Wino pomarańczowe z goździkami

Wina, które wykonuje się porą, gdy nie ma łatwego dostępu do świeżych owoców i soków...
Awatar użytkownika

Trener
900
Posty: 914
Rejestracja: środa, 24 lip 2013, 21:19
Krótko o sobie: Taki sobie ze mnie psotnik ;)
Ulubiony Alkohol: Benedyktynka
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 152 razy
Otrzymał podziękowanie: 150 razy

Post autor: Trener »

Minęło trochę czasu. Wódeczka z pomarańczy jest delikatna, gładko wchodzi, ale w zapachu w ogóle nie czuć użytego surowca. Pomarańcze delikatnie majaczą w smaku po przełknięciu kielonka, ale gdybym nie wiedział z czego wódeczka była robiona, to niestety sam bym się nie domyślił :( Może za bardzo przyciąłem za drugim razem. Mimo wszystko spróbuję zrobić ją jeszcze raz, jak tylko zaczną się świąteczne mega promocje na cytrusy. Choć tym razem zdecydowanie będę gotował bez pulpy.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
promocja
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Wino pomarańczowe z goździkami

Post autor: gr000by »

W Biedronce już są pomarańcze deserowe (słodkie) luzem po 2,99zł/kg - tylko tych pomarańczy używam do nalewek, bo są najbardziej aromatyczne, dojrzałe i smaczne z dostępnych w sklepach w okolicy. Teraz pozostaje czekać na okazję i trafić na promocję 2zł/kg, bo i takie się zdarzają. Może i ja wstawię takowy nastaw? Tylko muszę upolować promocję i nie zjeść później tych owoców ;).
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Wino pomarańczowe z goździkami

Post autor: gr000by »

Tylko do jutra pomarańcze deserowe (luz) w Biedronce po 1,89zł/kg!
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

bohema.zaba
100
Posty: 125
Rejestracja: piątek, 23 wrz 2011, 20:38
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Jack Daniel's
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Podziękował: 17 razy
Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: Wino pomarańczowe z goździkami

Post autor: bohema.zaba »

Witam.

Postanowiłem się pochwalić, dzięki Koledze gr000by i sieci Bie...... poczyniłem wino/nastaw z pomarańczy.

- 20kg pomarańczy.
- 8kg cukru.
- 32l wody
- drożdże G995
- pożywka nutrition

Co mnie zaskoczyło, to zapach jaki wydobywa się z fermentatorów, w całym domu pięknie pachnie pomarańczami...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika

Autor tematu
siwy1121
350
Posty: 396
Rejestracja: sobota, 17 wrz 2011, 10:39
Krótko o sobie: Zanim znalazłem tą stronę myślałem, że wiem naprawdę dużo o wyrobie wina... To był dla mnie cios
Ulubiony Alkohol: wino
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Wino pomarańczowe z goździkami

Post autor: siwy1121 »

Wydaje mi się, że trochę przegiąłeś z wodą.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2369
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Wino pomarańczowe z goździkami

Post autor: Kamal »

To dobrze, że ładnie pachnie pomarańczami. :ok: Gorzej jak by waliło, jakimś smrodem.
Obrazek
Awatar użytkownika

bohema.zaba
100
Posty: 125
Rejestracja: piątek, 23 wrz 2011, 20:38
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Jack Daniel's
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Podziękował: 17 razy
Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: Wino pomarańczowe z goździkami

Post autor: bohema.zaba »

Dzięki Kolego siwy1121
Projekt eksperymentalny z naciskiem na coś mocniejszego. A mój zbiornik z płaszczem się ucieszy z takiego pachnącego wsadu :twisted:
Najważniejsze, aby aromat pomarańczy przeszło do destylatu i w dalszej drodze do nalewki
kawowo-pomarańczowej...

sztender
250
Posty: 282
Rejestracja: piątek, 8 lut 2013, 19:51
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Kontakt:
Re: Wino pomarańczowe z goździkami

Post autor: sztender »

bohema.zaba pisze:Co mnie zaskoczyło, to zapach jaki wydobywa się z fermentatorów, w całym domu pięknie pachnie pomarańczami...
No właśnie ostatnio dyskutowałem z kolegą z ŁKW, że z tymi aromatami często coś się dzieje. Początkowo przepiękny za pach i w pewnym momencie "pach" i zapachu nie ma. Wygląda to tak jakby przy przekroczeniu pewnego stężenia zapachy się redukowały. Albo zwyczajnie w czasie "psucia" owoców za pomocą drożdży giną aromaty jak przy gniciu ?
http://latawce.phorum.pl
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: Odp: Wino pomarańczowe z goździkami

Post autor: klodek4 »

Ja po eksperymentach z nastawieni pomarańczowymi, polecam jednak dodać przy drugiej destylacji, troszkę skórki, oczywiście bez białego, i też nie za dużo, wzbogaca to smak destylatu.:mrgreen:
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Wino pomarańczowe z goździkami

Post autor: gr000by »

Ja będę jutro robił pomarańczówkę na miąższu, a skórki (bez białego albedo) zaleję wódką, może wyjdzie orangello :D. Część też wysuszę, bo ładnie pachnie taka suszona skórka, może się do czegoś nada. Do świeżej nie ma porównania - świeża pachnie tak, że mam ochotę ją zjeść. Jak zrobię puszkę aromatyzacyjną to poeksperymentuję z destylacją spirytusu przez taką świeżą skórkę.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wina Różne”