Wino gronowe z prawdziwego zdarzenia

Wszystko o winach z winogron. Przepisy, sposoby, metody...

sztender
250
Posty: 282
Rejestracja: piątek, 8 lut 2013, 19:51
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Kontakt:

Post autor: sztender »

gr000by pisze:W 936ml roztworu mamy 160g cukru, to w 1000ml mamy 160*1000/936=170g cukru.
No dobra ja tam nigdy nie byłem za mocny z matmy :respect: Ale jeśli w 936ml mamy 160 g = 16Blg
To w 1000 ml powinniśmy mieć chyba mniej cukru nie więcej ?
http://latawce.phorum.pl
koncentraty wina
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Wino gronowe z prawdziwego zdarzenia

Post autor: Pretender »

Więcej.
Awatar użytkownika

Autor tematu
gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Wino gronowe z prawdziwego zdarzenia

Post autor: gr000by »

@ sztender, bierzesz 936ml roztworu, w którym jest 160g cukru. Dodajesz do tego 64ml takiego samego roztworu, który zawiera 160*64/1000=10,24 ~ 10g cukru. Otrzymujesz 1l roztworu, z 160+10=170g cukru ;). Matematyka nie jest taka straszna, ale do częstszych przeliczeń mam zrobioną tabelkę co 1BLG. Dodana w załączniku, można korzystać do woli :D.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

Autor tematu
gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Wino gronowe z prawdziwego zdarzenia

Post autor: gr000by »

Dzisiaj odbyło się ręczne wyciskanie soku. Miazgę z wiaderka podzieliłem na 3 części i odcisnąłem w worku filtracyjnym na zimno. Wytłoki były zaledwie wilgotne po tej czynności. Uzyskałem 5,5 litra soku, w części rozpuściłem 450g cukru (dodatek konieczny do uzyskania założonego % wina), 5g DAFu i 4g Activitu, dodałem do całości, wlałem buzującą matkę drożdżową na Tokayach Zamoyskich i całość dokładnie wymieszałem. Jest tego ok. 6 litrów, BLG startowe wynosi 20. Wydajność uzyskania soku wynosi ~70%. Po rozruszaniu się drożdży, nastaw przeniosę do pomieszczenia o temperaturze 17-18*C w celu zachowania charakteru i cukierkowatości labruski w gotowym winie. Wino ma kolor zbliżony do soku z czarnej porzeczki - jest praktycznie czarne :D, ale zobaczymy ile z tego koloru pozostanie do końca fermentacji ;).

Wytłoki winogronowe, jakieś 2,5 litra, zalałem 2 litrami wody, dodałem szklankę cukru i pół litra pracującej cukrówki na Moskva Style. Jak ruszy to dobrze, jak nie ruszy to dostanie szczyptę G995.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Wino gronowe z prawdziwego zdarzenia

Post autor: lesgo58 »

Trzeba było od razu dać G-995 bez tych turbo. Przecież masz klasyczne składniki na Grappę.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

Tutenchamon
5
Posty: 8
Rejestracja: czwartek, 12 wrz 2013, 17:37
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 1 raz
Kontakt:
Re: Wino gronowe z prawdziwego zdarzenia

Post autor: Tutenchamon »

Ja będę w przyszłym roku sadził swoje winogrona, zapamiętam nazwę skoro masz sprawdzoną :)
Człowiek boi się czasu, czas boi się piramid...
Awatar użytkownika

Autor tematu
gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Wino gronowe z prawdziwego zdarzenia

Post autor: gr000by »

Tak szczerze to zabrakło mi cukru, dlatego dolałem cukrówki. A w niej już pływały drożdże, trochę wygłodzone. Grappę traktuję trochę po macoszemu, bo jak już wspominałem, nie przemawiała i nie przemawia do mnie jako alkohol. Zdecydowanie wolę winiaczek wieloowocowy, powstający z resztek owoców, wytłoków owocowych, dżemów, kompotów itp. Dodałem do niego rodzynki, nalew na płatki róży, troszkę miodu i korzennego miodu pitnego, no i oczywiście dąb średnio pieczony, palony wymoczony w bourbonie i naturalny wymoczony w wódce. Powstaje więc coś na styl Metaxy. Teraz leży i dojrzewa w szklanym gąsiorku czekając na resztę dębionego destylatu wieloowocowego.

Zaś co do wina, to drożdże już zasiedliły nastaw, nagazowały go i powoli widać pęcherzyki CO2 unoszące się do góry. Strasznie żarłoczne te drożdże na suszu od Zamoyskich, matka drożdżowa na nich bulgocze już po 12h, a na płynnych szlachetnych Biowinowskich dopiero po 3-4 dniach, podobnie jest ze startem wina.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

DarekRz
50
Posty: 86
Rejestracja: poniedziałek, 23 lut 2009, 12:03
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: Wino gronowe z prawdziwego zdarzenia

Post autor: DarekRz »

Wg Multimierza 16 Blg z pomiaru w czystym soku oznacza 12 Blg cukrów + 4 Blg niecukrów. Stąd 12 Blg cukrow daje 128 g/l cukrów. Multimierz Biowinu jak sama nazwa wskazuje jest uniwersalny i uwzględnia w swojej tabeli poprawkę na niecukry na poziomie 4 Blg - jak dla większości soków owocowych. W winogronach wiadomo, że niecukrów jest mniej - można przyjmować 3/20 ekstraktu ogólnego - będzie to bliższe prawdzie. Czyli te winogrona miały na poczatku 16 - 16x3/20 = 13,6 Blg wiec 143 g/l cukrów.
Awatar użytkownika

siwy1121
350
Posty: 396
Rejestracja: sobota, 17 wrz 2011, 10:39
Krótko o sobie: Zanim znalazłem tą stronę myślałem, że wiem naprawdę dużo o wyrobie wina... To był dla mnie cios
Ulubiony Alkohol: wino
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Wino gronowe z prawdziwego zdarzenia

Post autor: siwy1121 »

gr000by pisze:No to BLG 16 to jest 160g/kg cukru w roztworze. Skoro mamy 160g cukru + 840g wody to mamy 1 kg roztworu. 840g wody zajmuje 840ml, 160g cukru zajmuje 160*0,6=96ml, czyli w sumie 936 ml. W 936ml roztworu mamy 160g cukru, to w 1000ml mamy 160*1000/936=170g cukru. Obliczenia czysto rachunkowe, przyjmujemy, że 1kg cukru zajmuje 0,6l w roztworze.

Robię wino z ryżu, na 12 litrów wody dodałem 2,7 kg cukru co dało (wg tych obliczeń) 13,62 litra. wg Twojej tabeli wychodzi ok 18,5 blg, a cukromierz pokazuje mi 21, czy te 2,5 blg więcej które pokazuje cukromierz to niecukry ???

Do liczenia stężenia alkoholu którym wynikiem powinienem się sugerować, tym z cukromierza czy tym po odjęciu niecukrów ???
Awatar użytkownika

Autor tematu
gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Wino gronowe z prawdziwego zdarzenia

Post autor: gr000by »

A coś jeszcze dodałeś? Wymieszałeś porządne nastaw? Syrop cukrowy ma to do siebie, że lubi układać się na dnie jak zostanie spokojnie wlany do całości. Obliczenia i wskazania cukromierza zazwyczaj nie odbiegały mi więcej niż 1 BLG od siebie.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

siwy1121
350
Posty: 396
Rejestracja: sobota, 17 wrz 2011, 10:39
Krótko o sobie: Zanim znalazłem tą stronę myślałem, że wiem naprawdę dużo o wyrobie wina... To był dla mnie cios
Ulubiony Alkohol: wino
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Wino gronowe z prawdziwego zdarzenia

Post autor: siwy1121 »

Dodałem jeszcze ryż, cytrynę, rodzynki, przyprawy, porządnie wymieszałem... Więc co jest grane? Może kupiłem jakiś "TURBOcukeur? No i nastaw przy mierzeniu miał temperaturę 24*C.
Awatar użytkownika

Autor tematu
gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Wino gronowe z prawdziwego zdarzenia

Post autor: gr000by »

Dodając rodzynki "dodałeś cukru", ponieważ przyjmuje się, że w czasie fermentacji oddają one ok. 50% masy w postaci fermentowalnych cukrów. Ponadto cytryna, przyprawy, też podnoszą wskazania. Wszystko w porządku, zaufaj cukromierzowi. Masz BLG startowe, moc wina policzysz znając jeszcze BLG końcowe. Dawaj drożdże i do dzieła :).
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

siwy1121
350
Posty: 396
Rejestracja: sobota, 17 wrz 2011, 10:39
Krótko o sobie: Zanim znalazłem tą stronę myślałem, że wiem naprawdę dużo o wyrobie wina... To był dla mnie cios
Ulubiony Alkohol: wino
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Wino gronowe z prawdziwego zdarzenia

Post autor: siwy1121 »

OK. zaraz wlewam MD. Napisz mi jeszcze po jakim czasie oddzielać ryż i inne części stałe? Tak samo jak w winach owocowych, czy trochę dłużej potrzymać?
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Wino gronowe z prawdziwego zdarzenia

Post autor: Pretender »

Jak dla mnie max dwa tygodnie. W tym czasie drożdżaki powinny przerobić cały cukier.
Awatar użytkownika

Autor tematu
gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Wino gronowe z prawdziwego zdarzenia

Post autor: gr000by »

Kończymy offtop! Zmierzyłem dzisiaj BLG wina - wynosi 0. Zlałem bardziej klarowną część (4 litry) do jednej butli 5l, a mętną część (2 litry) przelałem do drugiej butli 5l. Za tydzień postaram się odzyskać jeszcze litr klarownego wina do dolania do pierwszego baniaczka. Winko jest całkiem przyzwoite, delikatnie cukierkowe, półwytrawne. Zobaczymy co będzie za tydzień :).
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

Autor tematu
gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Wino gronowe z prawdziwego zdarzenia

Post autor: gr000by »

No i drugie zlewanie już za mną. Z obu butli zlałem najklarowniejszą część wina do jednej butli 5l pod korek. Wino ma -0,5 BLG, ale wciąż się odgazowuje i imituje to pracę drożdży. Teraz zostawiam nastaw w spokoju przynajmniej na 3-4 tygodnie.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

Autor tematu
gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Wino gronowe z prawdziwego zdarzenia

Post autor: gr000by »

Miałem chwilę wolnego czasu podczas pilnowania rozgrzewającego się wsadu, więc zająłem się winem gronowym. Nową butlę 5l (po mineralnej) odkaziłem mocnym roztworem piro, podobnie postąpiłem z wężykiem. Wino zlałem ostrożnie, bo już nie pracuje, a do mocnych win nie należy, to pilnuję, żeby go niczym nie zakazić i nie utlenić. Stanęło uparcie na -0,5BLG i ani pomyśli zejść niżej. W sumie wina z osadem zostało mi jakieś 100ml w butli po zlewaniu. Reszta (4,9l) wina została zamknięta w nowej butli i odstawiona na kolejny miesiąc do dalszego klarowania. Pomyślę o jakimś dębie do uszlachetnienia wina, pewnie wykorzystam średniopieczoną szczapę albo dwie na jakiś miesiąc dębienia.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

Autor tematu
gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Wino gronowe z prawdziwego zdarzenia

Post autor: gr000by »

Do butli z winem zawędrowały dzisiaj dwie szczapy dębowe średniopieczone - jedna świeża (niemoczona) i druga wymoczona już w bourbonie. Za dwa tygodnie planuję badanie organoleptyczne, w celu obserwacji wpływu dębu na winko. Możliwe też, że pokuszę się już o dosładzanie ksylitolem (100-200g/5l) do półwytrawnego/półsłodkiego w smaku - teraz jest zbyt wytrawne do picia. Postaram się zaopatrzyć w kwasomierz i zbadać w końcu poziom kwasów.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

Autor tematu
gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Wino gronowe z prawdziwego zdarzenia

Post autor: gr000by »

W wolnej chwili zbadałem wino. Cukromierz pokazuje -0,5BLG. W smaku półwytrawne, ale nie pali w jęzor, cukierkowość zeszła z pierwszego planu i jest dużo delikatniejsza, dębu jeszcze nie czuć. Szczapy dębowe jednak dobrze winku robią ;), dlatego dorzuciłem jeszcze dwie świeże, średniopieczone szczapy. Na razie czekam z winem do okresu świątecznego, zleję je wtedy znad osadu i wystawię na kilka dni na pole, by się całkowicie sklarowało.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

siwy1121
350
Posty: 396
Rejestracja: sobota, 17 wrz 2011, 10:39
Krótko o sobie: Zanim znalazłem tą stronę myślałem, że wiem naprawdę dużo o wyrobie wina... To był dla mnie cios
Ulubiony Alkohol: wino
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Wino gronowe z prawdziwego zdarzenia

Post autor: siwy1121 »

W takiej niskiej temperaturze nic się winu nie stanie ???

bociann2
500
Posty: 523
Rejestracja: wtorek, 26 kwie 2011, 12:59
Krótko o sobie: Jestem okropnym człowiekiem, tak mi kiedyś mawiali.
Ulubiony Alkohol: Piwa
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Jedyna taka w Polsce...
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: Wino gronowe z prawdziwego zdarzenia

Post autor: bociann2 »

Barwnik się może wytrącić jako ciemny osad na dole balonu, trochę też wpływa na smak, ćwiczyłem temat na porzeczkowym 17 vol.

Rusin
200
Posty: 249
Rejestracja: sobota, 31 sie 2013, 18:55
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Kalisz
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Wino gronowe z prawdziwego zdarzenia

Post autor: Rusin »

A co ma się stać?
In vino veritas, in aqua sanitas
Awatar użytkownika

Autor tematu
gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Wino gronowe z prawdziwego zdarzenia

Post autor: gr000by »

Wydaje mi się, że kilkukrotne schłodzenie nastawu w okolicę 0-3*C nie wpłynie widocznie na wino, a pozwoli mu się dobrze wyklarować. Barwnika i tak zrzuciło trochę, nie jest już atramentowo-czerwono-czarne, lecz czerwone.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

DarekRz
50
Posty: 86
Rejestracja: poniedziałek, 23 lut 2009, 12:03
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: Wino gronowe z prawdziwego zdarzenia

Post autor: DarekRz »

Kilkukrotne schłodzenie do takich temperatur wina gronowego spowoduje przyspieszoną krystalizację i wypadanie do osadu kamienia winnego - kwaśnego winianu potasu. Przez to wino straci na kwasowości - jesli teraz ma dobrą to może okazać się zbyt mało kwaśne po wymrożeniu. Z kamieniem winnym w czerwonym winie wypada również nieco barwnika. Pożytek z wymrażania taki - że to co teraz wykrystalizuje i tak by wypadło - najwyżej później, w butelkach.
Awatar użytkownika

Autor tematu
gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Wino gronowe z prawdziwego zdarzenia

Post autor: gr000by »

Zlałem wino w celu pozbycia się dębu i reszty osadu. Właściwa część wina jest idealnie klarowna, ale odstawiam ją jeszcze na jakiś czas przed butelkowaniem. Dąb zrobił swoje i miło czuć go w winie. Dodałem 80g ksylitolu (16g/l wina) do półwytrawnego/półsłodkiego smaku i 0,4g (dwie duże szczypty) pirosiarczynu w celu stabilizacji wina. Próba smakowa wina wypadła nader pozytywnie :ok: . "Osadów" miałem niewiele, ale nie kombinowałem ze ściąganiem wina i zostawiłem nieco ponad 100ml lekko mętnego wina. Zostało też kilkanaście kryształków, dość trudno rozpuszczalnych w wodzie - problem z nadmiarem kwasów rozwiązał się sam ;). W tym mętnym winie wymoczę jeszcze kilka szczap dębowych w celu późniejszego uszlachetniania różnych mocnych trunków.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Odp: Wino gronowe z prawdziwego zdarzenia

Post autor: Pretender »

A zastrzegałeś się, że piro omijasz szeroki łukiem ;-)
Awatar użytkownika

Autor tematu
gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Wino gronowe z prawdziwego zdarzenia

Post autor: gr000by »

DarekRz pisze:Jeśli chcesz trzymać długo (powyżej 5 lat) to zasiarkuj. Minimalna dawka pirosiarczynu wykazująca zarówno działanie przeciwutleniające jak i stabilizujące mikrobiologicznie (bakterie - nie drożdże) to 0,6 g piro na 10 l wina, co daje 30 mg/l wolnego SO2.
Sugerowałem się tym cytatem. Na dodatek mam wino całkowicie nie w moim podstawowym typie ;). Dość lekkie, półwytrawne/półsłodkie i niezbyt wysokiej mocy (~12%), zamiast ciężkich, półsłodkich/słodkich i mocnych win. Na szczęście nie czuję tego dodatku piro w smaku - cukierkowość Labruchy doskonale maskuje wiele niechcianych smaków :D. W przyszłości nie planuję dodawać piro do niczego innego poza tym właśnie "nietypowym" winem w moim repertuarze, zgodnie z zastrzeżeniem, że piro jest dobre do dezynfekcji sprzętu, a nie do spożywania :D.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

Autor tematu
gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Wino gronowe z prawdziwego zdarzenia

Post autor: gr000by »

Zabutelkowałem dzisiaj 3 litry z 5 litrów wina :D. Butelki szczodrze przepłukałem roztworem piro, dwie z nich są zamknięte korkiem "grzybkiem" (do szybszego spożycia), a dwie zakręcane. Wszystkie butelki zostały zakapturkowane i przeniesione do piwniczki.
Trochę wina zlałem sobie do szklanki do spróbowania i muszę przyznać, że tak dobrego wina dawno nie piłem :D. W smaku całkiem dobre, dość ułożone, na granicy sklepowego półwytrawnego i półsłodkiego, niezbyt kwaśne. Jak za kilka miesięcy będzie smakowało jeszcze lepiej, to chętnie będę się bawił w robienie wina ze swojej działkowej labruchy :D.
Obrazek
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

sztender
250
Posty: 282
Rejestracja: piątek, 8 lut 2013, 19:51
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Kontakt:
Re: Wino gronowe z prawdziwego zdarzenia

Post autor: sztender »

gr000by pisze:i muszę przyznać, że tak dobrego wina dawno nie piłem :D. Jak za kilka miesięcy będzie smakowało jeszcze lepiej, to chętnie będę się bawił w robienie wina ze swojej działkowej labruchy :D.
Fujjj mamy fana "labruchy". Piłem jedną i wstyd się przyznać. Też mi smakowało. :odlot: Będę robił "hibiskusowe" do bieżącego spożycia w oczekiwaniu na miody. I zamierzam użyć labruchy, aronii w celu nadania mu ciała.
http://latawce.phorum.pl
Awatar użytkownika

Autor tematu
gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Wino gronowe z prawdziwego zdarzenia

Post autor: gr000by »

Labruski używał manowar przy produkcji miodu pitnego. Jego trójniak winogroniak po prostu zwala z nóg :D (w mojej piwniczce stoi jeszcze 3/4 butelki zachowanej na właściwą okazję). W tym roku też spróbuję sił z groniakiem i gronowym jak tylko obrodzą winogrona, inaczej plany odkładam na następny rok.

PS. Mogę się podzielić próbkami wina z ewentualnymi chętnymi (np. 5x200ml) i pamiętam, że ta_moko planował winorośl (to mi podsunęło pomysł z próbkami).
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

janik
300
Posty: 336
Rejestracja: piątek, 31 sty 2014, 21:02
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowanie: 30 razy
Re: Wino gronowe z prawdziwego zdarzenia

Post autor: janik »

Czyli projekt "Wino" dobiegł końca nie licząc części finalnej a więc - konsumpcja :odlot: .
Ten ostatni etap jest najprzyjemniejszy więc wypada życzyć ciekawych wrażeń organoleptycznych.

