Wino herbaciano-owocowe z przyprawami
-
Autor tematu - Posty: 33
- Rejestracja: sobota, 23 lis 2013, 18:00
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Chyba jeszcze przede mną ;)
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 10 razy
Siemanko, wiadomo zima za oknem, a "owoce pracy letniej" już w butelkach. Puste, przygnębione gąsiory stoją samotne.. warto je czymś zapełnić i wpadłem na taki oto pomysł:
Wino herbaciano - cytrynowo-jabłkowo-przyprawowe
Najpierw dla testu zrobiłbym w bańce na 5l
Skłaniki:
MD
4l wody
8 torebek herbaty (myślę o raibosie) (parzonej w tych 4 litrach wody przez 6-8min)
1kg cukru
100g rodzynek
płaska łyżeczka cynamonu, imbiru
starta skórka z cytryny
sok z 2 cytryn (ok 100ml)
jedno jabłko pokrojone/ starte (bez skórki)
2 goździki
Co sądzicie o takim miksie, chciałbym zrobić dobre, ciekawe wino, które w zimowe wieczory będzie rozgrzewać Moc tak na 12%
Pozdrawiam
Wino herbaciano - cytrynowo-jabłkowo-przyprawowe
Najpierw dla testu zrobiłbym w bańce na 5l
Skłaniki:
MD
4l wody
8 torebek herbaty (myślę o raibosie) (parzonej w tych 4 litrach wody przez 6-8min)
1kg cukru
100g rodzynek
płaska łyżeczka cynamonu, imbiru
starta skórka z cytryny
sok z 2 cytryn (ok 100ml)
jedno jabłko pokrojone/ starte (bez skórki)
2 goździki
Co sądzicie o takim miksie, chciałbym zrobić dobre, ciekawe wino, które w zimowe wieczory będzie rozgrzewać Moc tak na 12%
Pozdrawiam
-
- Posty: 887
- Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
- Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 97 razy
- Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: Wino herbaciano-owocowe z przyprawami
Winiarzem nie jestem, ale brzmi apetycznie
Jedynie z tym cynamonem bym się mniej zamaszyście obchodził, bo to cholernie aromatyczna rzecz i łatwo dominuje inne zapachy. Dałbym 1/3 łyżeczki, a gdyby po wszystkim było za mało, zawsze w trakcie klarowania możesz dodać.
Jedynie z tym cynamonem bym się mniej zamaszyście obchodził, bo to cholernie aromatyczna rzecz i łatwo dominuje inne zapachy. Dałbym 1/3 łyżeczki, a gdyby po wszystkim było za mało, zawsze w trakcie klarowania możesz dodać.
-
- Posty: 751
- Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 23:12
- Podziękował: 114 razy
- Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Wino herbaciano-owocowe z przyprawami
Zamiast startego jabłka lepiej, żebyś dodał sok jabłkowy - jak nie masz czym wycisnąć możesz kupić w kartoniku, najlepiej żeby był wyciskany nie z koncentratu.
Przypraw nie dawaj zmielonych tylko w całości - unikniesz trudnego klarowania.
Nie wiem jak smakuje ta herbata i czy jest intensywna, ale zwiększyłbym udział rodzynek.
Część cukru możesz zastąpić miodem, do takiego "korzennego" winka powinien być dobrym dodatkiem
Przypraw nie dawaj zmielonych tylko w całości - unikniesz trudnego klarowania.
Nie wiem jak smakuje ta herbata i czy jest intensywna, ale zwiększyłbym udział rodzynek.
Część cukru możesz zastąpić miodem, do takiego "korzennego" winka powinien być dobrym dodatkiem
-
Autor tematu - Posty: 33
- Rejestracja: sobota, 23 lis 2013, 18:00
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Chyba jeszcze przede mną ;)
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 10 razy
Re: Wino herbaciano-owocowe z przyprawami
No właśnie nie chce soku, bo konserwanty i te sprawy. Chce czyste jabłuszko, z tym tarciem to może przesadziłem - pokroje je w kostkę. Przyprawy zmielone/w całości? No wiem, że mogę dodać korzeń imbiru, ale cynamon to tylko w proszku widziałem. Herbata mi osobiście smakuje, myślałem też nad Dilmą elgrej. A miodu to ile dodać? Bo cukru to bym 1kg dał. A kilogram miodu to trochę kosztuje.
-
- Posty: 751
- Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 23:12
- Podziękował: 114 razy
- Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Wino herbaciano-owocowe z przyprawami
Jakie konserwanty? To nie ma być napój jabłkowy, tylko 100% sok wyciskany. Albo sam wyciśnij jabłka jak już tak bardzo się boisz pasteryzacji.
Z mielonymi przyprawami to jest tak, że bardzo utrudniają klarowanie. Kawałek cynamonu kupisz w większości sklepów, nawet u zielarza powinien być.
Nie doczytałem jeszcze, zaplanuj 6l wina i zrób go w wiaderku, po zakończeniu burzliwej przelejesz do 5l bańki na cichą i do klarowania.
Na 6l nastawu 12% potrzebujesz około 1.2kg cukru. Powiedzmy, że 1/3 możesz zastąpić miodem. Tylko pamiętaj, że 1kg to nie jest 1kg cukru
Weź tez pod uwagę, że rodzynki maja około 50% cukru.
Z mielonymi przyprawami to jest tak, że bardzo utrudniają klarowanie. Kawałek cynamonu kupisz w większości sklepów, nawet u zielarza powinien być.
Nie doczytałem jeszcze, zaplanuj 6l wina i zrób go w wiaderku, po zakończeniu burzliwej przelejesz do 5l bańki na cichą i do klarowania.
Na 6l nastawu 12% potrzebujesz około 1.2kg cukru. Powiedzmy, że 1/3 możesz zastąpić miodem. Tylko pamiętaj, że 1kg to nie jest 1kg cukru
Weź tez pod uwagę, że rodzynki maja około 50% cukru.
-
- Posty: 2591
- Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
- Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
- Ulubiony Alkohol: do 20%
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Wino herbaciano-owocowe z przyprawami
Są dostępne w handlu soki tłoczone, bez żadnej chemii, jedynie pasteryzowane.
Kilogram miodu zawiera średnio 0,47 kg cukrów. Tobie nada się każdy, ale zależnie od użytego rodzaju możesz doprawić smaki, albo nie ingerować w nie wcale.
Wujek google chętnie Ci pokaże (kliknij tu).empenov pisze: cynamon to tylko w proszku widziałem.
Są dostępne w handlu soki tłoczone, bez żadnej chemii, jedynie pasteryzowane.
Kilogram miodu zawiera średnio 0,47 kg cukrów. Tobie nada się każdy, ale zależnie od użytego rodzaju możesz doprawić smaki, albo nie ingerować w nie wcale.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
-
- Posty: 220
- Rejestracja: piątek, 10 lut 2012, 17:14
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Wino herbaciano-owocowe z przyprawami
Hej
Mam dylemat czy zrobić wino z herbaty zielonej czy czarnej ?
Znalazłem ciekawy przepis na wideo blogu https://www.youtube.com/watch?v=U-Id4HzvvrI
ale nie wiem czy nie wyjdzie misz-masz w końcu to herbaty smakowe.
Jeśli robił bym z herbaty czarnej to na pewno z odmiany Earl Grey bo pasuje mi aromat.
Mam dylemat czy zrobić wino z herbaty zielonej czy czarnej ?
Znalazłem ciekawy przepis na wideo blogu https://www.youtube.com/watch?v=U-Id4HzvvrI
ale nie wiem czy nie wyjdzie misz-masz w końcu to herbaty smakowe.
Jeśli robił bym z herbaty czarnej to na pewno z odmiany Earl Grey bo pasuje mi aromat.