Wino gronowe bez dodatku wody
-
- Posty: 2591
- Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
- Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
- Ulubiony Alkohol: do 20%
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 260 razy
8 miesięcy to nie tak dużo jak na wino. Mogło samo wystartować. To normalne. Moje miody potrafią dwa razy zrestartować. Trzyletnie wino z DR, przerobione, klarowane butelkowane i przechowywane w piwnicy, w ciepłym bagażniku odpaliło ponownie. Z reszta w piwnicy nic się nie dzieje, a szampan z DR smakował dziwnie.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
-
Autor tematu - Posty: 15
- Rejestracja: niedziela, 4 lis 2012, 10:32
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Winiarz
Re: Wino gronowe bez dodatku wody
Witam,
Nieco odświeżę temat. Tego roku robię wino z winogron jasnych korzystając z tego samego przepisu co wino w temacie. Mam balon 34l i jest zajęty na maksa (wiem że zaleca się bufor bezpieczeństwa ale to było niespodziewane wino na szybko - strasznie dużo owoców dostałem). Potrzebuję go jeszcze dosłodzić tylko nie ma już miejsca na cukier. Czy mogę odlać ze 2-3 litry do butelek / butli i zatkać np. tamponem z waty aby sobie tam dalej fermentowało? Nie zakwasi się?
Nieco odświeżę temat. Tego roku robię wino z winogron jasnych korzystając z tego samego przepisu co wino w temacie. Mam balon 34l i jest zajęty na maksa (wiem że zaleca się bufor bezpieczeństwa ale to było niespodziewane wino na szybko - strasznie dużo owoców dostałem). Potrzebuję go jeszcze dosłodzić tylko nie ma już miejsca na cukier. Czy mogę odlać ze 2-3 litry do butelek / butli i zatkać np. tamponem z waty aby sobie tam dalej fermentowało? Nie zakwasi się?