Fermentacja, otrzymywanie moszczu, filtracja, butelkowanie, przechowywanie, choroby i wady wina, pasteryzacja, szczepienie drożdżami, itp...

Autor tematu
Braddock95
2
Posty: 2
Rejestracja: środa, 16 sie 2017, 14:00
Załączniki
Wino długa burzliwa fermentacja co zrobić

Postautor: Braddock95 » środa, 16 sie 2017, 14:17

Moje pierwsze wino z wiśni i porzeczek fermentacje już czwarty tydzień wg cukrowmierza poziom cukru wynosi około 2-2,5 blg wino bulgocze średnio co 5-7 min. Mój podstawowy błąd to to że nie wiem jaki był poziom cukru przed rozpoczęciem fermentacji. Co powinienem dalej zrobić? Czekać jeszcze i pozwolić na dalszą fermentację?


Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

JanOkowita
1400
Posty: 1427
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan i Ementaler, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Załączniki
Re: Wino długa burzliwa fermentacja co zrobić

Postautor: JanOkowita » środa, 16 sie 2017, 16:40

Zlej znad osadu i odstaw do dalszej powolnej fermentacji.
Drożdże Szlacheckie najlepszym przyjacielem człowieka.
Alkohole-domowe.pl


Autor tematu
Braddock95
2
Posty: 2
Rejestracja: środa, 16 sie 2017, 14:00
Załączniki
Re: Wino długa burzliwa fermentacja co zrobić

Postautor: Braddock95 » czwartek, 17 sie 2017, 16:31

Dzięki za radę zrobiłem tak jak napisałeś zlałem dzisiaj wino do nowego balonu. Mam jeszcze kilka małych pytań. Teraz nadal mam trzymać wino w temperaturze pokojowej i czekać aż fermentacja całkowicie ustanie, wtedy zleje wino drugi raz i dodam środek do klarowania pytanie czy wtedy mam nadal trzymać wino w domu czy już wynieść je do piwnicy? Po całkowitym sklarowaniu jak długo jeszcze trzymać wino w balonie? Czy lepiej od razu butelkowac?


Wróć do „Wytwarzanie Wina”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość