Witam. Mam zamiar zrobić wino owocowe z kompotów, wiśni porzeczki, z piwnicy mojej babci które leżą tam od kilku lat i nie są jeszcze popsute. Kupiłem drożdże ico bayanus z pożywką. Wino będę robił w 50l butli. Mam zamiar użyć ok 15 1l słoików z sokami, może 17. Ile na oko powinienem dać drożdży i pożywki oraz cukru? W jakiej kolejności najpierw drożdże potem pożywkę, razem czy odwrotnie? Myślałem o 6 kg cukru, wsypać od razu, czy lepiej podzielić na 2x3? i jak dzielić to kiedy dosypać reszte? Proszę o odpoweidź na pytania. POZDRAWIAM.
Wskaźnik zawartości alkoholu z termometrem Głównymi elementami miernika są: probówka, pływak z odpowiednio naniesioną skalą od 0 do 95 % objętości alkoholu oraz termometr do badania temperatury cieczy, umieszczony na stałe wewnątrz pływaka. Urządzenia te skalowane są w temperaturze 20 - 21°C.
Cena: 11,99 zł
Po pierwsze- leć do sklepu po cukromierz. Wlej kompoty do balonu, sprawdź odczyt i albo dosładzaj (syropem cukrowym), albo rozcieńczaj wodą- ma wyjść ~18BLG. Do tego pożywka, a potem uwodnione drożdże.
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
Pomysł spoko, mała sugestia: nie daję wiary że nie trafi ci się przetwór bez zgnilizny i nalotu, po czasie psuje się wszystko, każdy słoik sprawdź, obwąchaj, co podejrzane i z nalotem to do kibla, piszę z doświadczenia, robiąć wino x lat temu szkoda mi było 3l słoika z wiśniami, stwierdzając że i tak się przefermentuje dodałem do reszty, śmierdziało zdechłą myszą, poszło do kibla. Nie zapomnij o cukromierzu jak pisze Zygmunt - to podstawowa sprawa.
______________________________________________________________________ pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
A jak tego cukromierza używać , bo nigdy nie próbowałem. Zmieszać najpierw wszystkie soki dodać pożywkę i drożdżę i sprawdzić ile jest blg? Czy same soki sprawdzić blg mało dodać 1kg cukru sprawdzić itd.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości