koledze gr000by i sieci Bie...... poczyniłem wino/nastaw z pomarańczy.
- 20kg pomarańczy.
- 8kg cukru.
- 32l wody
- drożdże G995
- pożywka nutrition
Co mnie zaskoczyło, to zapach jaki wydobywa się z fermentatorów, w całym domu pięknie pachnie pomarańczami...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Autor tematu - Posty: 396
- Rejestracja: sobota, 17 wrz 2011, 10:39
- Krótko o sobie: Zanim znalazłem tą stronę myślałem, że wiem naprawdę dużo o wyrobie wina... To był dla mnie cios
- Ulubiony Alkohol: wino
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 25 razy
-
- Posty: 125
- Rejestracja: piątek, 23 wrz 2011, 20:38
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Jack Daniel's
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Podziękował: 17 razy
- Otrzymał podziękowanie: 12 razy
-
- Posty: 282
- Rejestracja: piątek, 8 lut 2013, 19:51
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 17 razy
- Kontakt:
Re: Wino pomarańczowe z goździkami
No właśnie ostatnio dyskutowałem z kolegą z ŁKW, że z tymi aromatami często coś się dzieje. Początkowo przepiękny za pach i w pewnym momencie "pach" i zapachu nie ma. Wygląda to tak jakby przy przekroczeniu pewnego stężenia zapachy się redukowały. Albo zwyczajnie w czasie "psucia" owoców za pomocą drożdży giną aromaty jak przy gniciu ?bohema.zaba pisze:Co mnie zaskoczyło, to zapach jaki wydobywa się z fermentatorów, w całym domu pięknie pachnie pomarańczami...
http://latawce.phorum.pl
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Wino pomarańczowe z goździkami
Ja będę jutro robił pomarańczówkę na miąższu, a skórki (bez białego albedo) zaleję wódką, może wyjdzie orangello . Część też wysuszę, bo ładnie pachnie taka suszona skórka, może się do czegoś nada. Do świeżej nie ma porównania - świeża pachnie tak, że mam ochotę ją zjeść. Jak zrobię puszkę aromatyzacyjną to poeksperymentuję z destylacją spirytusu przez taką świeżą skórkę.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.