Teraz jest piątek, 25 maja 2012, 21:00

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Wino na oko?
PostPostNapisane: wtorek, 16 lis 2010, 23:17 
Tematy: 2
Witam.
Mam zamiar zrobić wino owocowe z kompotów, wiśni porzeczki, z piwnicy mojej babci które leżą tam od kilku lat i nie są jeszcze popsute.
Kupiłem drożdże ico bayanus z pożywką. Wino będę robił w 50l butli. Mam zamiar użyć ok 15 1l słoików z sokami, może 17.
Ile na oko powinienem dać drożdży i pożywki oraz cukru? W jakiej kolejności najpierw drożdże potem pożywkę, razem czy odwrotnie? Myślałem o 6 kg cukru, wsypać od razu, czy lepiej podzielić na 2x3? i jak dzielić to kiedy dosypać reszte? Proszę o odpoweidź na pytania.
POZDRAWIAM.

Butelka Nocturne 350 mlButelka Nocturne 350 ml
Niska, solidna butelka ozdobna do nalewek.
Cena: 11,99 zł  
Promocja: 9,99 zł
Wskaźnik zawartości alkoholu z termometremWskaźnik zawartości alkoholu z termometrem
Głównymi elementami miernika są: probówka, pływak z odpowiednio naniesioną skalą od 0 do 95 % objętości alkoholu oraz termometr do badania temperatury cieczy, umieszczony na stałe wewnątrz pływaka. Urządzenia te skalowane są w temperaturze 20 - 21°C.
Cena: 11,99 zł  
Promocja: 9,99 zł
 Tytuł: Re: Wino na oko?
PostPostNapisane: środa, 17 lis 2010, 00:07 
Tematy: 60
zaloguj się aby zobaczyć avatar
Po pierwsze- leć do sklepu po cukromierz. Wlej kompoty do balonu, sprawdź odczyt i albo dosładzaj (syropem cukrowym), albo rozcieńczaj wodą- ma wyjść ~18BLG. Do tego pożywka, a potem uwodnione drożdże.

Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...

PostPostNapisane: środa, 17 lis 2010, 00:19 
Tematy: 21
Pomysł spoko, mała sugestia: nie daję wiary że nie trafi ci się przetwór bez zgnilizny i nalotu, po czasie psuje się wszystko, każdy słoik sprawdź, obwąchaj, co podejrzane i z nalotem to do kibla, piszę z doświadczenia, robiąć wino x lat temu szkoda mi było 3l słoika z wiśniami, stwierdzając że i tak się przefermentuje dodałem do reszty, śmierdziało zdechłą myszą, poszło do kibla. Nie zapomnij o cukromierzu jak pisze Zygmunt - to podstawowa sprawa.

PostPostNapisane: środa, 17 lis 2010, 08:47 
Tematy: 2
A jak tego cukromierza używać , bo nigdy nie próbowałem. Zmieszać najpierw wszystkie soki dodać pożywkę i drożdżę i sprawdzić ile jest blg? Czy same soki sprawdzić blg mało dodać 1kg cukru sprawdzić itd.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1