Wino herbaciano-owocowe z przyprawami

Wina, które wykonuje się porą, gdy nie ma łatwego dostępu do świeżych owoców i soków...
Awatar użytkownika

Autor tematu
empenov
30
Posty: 33
Rejestracja: sobota, 23 lis 2013, 18:00
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Chyba jeszcze przede mną ;)
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 10 razy

Post autor: empenov »

Siemanko, wiadomo zima za oknem, a "owoce pracy letniej" już w butelkach. Puste, przygnębione gąsiory stoją samotne.. warto je czymś zapełnić i wpadłem na taki oto pomysł:

Wino herbaciano - cytrynowo-jabłkowo-przyprawowe

Najpierw dla testu zrobiłbym w bańce na 5l

Skłaniki:
MD
4l wody
8 torebek herbaty (myślę o raibosie) (parzonej w tych 4 litrach wody przez 6-8min)
1kg cukru
100g rodzynek
płaska łyżeczka cynamonu, imbiru
starta skórka z cytryny
sok z 2 cytryn (ok 100ml)
jedno jabłko pokrojone/ starte (bez skórki)
2 goździki

Co sądzicie o takim miksie, chciałbym zrobić dobre, ciekawe wino, które w zimowe wieczory będzie rozgrzewać :) Moc tak na 12% :)

Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 887
Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 97 razy
Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: Wino herbaciano-owocowe z przyprawami

Post autor: Lootzek »

Winiarzem nie jestem, ale brzmi apetycznie :)
Jedynie z tym cynamonem bym się mniej zamaszyście obchodził, bo to cholernie aromatyczna rzecz i łatwo dominuje inne zapachy. Dałbym 1/3 łyżeczki, a gdyby po wszystkim było za mało, zawsze w trakcie klarowania możesz dodać.

eldier
750
Posty: 751
Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 23:12
Podziękował: 114 razy
Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Wino herbaciano-owocowe z przyprawami

Post autor: eldier »

Zamiast startego jabłka lepiej, żebyś dodał sok jabłkowy - jak nie masz czym wycisnąć możesz kupić w kartoniku, najlepiej żeby był wyciskany nie z koncentratu.
Przypraw nie dawaj zmielonych tylko w całości - unikniesz trudnego klarowania.
Nie wiem jak smakuje ta herbata i czy jest intensywna, ale zwiększyłbym udział rodzynek.
Część cukru możesz zastąpić miodem, do takiego "korzennego" winka powinien być dobrym dodatkiem ;)
Awatar użytkownika

Autor tematu
empenov
30
Posty: 33
Rejestracja: sobota, 23 lis 2013, 18:00
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Chyba jeszcze przede mną ;)
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 10 razy
Re: Wino herbaciano-owocowe z przyprawami

Post autor: empenov »

No właśnie nie chce soku, bo konserwanty i te sprawy. Chce czyste jabłuszko, z tym tarciem to może przesadziłem - pokroje je w kostkę. Przyprawy zmielone/w całości? No wiem, że mogę dodać korzeń imbiru, ale cynamon to tylko w proszku widziałem. Herbata mi osobiście smakuje, myślałem też nad Dilmą elgrej. A miodu to ile dodać? Bo cukru to bym 1kg dał. A kilogram miodu to trochę kosztuje.

eldier
750
Posty: 751
Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 23:12
Podziękował: 114 razy
Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Wino herbaciano-owocowe z przyprawami

Post autor: eldier »

Jakie konserwanty? To nie ma być napój jabłkowy, tylko 100% sok wyciskany. Albo sam wyciśnij jabłka jak już tak bardzo się boisz pasteryzacji.
Z mielonymi przyprawami to jest tak, że bardzo utrudniają klarowanie. Kawałek cynamonu kupisz w większości sklepów, nawet u zielarza powinien być.
Nie doczytałem jeszcze, zaplanuj 6l wina i zrób go w wiaderku, po zakończeniu burzliwej przelejesz do 5l bańki na cichą i do klarowania.
Na 6l nastawu 12% potrzebujesz około 1.2kg cukru. Powiedzmy, że 1/3 możesz zastąpić miodem. Tylko pamiętaj, że 1kg to nie jest 1kg cukru ;)
Weź tez pod uwagę, że rodzynki maja około 50% cukru.
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Wino herbaciano-owocowe z przyprawami

Post autor: Wald »

empenov pisze: cynamon to tylko w proszku widziałem.
Wujek google chętnie Ci pokaże (kliknij tu).
Są dostępne w handlu soki tłoczone, bez żadnej chemii, jedynie pasteryzowane.
Kilogram miodu zawiera średnio 0,47 kg cukrów. Tobie nada się każdy, ale zależnie od użytego rodzaju możesz doprawić smaki, albo nie ingerować w nie wcale.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
Awatar użytkownika

siwy1121
350
Posty: 396
Rejestracja: sobota, 17 wrz 2011, 10:39
Krótko o sobie: Zanim znalazłem tą stronę myślałem, że wiem naprawdę dużo o wyrobie wina... To był dla mnie cios
Ulubiony Alkohol: wino
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Wino herbaciano-owocowe z przyprawami

Post autor: siwy1121 »

1kg miodu w TESKO, czy innym markecie jak poszukasz to kupisz za ok 15zł, też się nada.
Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 887
Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 97 razy
Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: Wino herbaciano-owocowe z przyprawami

Post autor: Lootzek »

Podpowiem że w Kauflandzie był (może jeszcze jest) po 9,90 zł. Mieszanka miodów z i spoza UE. Inna rzecz że o ile do nastawu może bym się skusił, tak do wina, gdzie będzie spożywany bardziej bezpośrednio, poszukałbym czegoś lepszego ;)
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Wino herbaciano-owocowe z przyprawami

Post autor: Wald »

siwy1121 pisze:1kg miodu w TESKO,
Lootzek pisze:w Kauflandzie... Mieszanka miodów z i spoza UE.
Ja myślałem o miodach, nie o podróbkach.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 887
Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 97 razy
Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: Wino herbaciano-owocowe z przyprawami

Post autor: Lootzek »

Wiem :) bardziej odpowiadałem siwy1121. Zresztą, spójrz na drugą część mojego posta, bo co do jakości tego pseudo miodu nie mam złudzeń ;)
Awatar użytkownika

siwy1121
350
Posty: 396
Rejestracja: sobota, 17 wrz 2011, 10:39
Krótko o sobie: Zanim znalazłem tą stronę myślałem, że wiem naprawdę dużo o wyrobie wina... To był dla mnie cios
Ulubiony Alkohol: wino
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Wino herbaciano-owocowe z przyprawami

Post autor: siwy1121 »

Wiem, że nie jest to super jakości miód i raczej nie nastawiałbym na tym miodu pitnego, ale do dosłodzenia nastawu może być.

Anubis
200
Posty: 220
Rejestracja: piątek, 10 lut 2012, 17:14
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Wino herbaciano-owocowe z przyprawami

Post autor: Anubis »

Hej
Mam dylemat czy zrobić wino z herbaty zielonej czy czarnej ? :)
Znalazłem ciekawy przepis na wideo blogu https://www.youtube.com/watch?v=U-Id4HzvvrI
ale nie wiem czy nie wyjdzie misz-masz w końcu to herbaty smakowe.
Jeśli robił bym z herbaty czarnej to na pewno z odmiany Earl Grey bo pasuje mi aromat.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wina Różne”