Wino z twojej relacji jest półwytrawne, zastosowanie tak małej ilości pirosiarczanu nie daje pewności na stabilizacje wina w butelkach.
Nie jestem za przesadnym stosowaniem piro, ale dawka 0,4 g/l nie zabije drożdży.
Jeśli masz dobrą piwniczkę - temp. ok.12 C, albo winko pójdzie do szybkiej konsumpcji to nie ma się czym przejmować.
Awatar użytkownika

Autor tematu
gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Wino gronowe z prawdziwego zdarzenia

Post autor: gr000by »

W tym winie nie ma ani grama cukru ;). Po fermentacji stanęło na -0,5 BLG, przy każdym pomiarze wynik wychodził ten sam (smak wytrawny, bez śladu cukru). Dosładzałem je ksylitolem, więc nie co w nim ruszyć. Piro - zgodnie z cytatem, w celu stabilizacji mikrobiologicznej. Ale co do przyjemności - najpierw swoje musi odleżeć, żeby móc pomyśleć o konsumpcji.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

Duch Wina
250
Posty: 277
Rejestracja: wtorek, 15 paź 2013, 22:21
Ulubiony Alkohol: na razie wino bo w produkcję innych dopiero wchodzę
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: oklice W-wy
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowanie: 37 razy
Re: Wino gronowe z prawdziwego zdarzenia

Post autor: Duch Wina »

:shock: A niby o czym Cię informuje ta wartość BLG? Nie zapominasz czasem, że masz tam nieco alkoholu no i pewnie jeszcze rozpuszczonego CO2, o takich rzeczach jak niecukry to nawet nie będę wspominał. Co Ty za świństwa do "wina" dajesz? Ksylitol, to coś z brzozy? Co się tak śpieszysz z tym butelkowaniem? Ja butelkuję dopiero po 2 latach. Trzymaj tak długo jak się da w dużych balonach. Wino wolniej dojrzewa i spokojnie się klaruje. Nakrętki + takie młode wino = siarkowodór. Zainwestuj w korki i korkownicę. Wystarczą nawet konglomeratowe.
Na pierwszy rzut oka ten Twój krzak to Cascade. Nie wiem jakiej wielkości były jagody, ale obstawiam na jakieś 70%, że to ta odmiana. W zasadzie da się z niej zrobić poprawne stołowe. Jeśli pociąga Cię winiarstwo to kup kilka sadzonek dobrej odmiany i zapomnij o cukrze i ksy.. coś tam. Zrób wino gronowe z prawdziwego zdarzenia :D
Ostatnio zmieniony czwartek, 6 lut 2014, 21:54 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytujemy postu poprzedzającego w całości.
Awatar użytkownika

Autor tematu
gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Wino gronowe z prawdziwego zdarzenia

Post autor: gr000by »

Niecukry, jak sama nazwa wskazuje, nie fermentują, dlatego o nich nie wspomniałem. Ksylitolu (tak, to coś z brzozy, ale nie tej smoleńskiej, pancernej :D) użyłem, bo jest skuteczny i nie fermentuje. Jest to "wino testowe" - sprawdzające moje umiejętności winiarskie i przydatność tegoż bujnego krzaka. W większe balony zaopatrzę się przy przypływie luźnej gotówki, teraz żongluję tym co mam i czasem muszę opróżniać je zbyt wcześnie :(. Winnicę założę kiedyś, jak będę miał więcej czasu, chociaż kilka krzaków winogron ciężko nazwać winnicą. Teraz brakuje go nawet na zbiory owoców, a tylko ten jeden krzak daje ich mnóstwo. Czy to Cascade, czy to Labrusca, wino mi pasuje, zobaczymy co będzie za jakiś czas. No i wino musi być koniecznie co najwyżej półwytrawne lub słodsze i z minimalną ilością piro, więc dalej będę musiał kombinować...
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

Duch Wina
250
Posty: 277
Rejestracja: wtorek, 15 paź 2013, 22:21
Ulubiony Alkohol: na razie wino bo w produkcję innych dopiero wchodzę
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: oklice W-wy
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowanie: 37 razy
Re: Wino gronowe z prawdziwego zdarzenia

Post autor: Duch Wina »

