Beczułka szklana 0,75 l z 4 kieliszkamiBeczułki wykonane z grubego, dekoracyjnie oplecionego szkła. Zaopatrzone w kranik u swojej podstawy. Idealnie nadają się na prezent lub stół biesiadny.
Cena: 69,00 zł
Nastawiłem około miesiąc temu wino z czereśni. Dodałem drożdże Bayanus, i mam takie pytanie, ile trzymać to wino przed zlewaniem. Dodam, że dodałem cukru w dwóch porcjach na moc około 18% i nie wiem czy czekać tak jak w zwykłych winnych drożdżach około 8-9 tygodni, czy zlać je wcześniej z nad osadu?? Nie sprawdzałem jeszcze jak z przerobionym cukrem, bo wino ma dopiero około miesiąca. Proszę niech się ktoś wypowie, kto robił wino na tych drożdżach, bo nie chcę żeby wino za długo stało nad osadem. Dodam, że wino chodzi już dosyć słabo.
Śmiało można je już zlać znad osadu. Ogólnie kilkukrotne zlewanie wina poprawia jakość wina, należy jedynie pamiętać o zachowaniu szczególnej higieny. Wino z czereśni jako wino jednoowocowe jest raczej przeciętne, natomiast nadaje się do kupażowania np. z winem z czerwonych porzeczek i wówczas efekt jest bardzo ciekawy.
Pamiętaj, że należy dodać około 2 g kwasku cytrynowego na 1 litr wina, aby poprawić kwasowość.
Pozdrawiam
Jan Okowita
______________________________________________________________________ Drożdże najlepszym przyjacielem człowieka.
Też słyszałem, że wino z czereśni nie jest za dobre, ale miałem bardzo dużo tegoż materiału więc zrobiłem. Ale jak będzie nieciekawe to mam właśnie winko z pożeczek i wiśni mniej więcej na tym samym etapie produkcji co z czereśni, więc można coś pokombinować z kupażowaniem
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości