Jak na to wpadłeś? Innowacyjne myślenie. To podrzucę Ci lepszą łamigłówkę. Przekombinuj sobie i napisz nam, po kiego chwasta wyhodowali tyle odmian drożdży winiarskich, tych szlachetnych: Chablis, Sauternes, Winniger, Riesling, Bingen, Steinberg, Tokay, Johannisberg, Madera, Sherry, Bordeaux, Chambertin, Burgund, Portwajn, Malaga i pewnie setki (jak nie tysiące) innych? To jest część tych dostępnych w handlu, ale większość winnic ma swoje własne gatunki i nie chcą się nimi dzielić. Po co cała ta zabawa. A i jeszcze jedno, jak sommelierzy robią to, że bez trudu rozpoznają szczep drożdży? Przecież jak piszesz, "drożdże to drożdże" i tyle. Nie wspomnę tu o piwowarskich, piekarniczych, gorzelniczych itp, a to wszystko jeden i ten sam gatunek, saccharomyces cerevisiae.Kamal pisze:Może źle sobie impretuje. Bo tak -> drożdże to drożdże tylko gorzelniane szybciej zasówają.
Wino nie ruszyło. Jakie przyczyny ?
-
- Posty: 2591
- Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
- Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
- Ulubiony Alkohol: do 20%
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
-
- Posty: 2369
- Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Wino nie ruszyło. Jakie przyczyny ?
Wald wiem, że różne szczepy drożdży dają rużne aromaty, bukiety. To dla mnie, żadna nowość.
Sam jestem zaangażowany w ściąganie drożdży z zagranicy.
Wybacz ale w Twojej wypowiedzi nie ma odpowiedzi na pytanie - czy nastaw na drożdżach gorzelnych można nazwać winem. I przez to napisałem, że może źle sobie interpretuje, że można nazwać. A o to mi się rozchodzi od początku. Więc interesuje mnie krótka wypowiedź i uzasadnienie jeśli nie.
K.
Sam jestem zaangażowany w ściąganie drożdży z zagranicy.
Wybacz ale w Twojej wypowiedzi nie ma odpowiedzi na pytanie - czy nastaw na drożdżach gorzelnych można nazwać winem. I przez to napisałem, że może źle sobie interpretuje, że można nazwać. A o to mi się rozchodzi od początku. Więc interesuje mnie krótka wypowiedź i uzasadnienie jeśli nie.
K.
-
- Posty: 7338
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: Wino nie ruszyło. Jakie przyczyny ?
Drodzy( ) koledzy.
Winem, w ścisłym tego słowa znaczeniu, można nazwać tylko i wyłącznie sfermentowany sok/moszcz z owoców winorośli. I to sfermentowany na drożdżach znajdujących się na skórkach gron. Stąd też wszystkie rodzaje szlachetnych drożdży winiarskich są tak pozyskiwane. Wszystko inne sfermentowane z soków innych owoców, to tylko "alkoholowe napoje owocowe".
To już chyba powinniście dawno wiedzieć
Winem, w ścisłym tego słowa znaczeniu, można nazwać tylko i wyłącznie sfermentowany sok/moszcz z owoców winorośli. I to sfermentowany na drożdżach znajdujących się na skórkach gron. Stąd też wszystkie rodzaje szlachetnych drożdży winiarskich są tak pozyskiwane. Wszystko inne sfermentowane z soków innych owoców, to tylko "alkoholowe napoje owocowe".
To już chyba powinniście dawno wiedzieć
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 2591
- Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
- Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
- Ulubiony Alkohol: do 20%
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Wino nie ruszyło. Jakie przyczyny ?
Tak było i niemal to nazewnictwo obowiązuje do dziś. Niemal, bo usankcjonowano już nazwę "wino owocowe".
Tak więc mamy wina i te jak radius pisze są wyłącznie z winnych gron
i są wina owocowe z całej reszty owoców.
Do tego jeszcze tylnymi drzwiami pchają się wina kwiatowe i choć nie oficjalnie, to znalazły już swoje miejsce w śród winiarzy.
Tak przy okazji, nie istnieją wina zbożowe, choć z ryżu można zrobić sake (nie z drożdżami).
PS: gdzie znalazłeś "gorzelne"? Szukałem po słownikach i nie widzę.
Tak więc mamy wina i te jak radius pisze są wyłącznie z winnych gron
i są wina owocowe z całej reszty owoców.
Do tego jeszcze tylnymi drzwiami pchają się wina kwiatowe i choć nie oficjalnie, to znalazły już swoje miejsce w śród winiarzy.
Tak przy okazji, nie istnieją wina zbożowe, choć z ryżu można zrobić sake (nie z drożdżami).
Radius już odpowiedział, bo przecież aktywne, liofilizowane, to Saccharomyces bayanus, a te właśnie są w zestawach gorzelniczych.Kamal pisze: czy nastaw na drożdżach gorzelnych można nazwać winem.
PS: gdzie znalazłeś "gorzelne"? Szukałem po słownikach i nie widzę.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
-
- Posty: 2369
- Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Wino nie ruszyło. Jakie przyczyny ?
Dzięki radius
Wald faktycznie, takiego słowa nie ma. Ale często stosuje skróty myślowe. I dlatego "gorzelne" a nie gorzelnicze. Tak jak pisze dość często "alko" a nie alkohol.
P.s.@Pretender później zrobię edit, i zapodam linki do forum gdzie robili wino na turbo.
Edit:
http://alkohole-domowe.com/forum/mocne- ... t7023.html
Jeszcze czytałem jakieś posty, ale nie mogę znaleźć.
A tu ciekawe droże:
https://decortrend.pl/mobile/pl/p/DROZD ... -WINA/1702
K.
Wald faktycznie, takiego słowa nie ma. Ale często stosuje skróty myślowe. I dlatego "gorzelne" a nie gorzelnicze. Tak jak pisze dość często "alko" a nie alkohol.
P.s.@Pretender później zrobię edit, i zapodam linki do forum gdzie robili wino na turbo.
Edit:
http://alkohole-domowe.com/forum/mocne- ... t7023.html
Jeszcze czytałem jakieś posty, ale nie mogę znaleźć.
A tu ciekawe droże:
https://decortrend.pl/mobile/pl/p/DROZD ... -WINA/1702
K.
Ostatnio zmieniony czwartek, 28 sty 2016, 20:18 przez Kamal, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Posty: 2739
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 7338
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: Wino nie ruszyło. Jakie przyczyny ?
A ja tak
http://sjp.pwn.pl/szukaj/nastaw.html
http://sjp.pwn.pl/szukaj/nastaw.html
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 2739
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 1
- Rejestracja: piątek, 5 maja 2017, 07:35
Re: Wino nie ruszyło. Jakie przyczyny ?
Witam, wczoraj robiłem swoje pierwsze wino z ryżu
9l wody
1.5kg ryżu
4kg cukru
7g Drożdży suszonych "Fermivin pdm" plus pożywka.
Niestety, po rozrobieniu nie odstawilem ich na 20 minut, tak jak jest napisane w przepisie, tylko wlalem odrazu. I tu moje pytanie: czy wszystko będzie w porządku? Wino zaczęło pracować po jakiś 3 godzinach puszczalo bomble co 20 minut; teraz gdy minęło 12 godzin od nastawienia bombel mniej więcej co godzinę.
Wlać drożdże przygotowane odpowiednio czy jeszcze się wstrzymać?
9l wody
1.5kg ryżu
4kg cukru
7g Drożdży suszonych "Fermivin pdm" plus pożywka.
Niestety, po rozrobieniu nie odstawilem ich na 20 minut, tak jak jest napisane w przepisie, tylko wlalem odrazu. I tu moje pytanie: czy wszystko będzie w porządku? Wino zaczęło pracować po jakiś 3 godzinach puszczalo bomble co 20 minut; teraz gdy minęło 12 godzin od nastawienia bombel mniej więcej co godzinę.
Wlać drożdże przygotowane odpowiednio czy jeszcze się wstrzymać?
Ostatnio zmieniony piątek, 5 maja 2017, 12:28 przez wawaldek11, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Niezbędne poprawki, a następne posty pisz staranniej!
Powód: Niezbędne poprawki, a następne posty pisz staranniej!