Wino brzozowe

Wina, które wykonuje się porą, gdy nie ma łatwego dostępu do świeżych owoców i soków...

Sznufi
2
Posty: 4
Rejestracja: czwartek, 27 mar 2014, 08:34

Post autor: Sznufi »

Pąki były ale jeszcze nie pękały. Na drugim, mniejszym drzewie sytuacja była taka sama, a sok był w smaku całkiem dobry. Co z tego wyjdzie okaże się za kilka tygodni :-) Chodzi głównie o to, czy taki przerobiony sok nie spowoduje problemów zdrowotnych.

Wysłane z mojego Pentagram Monster przy użyciu Tapatalka

marcin_ek6
30
Posty: 48
Rejestracja: piątek, 10 sie 2012, 20:22
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Wino brzozowe

Post autor: marcin_ek6 »

Wczoraj zakończyłem pobieranie soku i idąc za waszymi instrukcjami wystrugałem kołeczek po stożku i wbiłem w drzewo co by zaczopować. Jakie było moje zdziwienie gdy po chwili zaczęło kapać z wbitego kołka. Mieliście też tak?

Sznufi
2
Posty: 4
Rejestracja: czwartek, 27 mar 2014, 08:34
Re: Wino brzozowe

Post autor: Sznufi »

Sam kołek może nie wystarczyć, powinieneś "uszczelnić" ranę drzewa maścią ogrodniczą.

Wysłane z mojego Pentagram Monster przy użyciu Tapatalka

michal278
1850
Posty: 1867
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Odp: Wino brzozowe

Post autor: michal278 »

Nie moŻna używać maści !!! Masc jest tylko na zewnetrzne rany!!! Proszę przeczytać na opakowaniu.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Wino brzozowe

Post autor: radius »

Czytaj ze zrozumieniem ;) Maść można zastosować PO zakołkowaniu otworu, właśnie na zewnątrz w celu uszczelnienia rany. Glina również się do tego nadaje :ok:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

michal278
1850
Posty: 1867
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Odp: Wino brzozowe

Post autor: michal278 »

Glina mieknie odradzam , lepiej poczekać i sama się zasklepi . Napisałem tak aby ktoś nie maczał kołka przypadkiem. Równie dobrze można po wierzchu emalią prysnąć w sprayu. Tak robię z owocowymi drzewami.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com

Sznufi
2
Posty: 4
Rejestracja: czwartek, 27 mar 2014, 08:34
Re: Wino brzozowe

Post autor: Sznufi »

Po to właśnie jest kołek - maść nakładamy tylko z zewnątrz.

Wysłane z mojego Pentagram Monster przy użyciu Tapatalka

Adams92
30
Posty: 32
Rejestracja: czwartek, 4 kwie 2013, 11:47
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 1 raz
Re: Wino brzozowe

Post autor: Adams92 »

Drodzy koledzy, do winka z oskoły dać cały cukier od razu, czy porcjami? Chciałem zrobić nastaw z 5 l oskoły. Jak dam do tego 1.5 kg cukru, to będzie 30 Blg. Dobrze liczę? :)
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Wino brzozowe

Post autor: Wald »

Będzie ponad 30, bo choć niewiele, to oskoła zawiera już cukier.
Bezpieczniej dodawać w porcjach. Polecam http://alkohole-domowe.com/forum/podsta ... t6449.html
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!

Adams92
30
Posty: 32
Rejestracja: czwartek, 4 kwie 2013, 11:47
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 1 raz
Re: Wino brzozowe

Post autor: Adams92 »

Wald pisze:Będzie ponad 30, bo choć niewiele, to oskoła zawiera już cukier.
Bezpieczniej dodawać w porcjach. Polecam http://alkohole-domowe.com/forum/podsta ... t6449.html
Ok, czyli będę postępował jak w przypadku innych win. Moje o cukier wynikło stąd, że przy nastawie cukrowym na destylat dodaje od razu całość cukru ( wyczytałem tak na forum AD i sposób się sprawdza), a tutaj nastaw jest głównie z wody a nie np moszczu i dlatego zastanawiałem się czy można postąpić tak samo jak w przypadku nastawu na destylat.

Fakt, zapomniałem o cukrze z oskoły. Zmierzyłem - równe 3 blg.

michal278
1850
Posty: 1867
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Odp: Wino brzozowe

Post autor: michal278 »

Kurcze zazdroszczę blg. U mnie niecałe 1..
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Wino brzozowe

Post autor: gr000by »

Ja zrobiłem brzozówkę z oskoły od aronii. BLG oskoły 1,5. Rozrabiałem nią spirytus do 40-45% i muszę powiedzieć, że smakuje wybornie po tygodniu. Jeszcze 1 butelkę mam zamrożoną do kolejnej partii spirytusu. W następnym roku mam nadzieję, że uda mi się samemu coś zdziałać w tej kwestii :D.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

Adams92
30
Posty: 32
Rejestracja: czwartek, 4 kwie 2013, 11:47
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 1 raz
Re: Odp: Wino brzozowe

Post autor: Adams92 »

michal278 pisze:Kurcze zazdroszczę blg. U mnie niecałe 1..
U mnie w zeszłym roku było 1.5 blg, ale tylko do picia na świeżo była :) Zeszłoroczne rosły w lesie na piasku, natomiast te z których upuszczam oskoły w tym roku rosną na glinie, pomiędzy polami w skupisku około 20 drzew (topole i brzozy).
Awatar użytkownika

siwy1121
350
Posty: 396
Rejestracja: sobota, 17 wrz 2011, 10:39
Krótko o sobie: Zanim znalazłem tą stronę myślałem, że wiem naprawdę dużo o wyrobie wina... To był dla mnie cios
Ulubiony Alkohol: wino
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Wino brzozowe

Post autor: siwy1121 »

Ja swoje winko zlałem już z nad martwych drożdży i ładnie się klaruje, planuję lekkie winko 10%, muszę pochwalić drożdże fermicru LS2, szybko pracują, jak narazie fajny aromat, a po skończeniu cukru szybko padają z głodu, więc nie trzeba ładować piro.

ufik666
50
Posty: 60
Rejestracja: piątek, 14 mar 2014, 21:06
Podziękował: 1 raz
Re: Wino brzozowe

Post autor: ufik666 »

Witam , swoje nastawiłem 1 kwietnia. 10 litrów i teraz już wolniej pracuje jedno bulgniecie w rurce po 15 - 20 sekund zlać je teraz czy czekać dalej ?.

tomhas
250
Posty: 253
Rejestracja: poniedziałek, 12 lip 2010, 21:53
Podziękował: 126 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Wino brzozowe

Post autor: tomhas »

Jeśli chcesz żeby było mocniejsze to dodaj cukru i niech jeszcze pracuje. A jeśli już osiągnęło zamierzoną moc, to poczekaj aż całkiem przestanie pracować i zlewaj.

ufik666
50
Posty: 60
Rejestracja: piątek, 14 mar 2014, 21:06
Podziękował: 1 raz
Re: Wino brzozowe

Post autor: ufik666 »

Po spróbowaniu jest to bardzo słodki sok cytrynowy.

tomhas
250
Posty: 253
Rejestracja: poniedziałek, 12 lip 2010, 21:53
Podziękował: 126 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Wino brzozowe

Post autor: tomhas »

Czyli cukier jest. Jak masz cukromierz to zmierz BLG. Zostaw niech sobie powoli pracuje. Jak skończy to zlewaj.

ufik666
50
Posty: 60
Rejestracja: piątek, 14 mar 2014, 21:06
Podziękował: 1 raz
Re: Wino brzozowe

Post autor: ufik666 »

Ale sam smak kwasku cytrynowego to nie za mało?, może coś dodać?.
Awatar użytkownika

siwy1121
350
Posty: 396
Rejestracja: sobota, 17 wrz 2011, 10:39
Krótko o sobie: Zanim znalazłem tą stronę myślałem, że wiem naprawdę dużo o wyrobie wina... To był dla mnie cios
Ulubiony Alkohol: wino
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Wino brzozowe

Post autor: siwy1121 »

A co w ogóle dawałeś do tego wina ???

ufik666
50
Posty: 60
Rejestracja: piątek, 14 mar 2014, 21:06
Podziękował: 1 raz
Re: Wino brzozowe

Post autor: ufik666 »

Zrobiłem wg Nowickiego na 10L
- 10l soku brzozowego
- 2,5 kg cukru
- 20 g kwasku cytrynowego
- 3 g pożywki
- drożdże : z Biowinu płynne do win białych. Najchętniej coś bym dodał, może pomarańcze?
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Odp: Wino brzozowe

Post autor: Pretender »

tomhas pisze:Jeśli chcesz żeby było mocniejsze to dodaj cukru i niech jeszcze pracuje. A jeśli już osiągnęło zamierzoną moc, to poczekaj aż całkiem przestanie pracować i zlewaj.
Nic nie zlewaj, obserwuj blg.
Cukru masz na ok 13%. Ale skoro nastaw jest bardzo słodki to czekaj, aż blg spadnie.

tomhas
250
Posty: 253
Rejestracja: poniedziałek, 12 lip 2010, 21:53
Podziękował: 126 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Wino brzozowe

Post autor: tomhas »

@Pretender, dokładnie to samo napisałem kilka postów wyżej.
tomhas pisze:Czyli cukier jest. Jak masz cukromierz to zmierz BLG. Zostaw niech sobie powoli pracuje. Jak skończy to zlewaj.

ufik666
50
Posty: 60
Rejestracja: piątek, 14 mar 2014, 21:06
Podziękował: 1 raz
Re: Wino brzozowe

Post autor: ufik666 »

Tylko nie wiem, czy odpowiada mi wino o smaku kwasku cytrynowego.
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Wino brzozowe

Post autor: Pretender »

Nie ten cytat, następny, miał być ten
ufik666 pisze: Po spróbowaniu jest to bardzo słodki sok cytrynowy.
mój błąd.
Coś mi tapatalk szwankuje.
Awatar użytkownika

siwy1121
350
Posty: 396
Rejestracja: sobota, 17 wrz 2011, 10:39
Krótko o sobie: Zanim znalazłem tą stronę myślałem, że wiem naprawdę dużo o wyrobie wina... To był dla mnie cios
Ulubiony Alkohol: wino
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Wino brzozowe

Post autor: siwy1121 »

Ja swoje brzozowe zlałem dzisiaj z nad osadu, po spróbowaniu stwierdzam, że w smaku przypomina białe wino-to pewnie zasługa rodzynek. Obawiam się, że bez żadnych dodatków wyszłoby coś co smakuje jak cukrówka.

ufik666
50
Posty: 60
Rejestracja: piątek, 14 mar 2014, 21:06
Podziękował: 1 raz
Re: Wino brzozowe

Post autor: ufik666 »

Moje przestało pracować jest słodkie cytrynowe i nie psuje mi to , coś bym dodał, tylko nie wiem co.
Awatar użytkownika

siwy1121
350
Posty: 396
Rejestracja: sobota, 17 wrz 2011, 10:39
Krótko o sobie: Zanim znalazłem tą stronę myślałem, że wiem naprawdę dużo o wyrobie wina... To był dla mnie cios
Ulubiony Alkohol: wino
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Wino brzozowe

Post autor: siwy1121 »

Na starcie miałeś blg ok 21, jakie teraz masz blg ???
Spróbuj może dodać rodzynki, ja dodałem do swojego i ma całkiem ciekawy smak.

ufik666
50
Posty: 60
Rejestracja: piątek, 14 mar 2014, 21:06
Podziękował: 1 raz
Re: Wino brzozowe

Post autor: ufik666 »

Chyba zepsułem to wino, było słodkie i cytrynowe i takie jakieś jak woda z cukrem i kwaskiem postanowiłem dodać rodzynek kupionych na wagę około 200 gr, i wsypałem je do balonu dodałem tez drożdży zamońscy malaga ale nie uwadniałem ich tylko tak ciach z torebki do balonu i zrobił się nalot czy to pleśń ?.

Obrazek
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Wino brzozowe

Post autor: Wald »

O ile mnie pamięć nie myli, to drożdże masz na suszu, od Zamojskich.
Tych się nie uwadnia, tylko robi matkę drożdżową.
Może choć rodzynki umyłeś, czy też prosto z opakowania?
Coś czuję, że jaki przepis, takie wino.
To może, ale nie musi być pleśń. Może to być piana z nowych drożdży. Sprawdź.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
Awatar użytkownika

siwy1121
350
Posty: 396
Rejestracja: sobota, 17 wrz 2011, 10:39
Krótko o sobie: Zanim znalazłem tą stronę myślałem, że wiem naprawdę dużo o wyrobie wina... To był dla mnie cios
Ulubiony Alkohol: wino
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Wino brzozowe

Post autor: siwy1121 »

ufik666 pisze:takie jakieś jak woda z cukrem i kwaskiem
Nie ma się co dziwić, sam sok brzozowy jest praktycznie bez smaku.

ufik666
50
Posty: 60
Rejestracja: piątek, 14 mar 2014, 21:06
Podziękował: 1 raz
Re: Wino brzozowe

Post autor: ufik666 »

Dziś już prawie cały biały nalot znikł, chyba drożdże zaczynają pracować, a w rurce jeszcze cisza.
Ostatnio zmieniony niedziela, 29 cze 2014, 17:52 przez Wald, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Kosmetyka.
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Wino brzozowe

Post autor: Wald »

A jednak, tak myślałem.
Trochę jeszcze poczekasz, na samą MD trzeba 3 - 4 dni czekać.
Zanim nastaw się nagazuje to długo jeszcze.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Wino brzozowe

Post autor: Kamal »

Patrzał może już ktoś czy leci osokoła? ;) Zima w tym roku wcześnie odeszła, prawie jej nie było, drzewa zaczynają się powoli budzić z snu zimowego to może woda brzozowa zacznie lecieć? ;)
Obrazek
Awatar użytkownika

Azbest123
30
Posty: 36
Rejestracja: sobota, 22 lis 2014, 19:16
Ulubiony Alkohol: mam charakter odkrywcy ,próbuje wszystkiego
Status Alkoholowy: Drinker
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Wino brzozowe

Post autor: Azbest123 »

Z tego co czytałem w brzozie soki zaczynają krążyć kiedy temperatura przez kilka dni z rzędu sięga około 10-15 stopni w dzień.
Jeszcze chyba nie pora jak patrze na temperatury, ale pewnie w marcu się zacznie.

janik
300
Posty: 335
Rejestracja: piątek, 31 sty 2014, 21:02
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowanie: 30 razy
Re: Wino brzozowe

Post autor: janik »

Wino brzozowe niestety nie zaliczę do win które będę cenił za walory smakowe i nie zaliczę do win które warto nastawiać.Zastrzegam,że jest to moja subiektywna ocena. Mając do dyspozycji tak dużą ilość surowca w postaci jagód i owoców to traktowanie tego surowca jako bazy do zrobienia wina jest dużą przesadą.Oczywiście warto zastosować oskołę brzozy jako zamiennik wody w dodaniu do owoców mając na względzie walory zdrowotne tego soku.
W ubiegłym sezonie miałem do dyspozycji kilkadziesiąt litrów oskoły więc mogłem robić różne zastosowania.Zamroziłem,aby w okresie zimowym spożyć,albo dodać do innych kompozycji. Po rozmrożeniu napój stracił walory smakowe w całości ,- został wytrącony kamień,powstał duży osad i wiele litrów poszło w kanał. ;/

Warto pozyskiwać ten zdrowotny płyn,aby prowadzić kuracje oczyszczające w oparciu o oskołę, również można stosować jako dodatek do różnych innych wyrobów jak wina czy destylaty,ale z mojego gustu wina w oparciu o ten surowiec raczej nie popełnię. ;)
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Wino brzozowe

Post autor: Kamal »

Z tego co czytałem w brzozie soki zaczynają krążyć kiedy temperatura przez kilka dni z rzędu sięga około 10-15 stopni w dzień.
Jeszcze chyba nie pora jak patrze na temperatury, ale pewnie w marcu się zacznie.
Teoria nie zawsze idzie z praktyką w parze. :D
Obrazek
Awatar użytkownika

panta_rei
550
Posty: 566
Rejestracja: sobota, 6 paź 2012, 19:33
Krótko o sobie: Robię najlepszą pieprzówkę po tej stronie Wisły ;-)
Ulubiony Alkohol: Moja osobista nalewka agrestowa ;-)
Lokalizacja: Braniewo
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 44 razy
Re: Wino brzozowe

Post autor: panta_rei »

10-15°C to jest w kwietniu i już jest po oskole ;-)
Pozdrawiam, Sławomir
Awatar użytkownika

Azbest123
30
Posty: 36
Rejestracja: sobota, 22 lis 2014, 19:16
Ulubiony Alkohol: mam charakter odkrywcy ,próbuje wszystkiego
Status Alkoholowy: Drinker
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Wino brzozowe

Post autor: Azbest123 »

Azbest123 pisze:10-15 stopni w dzień.
Chodzi o temperaturę w dzień a nie całodobową, ale wiadomo, że lepiej sprawdzić doświadczalnie obcinając gałązkę i przywiązując do niej butelkę.
Dodam jeszcze, że w Polsce występuje kilka gatunków brzóz - brzoza brodawkowata, brzoza cukrowa, brzoza czarna, brzoza omszona, karłowata, karpacka, niska, brzoza papierowa, brzoza pożyteczna, brzoza żeberkowana i do tego brzoza lubi się mieszać i rodzić wiele mieszańców brzóz. Bardzo prawdopodobne, że na wielu działkach rośnie własnie niezidentyfikowana jeszcze brzoza.

Bimberpołudnie
30
Posty: 46
Rejestracja: środa, 9 paź 2013, 19:55
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Wino brzozowe

Post autor: Bimberpołudnie »

Panowie - do lasu - ja już z brzozy ciągnę.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wina Różne”