Wino dębowe - co o tym myślicie, może ktoś robił

Wina, które wykonuje się porą, gdy nie ma łatwego dostępu do świeżych owoców i soków...
Awatar użytkownika

Autor tematu
Diesel
50
Posty: 69
Rejestracja: czwartek, 28 kwie 2011, 16:42

Post autor: Diesel »

Cześć właśnie wróciłem ze sklepu, i udało mi się kupić Tokay z Biowinu. Zaraz robię matkę, a jutro z rana wybiorę się na liście.

____________________

Witam dzisiaj rano zakończyłem pracę, nad moim winkiem z liści dębu, więc dodaje kilka fotek:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
promocja
Awatar użytkownika

pantygrys
5
Posty: 6
Rejestracja: poniedziałek, 7 mar 2011, 20:30
Re: Wino dębowe - co o tym myślicie, może ktoś robił

Post autor: pantygrys »

Gotowałeś całe owoce czy tylko same skórki? Trochę szkoda nie wrzucić całych cytrusów, a przynajmniej skoku z nich.
Ostatnio zmieniony czwartek, 21 lip 2011, 08:50 przez Agneskate, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: kosmetyka
SZUKAM DRUGIEJ POŁÓWKI...
MOŻE BYĆ 0,7!!!
Awatar użytkownika

Autor tematu
Diesel
50
Posty: 69
Rejestracja: czwartek, 28 kwie 2011, 16:42
Re: Wino dębowe - co o tym myślicie, może ktoś robił

Post autor: Diesel »

Gotowałem tylko skórki, a po ugotowaniu dodałem soku.
Awatar użytkownika

pantygrys
5
Posty: 6
Rejestracja: poniedziałek, 7 mar 2011, 20:30
Re: Wino dębowe - co o tym myślicie, może ktoś robił

Post autor: pantygrys »

Dzięki za odpowiedź. Po niedzieli spróbuję tego nastawu bo muszę dorodne listki zebrać a to dopiero na weekend. Ja natomiast zamiast pożywki dodam 0,5 litra soku pomidorowego. Zawsze tak robię jak puszczam eksperymentalny nastaw. Później podzielę się wynikami. Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony czwartek, 21 lip 2011, 18:27 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Ogonki
SZUKAM DRUGIEJ POŁÓWKI...
MOŻE BYĆ 0,7!!!
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2739
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 308 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Wino dębowe - co o tym myślicie, może ktoś robił

Post autor: JanOkowita »

pantygrys pisze:Dzięki za odpowiedź. Po niedzieli spróbuję tego nastawu bo muszę dorodne listki zebrać a to dopiero na weekend. Ja natomiast zamiast pożywki dodam 0,5 litra soku pomidorowego. Zawsze tak robię jak puszczam eksperymentalny nastaw. Później podzielę się wynikami. Pozdrawiam
Wino z sokiem pomidorowym ? No to musi być moc ! :klaszcze:

Pozdrawiam

Jan Okowita
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
Awatar użytkownika

pantygrys
5
Posty: 6
Rejestracja: poniedziałek, 7 mar 2011, 20:30
Re: Wino dębowe - co o tym myślicie, może ktoś robił

Post autor: pantygrys »

Wino z sokiem pomidorowym ? No to musi być moc ! :klaszcze:

Pozdrawiam

Jan Okowita
Właśnie na tym forum dowiedziałem się o zastosowaniu soku lub przecieru pomidorowego jako pożywki dla drożdży. A poza tym dla jasnych nastawów takich jak nastaw z ryżu dodaje ładnego bladoróżowego koloru co wpływa na samą estetykę gotowego produktu, a w smaku jest zupełnie niewyczuwalny. No i tańszy jak gotowa pożywka. Na moc nie ma żdnego wpływu.
SZUKAM DRUGIEJ POŁÓWKI...
MOŻE BYĆ 0,7!!!
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5377
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 667 razy
Kontakt:
Re: Wino dębowe - co o tym myślicie, może ktoś robił

Post autor: Zygmunt »

Jeżeli chcesz robić wino, to zainwestuj te 4 zł w pożywkę i nie lej żadnego soku. Jeżeli nastaw- też warto poświęcić ten mały majątek.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

kobelko
10
Posty: 13
Rejestracja: sobota, 24 wrz 2011, 12:08
Re: Wino dębowe - co o tym myślicie, może ktoś robił

Post autor: kobelko »

I jak przyrządza sie to wino z liści dębu? Jak się robi?
Awatar użytkownika

Gonek Szczyrba
30
Posty: 47
Rejestracja: wtorek, 20 lis 2012, 17:13
Krótko o sobie: Wino robił juz mój dziadek, z głogu. Ja robie ze wszystkiego.... :D
Fajnie, że takie forum istnieje, życze wam wszystkim nieustającego bulgotania w rurce fermentacyjnej i żeby miód nigdy nie drożał!
I to przez następne 50 lat!
Wasz Goniuś Szczyrbuś
Ulubiony Alkohol: Wino, piwo, miodek.
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Kosmos
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Wino dębowe - co o tym myślicie, może ktoś robił

Post autor: Gonek Szczyrba »

Temat interesujący, bardzom ciekaw jak smakuje to coś z dębu. Jeśli to winko jest dobre, to też zrobię. Czy te liście trzeba o jakiejś określonej porze roku zbierać, czy wszystko jedno kiedy. I jakie drożdże do tego?
Po jednym cencie za każdy rok!
Kiedy przes­koczysz, to i wte­dy nie mów hop. Zo­bacz naj­pierw w co wskoczyłeś.
Awatar użytkownika

siwy1121
350
Posty: 396
Rejestracja: sobota, 17 wrz 2011, 10:39
Krótko o sobie: Zanim znalazłem tą stronę myślałem, że wiem naprawdę dużo o wyrobie wina... To był dla mnie cios
Ulubiony Alkohol: wino
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Wino dębowe - co o tym myślicie, może ktoś robił

Post autor: siwy1121 »

Drożdże tokaji (Diesel pisał na początku), ale myślę że bez problemu można też zastosować sherry. Diesel czekamy na relację, jak wino? Warto je robić?
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 14 paź 2013, 22:27 przez gr000by, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: INTERPUNKCJA
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wina Różne”