Drożdże T Vodka StarT Vodka Star używany jest specjalny rodzaj drożdży, który zmniejsza ilość niepożądanych produktów fermentacji. Otrzymany alkohol jest łagodny i delikatny w smaku, bez nieprzyjemnych zapachów.
Cena: 9,20 zł
W przypływie nudy a pod wpływem radości zakupów(wszak sezon się zbliża), postanowiłem spróbować zrobić jakieś winko "nieowocowe". Poczytałem tu i tam, przejrzałem szafkę i wymyśliłem, że zrobię herbaciane, doprawione "na oko". Nastaw 5l, przecież to eksperyment tylko I tak to szło: -8 torebek herbaty roiboos -4 litry wody -paczka skórek z pomarańczy -3 goździki -płaska łyżeczka cynamonu -kilo cukru -1 gram IOC Bayanus -4 gramy Fosforanu amonu -dwa jabłka w kostkę -sok z dwóch cytryn
4 litry wody zagotowałem, wrzuciłem herbatę która parzyła się 5 minut. Do naparu wsypałem cukier, zamieszałem i zostawiłem do ostygnięcia. W międzyczasie przelałem wrzątkiem skórki z pomarańczy, jabłka sparzyłem i pokroiłem, i całość przypraw wrzuciłem do butli(łącznie z sokiem z cytryny). Uwodniłem też drożdże gdy "herbatka" ostygła do 32 stopni, zalałem przyprawy, dodałem drożdże i zatkałem rurką. I sobie wesoło bulka już Celuję w około 15% i raczej półsłodkie, więc chyba trzeba będzie dorzucić piro jak tylko przerobi się druga rata(400gram cukru). Co myślicie o takim czymś? Może ktoś już próbował?
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu. Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.
______________________________________________________________________ Robienie alkoholu sprawia, że nie muszę go pić(aż tyle)
robiłem wiele lat temu wino oparte o bazę wywaru z czarnej herbaty. Ale to było z 15 lat temu i prawdę mówiąc już nie pamiętam wrażeń smakowych.
Z ciekawością przeczytałem skład na nastaw i sądzę, że są wszelkie podstawy aby uzyskać ciekawy bukiet. Cynamon i jabłka mogą dać naprawdę fajny efekt, a herbata Rooibos już sama w sobie jest aromatyczna i ma piękny kolor. Tak więc czekam na opis postępów.
Pozdrawiam
Jan Okowita
______________________________________________________________________ Drożdże najlepszym przyjacielem człowieka.
robiłem wiele lat temu wino oparte o bazę wywaru z czarnej herbaty. Ale to było z 15 lat temu i prawdę mówiąc już nie pamiętam wrażeń smakowych.
Czyli można wnioskować, że nie było ani bardzo złe, ani bardzo dobre. Czyli już nieźle
JanOkowita napisał(a):
Z ciekawością przeczytałem skład na nastaw i sądzę, że są wszelkie podstawy aby uzyskać ciekawy bukiet. Cynamon i jabłka mogą dać naprawdę fajny efekt, a herbata Rooibos już sama w sobie jest aromatyczna i ma piękny kolor. Tak więc czekam na opis postępów.
Pozdrawiam
Jan Okowita
Już teraz jest bardzo aromatyczne, w całym pokoju rozchodzi się śliczny zapach herbaty i cynamonu, mimo, że butelka stoi w szafie Postępy będę meldował na bieżąco
______________________________________________________________________ Robienie alkoholu sprawia, że nie muszę go pić(aż tyle)
Minęło 8 dni, blg spadło do około 4. Jutro planuję dodać drugą partię cukru i odcedzić owoce. Myślicie, że to dobry pomysł? Na zdjęciu widać, że się rozjaśniło i mocno zmętniało
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu. Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.
Odświeżę temat sam się zastanawiam, nad jakimś nieowocowym winkiem (ryżowiec odpada - nie mój smak) i zastanawiałem się nad herbatą z cytrusami. Co powiesz na temat tego winka? Czy może jeszcze czeka na finalną degustację?
Szczerze mówiąc, winko po dwóch obciągach wstawiłem do szafy i zapomniałem. A, że dodatkowo przeprowadziłem się teraz do Poznania, to sobie będzie stało Ale z tego co pamiętam i co wciągnąłem z wężyka, to za dużo skórek pomarańczy i można by dać więcej soku z cytryny. Na wszystkich świętych wracam do domu, może będę pamiętał sprawdzić
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości