Wino dębowe - co o tym myślicie, może ktoś robił

Wina, które wykonuje się porą, gdy nie ma łatwego dostępu do świeżych owoców i soków...
Awatar użytkownika

Autor tematu
Diesel
50
Posty: 69
Rejestracja: czwartek, 28 kwie 2011, 16:42

Post autor: Diesel »

Cześć ostatnio wpadłem na pomysł żeby nastawić wino z liści dębu, według przepisu który kiedyś znalazłem w starej książce o przetworach domowych.

Oto przepis:
-5l liści dębowych
-4l wody
-2kg cukru
-cytryna
-2 pomarańcze
- torebka drożdży winiarskich, np bingen tokaj

Ale zanim się do tego zabiorę proszę o porady np. jakich drożdży do tego użyć ponieważ tych wymienionych w książce nie znalazłem, z góry dziękuje i pozdrawiam.
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5377
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 667 razy
Kontakt:
Re: Wino dębowe - co o tym myślicie, może ktoś robił

Post autor: Zygmunt »

Jak kiedyś chyba Kucyk napisał: alkohol można zrobić i z żużlu, byleby cukier był.:) Jak to nie znalazłeś? W każdym wiekszym sklepie jest teraz stoisko BioWinu i drożdże Tokay są w stałej sprzedaży. Bingen są rzeczywiście ciężko dostępne (ale to dwie różne rasy!).
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

macius
200
Posty: 203
Rejestracja: środa, 22 wrz 2010, 19:19
Krótko o sobie: Lubię sprawiać przyjemność sobie i bliskim ;)
bo życie to przyjemność :)
Ulubiony Alkohol: własne naleweczki ;)
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Wino dębowe - co o tym myślicie, może ktoś robił

Post autor: macius »

Zygmunt, a tam nie było o żwirze? :D
a pomysł bardzo ciekawy w sumie, jednak za dużo cukru wg. mnie. Chyba, że planujesz słodkie bardzo ;) no i jeśli tyle cukru, to na raty oczywiście ;)
Robienie alkoholu sprawia, że nie muszę go pić(aż tyle)
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5377
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 667 razy
Kontakt:
Re: Wino dębowe - co o tym myślicie, może ktoś robił

Post autor: Zygmunt »

Istotnie! Żwiru, żwiru- pamięć już nie ta:P
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

lech14
50
Posty: 66
Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 21:06
Krótko o sobie: Lubie podejmować wyzwania ;)
Ulubiony Alkohol: Piwo
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Wino dębowe - co o tym myślicie, może ktoś robił

Post autor: lech14 »

Chciałbym widzieć minę gości którym zaproponowałbyś wino ze żwiru. :D
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5377
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 667 razy
Kontakt:
Re: Wino dębowe - co o tym myślicie, może ktoś robił

Post autor: Zygmunt »

www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

Autor tematu
Diesel
50
Posty: 69
Rejestracja: czwartek, 28 kwie 2011, 16:42
Re: Wino dębowe - co o tym myślicie, może ktoś robił

Post autor: Diesel »

Tak co do cukru macie racje, pierwsze rozpuszczamy 1kg, a po pierwszym tygodniu 50dag.(te czynność jeszcze raz powtarzamy). Ale tego czy będzie mocno słodkie to nie byłbym taki pewny, ponieważ dalej pisze że jeżeli wino po zakończeniu fermentacji będzie zbyt wytrawne, można dodać trochę syropu.

Teraz muszę zamówić jeszcze te drożdże, ponieważ blisko mnie niema sklepu w którym byłby jakiś wybór jeśli o to chodzi.

A co myślicie o tych: http://allegro.pl/drozdze-winiarskie-10 ... 27634.html
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5377
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 667 razy
Kontakt:
Re: Wino dębowe - co o tym myślicie, może ktoś robił

Post autor: Zygmunt »

Przy obecnych upałach prawie na pewno nie dojdą żywe. Poszukaj suszonych- mogą być tez Bayanusy.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2739
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 308 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Wino dębowe - co o tym myślicie, może ktoś robił

Post autor: JanOkowita »

Ja bym użył czegoś lepszej jakości, na przykład:

http://zdrowenalewki.pl/p/11/203/drozdz ... tacja.html

No i do tego koniecznie pożywka.

Pozdrawiam

Jan Okowita
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
Awatar użytkownika

Autor tematu
Diesel
50
Posty: 69
Rejestracja: czwartek, 28 kwie 2011, 16:42
Re: Wino dębowe - co o tym myślicie, może ktoś robił

Post autor: Diesel »

Przepraszam okazało się, że jednak niedaleko siebie mam taki sklep z różnymi drożdżami, między innymi winiarskimi, i właśnie jutro tam będę, także jak uda mi się kupić to jutro napiszę. Jak na razie to byłem dzisiaj w lesie :) i obczaiłem parę ładnych dąbków, także z liśćmi nie powinno być problemu.
Ostatnio zmieniony sobota, 11 cze 2011, 15:24 przez Juliusz, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Proszę nie pisać posta pod postem. Mamy opcję "edytuj" :)
Awatar użytkownika

Autor tematu
Diesel
50
Posty: 69
Rejestracja: czwartek, 28 kwie 2011, 16:42
Re: Wino dębowe - co o tym myślicie, może ktoś robił

Post autor: Diesel »

Cześć właśnie wróciłem ze sklepu, i udało mi się kupić Tokay z Biowinu. Zaraz robię matkę, a jutro z rana wybiorę się na liście.

____________________

Witam dzisiaj rano zakończyłem pracę, nad moim winkiem z liści dębu, więc dodaje kilka fotek:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika

pantygrys
5
Posty: 6
Rejestracja: poniedziałek, 7 mar 2011, 20:30
Re: Wino dębowe - co o tym myślicie, może ktoś robił

Post autor: pantygrys »

Gotowałeś całe owoce czy tylko same skórki? Trochę szkoda nie wrzucić całych cytrusów, a przynajmniej skoku z nich.
Ostatnio zmieniony czwartek, 21 lip 2011, 08:50 przez Agneskate, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: kosmetyka
SZUKAM DRUGIEJ POŁÓWKI...
MOŻE BYĆ 0,7!!!
Awatar użytkownika

Autor tematu
Diesel
50
Posty: 69
Rejestracja: czwartek, 28 kwie 2011, 16:42
Re: Wino dębowe - co o tym myślicie, może ktoś robił

Post autor: Diesel »

Gotowałem tylko skórki, a po ugotowaniu dodałem soku.
Awatar użytkownika

pantygrys
5
Posty: 6
Rejestracja: poniedziałek, 7 mar 2011, 20:30
Re: Wino dębowe - co o tym myślicie, może ktoś robił

Post autor: pantygrys »

Dzięki za odpowiedź. Po niedzieli spróbuję tego nastawu bo muszę dorodne listki zebrać a to dopiero na weekend. Ja natomiast zamiast pożywki dodam 0,5 litra soku pomidorowego. Zawsze tak robię jak puszczam eksperymentalny nastaw. Później podzielę się wynikami. Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony czwartek, 21 lip 2011, 18:27 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Ogonki
SZUKAM DRUGIEJ POŁÓWKI...
MOŻE BYĆ 0,7!!!
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2739
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 308 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Wino dębowe - co o tym myślicie, może ktoś robił

Post autor: JanOkowita »

pantygrys pisze:Dzięki za odpowiedź. Po niedzieli spróbuję tego nastawu bo muszę dorodne listki zebrać a to dopiero na weekend. Ja natomiast zamiast pożywki dodam 0,5 litra soku pomidorowego. Zawsze tak robię jak puszczam eksperymentalny nastaw. Później podzielę się wynikami. Pozdrawiam
Wino z sokiem pomidorowym ? No to musi być moc ! :klaszcze:

Pozdrawiam

Jan Okowita
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
Awatar użytkownika

pantygrys
5
Posty: 6
Rejestracja: poniedziałek, 7 mar 2011, 20:30
Re: Wino dębowe - co o tym myślicie, może ktoś robił

Post autor: pantygrys »

Wino z sokiem pomidorowym ? No to musi być moc ! :klaszcze:

Pozdrawiam

Jan Okowita
Właśnie na tym forum dowiedziałem się o zastosowaniu soku lub przecieru pomidorowego jako pożywki dla drożdży. A poza tym dla jasnych nastawów takich jak nastaw z ryżu dodaje ładnego bladoróżowego koloru co wpływa na samą estetykę gotowego produktu, a w smaku jest zupełnie niewyczuwalny. No i tańszy jak gotowa pożywka. Na moc nie ma żdnego wpływu.
SZUKAM DRUGIEJ POŁÓWKI...
MOŻE BYĆ 0,7!!!
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5377
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 667 razy
Kontakt:
Re: Wino dębowe - co o tym myślicie, może ktoś robił

Post autor: Zygmunt »

Jeżeli chcesz robić wino, to zainwestuj te 4 zł w pożywkę i nie lej żadnego soku. Jeżeli nastaw- też warto poświęcić ten mały majątek.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

kobelko
10
Posty: 13
Rejestracja: sobota, 24 wrz 2011, 12:08
Re: Wino dębowe - co o tym myślicie, może ktoś robił

Post autor: kobelko »

I jak przyrządza sie to wino z liści dębu? Jak się robi?
Awatar użytkownika

Gonek Szczyrba
30
Posty: 47
Rejestracja: wtorek, 20 lis 2012, 17:13
Krótko o sobie: Wino robił juz mój dziadek, z głogu. Ja robie ze wszystkiego.... :D
Fajnie, że takie forum istnieje, życze wam wszystkim nieustającego bulgotania w rurce fermentacyjnej i żeby miód nigdy nie drożał!
I to przez następne 50 lat!
Wasz Goniuś Szczyrbuś
Ulubiony Alkohol: Wino, piwo, miodek.
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Kosmos
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Wino dębowe - co o tym myślicie, może ktoś robił

Post autor: Gonek Szczyrba »

Temat interesujący, bardzom ciekaw jak smakuje to coś z dębu. Jeśli to winko jest dobre, to też zrobię. Czy te liście trzeba o jakiejś określonej porze roku zbierać, czy wszystko jedno kiedy. I jakie drożdże do tego?
Po jednym cencie za każdy rok!
Kiedy przes­koczysz, to i wte­dy nie mów hop. Zo­bacz naj­pierw w co wskoczyłeś.
Awatar użytkownika

siwy1121
350
Posty: 396
Rejestracja: sobota, 17 wrz 2011, 10:39
Krótko o sobie: Zanim znalazłem tą stronę myślałem, że wiem naprawdę dużo o wyrobie wina... To był dla mnie cios
Ulubiony Alkohol: wino
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Wino dębowe - co o tym myślicie, może ktoś robił

Post autor: siwy1121 »

Drożdże tokaji (Diesel pisał na początku), ale myślę że bez problemu można też zastosować sherry. Diesel czekamy na relację, jak wino? Warto je robić?
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 14 paź 2013, 22:27 przez gr000by, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: INTERPUNKCJA
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wina Różne”