Wino nie ruszyło. Jakie przyczyny ?

Fermentacja, otrzymywanie moszczu, filtracja, butelkowanie, przechowywanie, choroby i wady wina, pasteryzacja, szczepienie drożdżami, itp...
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy

Post autor: Wald »

Kamal pisze:Może źle sobie impretuje. Bo tak -> drożdże to drożdże tylko gorzelniane szybciej zasówają.
Jak na to wpadłeś? Innowacyjne myślenie. To podrzucę Ci lepszą łamigłówkę. Przekombinuj sobie i napisz nam, po kiego chwasta wyhodowali tyle odmian drożdży winiarskich, tych szlachetnych: Chablis, Sauternes, Winniger, Riesling, Bingen, Steinberg, Tokay, Johannisberg, Madera, Sherry, Bordeaux, Chambertin, Burgund, Portwajn, Malaga i pewnie setki (jak nie tysiące) innych? To jest część tych dostępnych w handlu, ale większość winnic ma swoje własne gatunki i nie chcą się nimi dzielić. Po co cała ta zabawa. A i jeszcze jedno, jak sommelierzy robią to, że bez trudu rozpoznają szczep drożdży? Przecież jak piszesz, "drożdże to drożdże" i tyle. Nie wspomnę tu o piwowarskich, piekarniczych, gorzelniczych itp, a to wszystko jeden i ten sam gatunek, saccharomyces cerevisiae.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
promocja
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Wino nie ruszyło. Jakie przyczyny ?

Post autor: Pretender »

Nie chciałem wywoływać ... Walda z lasu :-)
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2369
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Wino nie ruszyło. Jakie przyczyny ?

Post autor: Kamal »

Wald wiem, że różne szczepy drożdży dają rużne aromaty, bukiety. To dla mnie, żadna nowość.
Sam jestem zaangażowany w ściąganie drożdży z zagranicy. ;)
Wybacz ale w Twojej wypowiedzi nie ma odpowiedzi na pytanie - czy nastaw na drożdżach gorzelnych można nazwać winem. I przez to napisałem, że może źle sobie interpretuje, że można nazwać. A o to mi się rozchodzi od początku. Więc interesuje mnie krótka wypowiedź i uzasadnienie jeśli nie. ;)
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7338
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: Wino nie ruszyło. Jakie przyczyny ?

Post autor: radius »

Drodzy( :?: :) ) koledzy.
Winem, w ścisłym tego słowa znaczeniu, można nazwać tylko i wyłącznie sfermentowany sok/moszcz z owoców winorośli. I to sfermentowany na drożdżach znajdujących się na skórkach gron. Stąd też wszystkie rodzaje szlachetnych drożdży winiarskich są tak pozyskiwane. Wszystko inne sfermentowane z soków innych owoców, to tylko "alkoholowe napoje owocowe".
To już chyba powinniście dawno wiedzieć :lol:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Wino nie ruszyło. Jakie przyczyny ?

Post autor: Wald »

Tak było i niemal to nazewnictwo obowiązuje do dziś. Niemal, bo usankcjonowano już nazwę "wino owocowe".

Tak więc mamy wina i te jak radius pisze są wyłącznie z winnych gron
i są wina owocowe z całej reszty owoców.
Do tego jeszcze tylnymi drzwiami pchają się wina kwiatowe i choć nie oficjalnie, to znalazły już swoje miejsce w śród winiarzy.
Tak przy okazji, nie istnieją wina zbożowe, choć z ryżu można zrobić sake (nie z drożdżami).
Kamal pisze: czy nastaw na drożdżach gorzelnych można nazwać winem.
Radius już odpowiedział, bo przecież aktywne, liofilizowane, to Saccharomyces bayanus, a te właśnie są w zestawach gorzelniczych.

PS: gdzie znalazłeś "gorzelne"? Szukałem po słownikach i nie widzę.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2369
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Wino nie ruszyło. Jakie przyczyny ?

Post autor: Kamal »

Dzięki radius ;) :ok:
Wald faktycznie, takiego słowa nie ma. Ale często stosuje skróty myślowe. I dlatego "gorzelne" a nie gorzelnicze. Tak jak pisze dość często "alko" a nie alkohol. ;)
P.s.@Pretender później zrobię edit, i zapodam linki do forum gdzie robili wino na turbo. ;)

Edit:

http://alkohole-domowe.com/forum/mocne- ... t7023.html
Jeszcze czytałem jakieś posty, ale nie mogę znaleźć.


A tu ciekawe droże:
https://decortrend.pl/mobile/pl/p/DROZD ... -WINA/1702
K.
Ostatnio zmieniony czwartek, 28 sty 2016, 20:18 przez Kamal, łącznie zmieniany 2 razy.
Obrazek
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2739
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 308 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Wino nie ruszyło. Jakie przyczyny ?

Post autor: JanOkowita »

Wald pisze:T
PS: gdzie znalazłeś "gorzelne"? Szukałem po słownikach i nie widzę.
A ja poszukałem po słownikach słowa "nastaw" i też nie znalazłem :freak:
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7338
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: Wino nie ruszyło. Jakie przyczyny ?

Post autor: radius »

SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2739
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 308 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Wino nie ruszyło. Jakie przyczyny ?

Post autor: JanOkowita »

Tu również szukałem, ale słowa nastaw nie widzę. Jest nastawnik, nastawa, itd. A gdzie ten nastaw ?
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)

a-rtur6@o2.pl
1
Posty: 1
Rejestracja: piątek, 5 maja 2017, 07:35
Re: Wino nie ruszyło. Jakie przyczyny ?

Post autor: a-rtur6@o2.pl »

Witam, wczoraj robiłem swoje pierwsze wino z ryżu
9l wody
1.5kg ryżu
4kg cukru
7g Drożdży suszonych "Fermivin pdm" plus pożywka.
Niestety, po rozrobieniu nie odstawilem ich na 20 minut, tak jak jest napisane w przepisie, tylko wlalem odrazu. I tu moje pytanie: czy wszystko będzie w porządku? Wino zaczęło pracować po jakiś 3 godzinach puszczalo bomble co 20 minut; teraz gdy minęło 12 godzin od nastawienia bombel mniej więcej co godzinę.
Wlać drożdże przygotowane odpowiednio czy jeszcze się wstrzymać?
Ostatnio zmieniony piątek, 5 maja 2017, 12:28 przez wawaldek11, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Niezbędne poprawki, a następne posty pisz staranniej!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wytwarzanie Wina”