Chyba się nie rozumiemy? Mierząc gęstość "wina" w którym masz alkohol i inne składniki, nie jesteś w stanie określić zawartości cukru. To -0,5 jest wypadkową w głównej mierze zawartości alkoholu, cukrów resztkowych, ksy.. coś tam i właśnie niecukrów. Spławik określa Ci gęstość cieczy wyskalowanej na wodnym roztworze cukru. Alkohol ma inną gęstość niż woda. Robiąc wino i obliczając zawartość cukru w moszczu standardowo odejmuje się 4 Blg.
Ja wolę wina wytrawne. Kwestia gustu. Choć właśnie chęć robienia win likierowanych sprowadziła mnie na to forum. Skoro tak demonizujesz pirosiarczyn (zupełnie nie wiem czemu) to rób wina wzmacniane typu Porto. W połowie fermentacji przerywaj ją dolewając destylatu do poziomu 20%. Wino wyjdzie słodkie i dobrze zabezpieczone mocą alkoholu.
Przy winie operujesz spławikiem lub refraktometrem tylko przy pomiarze gęstości moszczu. Później już tylko kalkulator albo laboratorium.
Sprawdź sobie jak wygląda Cascade.
http://www.winogrona.org/index.php?title=Cascade
Awatar użytkownika

Autor tematu
gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Wino gronowe z prawdziwego zdarzenia

Post autor: gr000by »

Piro nie lubię, bo wyczuwam je nawet w małych dawkach, co zniechęca mnie do spożywania wina. Zdjęcia z winogrona.org przypominają mój krzak i owoce. Tylko czy z niego warto robić wino typu Porto czy lepiej babrać się tak jak ja teraz?
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

Rusin
200
Posty: 249
Rejestracja: sobota, 31 sie 2013, 18:55
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Kalisz
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Wino gronowe z prawdziwego zdarzenia

Post autor: Rusin »

Duch wina nie bądź zły ale z tego co wiem to każdy balingomierz ma poprawkę na niecukry więc nie trzeba odejmować tych 4 stopni Blg.
In vino veritas, in aqua sanitas
Awatar użytkownika

Duch Wina
250
Posty: 277
Rejestracja: wtorek, 15 paź 2013, 22:21
Ulubiony Alkohol: na razie wino bo w produkcję innych dopiero wchodzę
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: oklice W-wy
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowanie: 37 razy
Re: Wino gronowe z prawdziwego zdarzenia

Post autor: Duch Wina »

Czyli jak wezmę swój sprzęt i wleję tam czystą wodę o temperaturze 20oC to dostanę odczyt -4? Ciekawe. Chyba mam zepsute ustrojstwa.
Uważaj z używaniem zwrotów kategorycznych typu "każdy". Ja w życiu nie miałem takiego sprzętu, a używam wielu.
Tu jest dobrze opisana kwestia poprawek. Polecam uwadze. W sumie nie było trudno wygooglać sobie tę informację.
http://www.winiarze.pl/artykuly/pozosta ... zu-i-winie

Rusin
200
Posty: 249
Rejestracja: sobota, 31 sie 2013, 18:55
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Kalisz
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Wino gronowe z prawdziwego zdarzenia

Post autor: Rusin »

A ja to rozumiem tak że pokazuje 0 bo ma poprawkę na niecukry a gdyby jej nie miał to pokazywałby 4blg. Nie cukry zawyżały by wynik a nie zaniżały tak na chłopski rozum.
In vino veritas, in aqua sanitas
Awatar użytkownika

Duch Wina
250
Posty: 277
Rejestracja: wtorek, 15 paź 2013, 22:21
Ulubiony Alkohol: na razie wino bo w produkcję innych dopiero wchodzę
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: oklice W-wy
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowanie: 37 razy
Re: Wino gronowe z prawdziwego zdarzenia

Post autor: Duch Wina »

OK jeszcze raz.
Niecukrów brak w wodzie, może dla pewności dodam nawet, że może być destylowana.
Skoro Twoje aerometry mają poprawkę na niecukry w wysokości 4 Blg, to trzeba skalując je w fabryce ująć te 4 stopnie, żeby pokazywały zawartość cukru w moszczu. Tak?
Skoro w wodzie destylowanej nie ma cukru ani niecukrów, to bez tej fabrycznej poprawki wskaże 0. Twój poprawiony aerometr z poprawką pomniejszającą wynik o 4 Blg ile powinien wskazywać wg Twoich teorii?

Cytuj stare posty i kwestie do których się odnosisz. Cytowanie ostatniego, do tego w całości, nie ma sensu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wina Gronowe”