Wino -> Bimber -> Nalewka

Dyskusja ogólna o wytwarzaniu nalewek i ich przyrządzaniu...
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:

Post autor: klodek4 »

Ani się waż kupować tego, człowieku czytaj.......i zobacz sobie forumowa galerię destylatorów.
koncentraty wina
Awatar użytkownika

ramzol
1300
Posty: 1312
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę.
Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: poznań
Podziękował: 157 razy
Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: Wino -> Bimber -> Nalewka

Post autor: ramzol »

Pomału i z głową a zobaczysz, że warto. Do tej pory piłeś wode ze sklepu.
Jeszcze trochę wytrzymasz :D
Zapraszamy do :czytaj:
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.

Autor tematu
1KOO
20
Posty: 22
Rejestracja: środa, 15 paź 2014, 12:15
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Kontakt:
Re: Wino -> Bimber -> Nalewka

Post autor: 1KOO »

Hej koledzy, pierwszy raz przestało mi fermentować wino, i się zdziwiłem. Chodzi o tą pigwę, przez miesiąc było ok jak odsączyłem to przestało, dodałem 3kg cukru na 20 litrów i litr wody i nagle przestało. Czy to normalne ?
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Wino -> Bimber -> Nalewka

Post autor: gr000by »

A ile cukru już było w tym winie? Mam wrażenie, że drożdże przerobiły już co mogły.
Skoro na początku dałeś 6kg cukru na 20l wina to kolejne 3kg były zbędnym dodatkiem - drożdże już tego nijak nie przerobią, bo padły z przepracowania (alkohol i kolejna porcja cukru).
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

radius6
50
Posty: 54
Rejestracja: sobota, 21 kwie 2012, 21:35
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Wino -> Bimber -> Nalewka

Post autor: radius6 »

Mój przepis na orzechową :

0,5 kg orzecha laskowego( koniecznie z tą brązowa łupinką)
skorupy z 0,5 kg orzecha włoskiego
wanilia w lasce, lub cukier wanilinowy- 2-3 torebki ( wg smaku)
syrop cukrowy do smaku
5 litrów wyrobu o mocy 55 %

Orzechy laskowe przyprażyć w piekarniku do silnego zbrązowienia
łupiny z orzechów włoskich tak samo, tylko oddzielnie..

Po wystygnięciu zalac orzechy i skorupy destylatem, pozostawić na 2 do 4 tygodni
Przefiltrowac, dosłodzic , spożywać:-))
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: Wino -> Bimber -> Nalewka

Post autor: klodek4 »

2 do 4 tygodni na wyciągnięcie smaków z łupin orzechów?????
To nie za krótko???

wawaldek11
2500
Posty: 2914
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Wino -> Bimber -> Nalewka

Post autor: wawaldek11 »

Nasunęła mi się uwaga, żeby zalać oddzielnie orzechy i łupiny. Orzechy po maceracji można użyć do ciasta, a łupiny do śmieci.
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Wino -> Bimber -> Nalewka

Post autor: lesgo58 »

Polecam w wersji z orzechami włoskimi ze względu na ciekawy efekt smakowy jaki dają te łupinki cienkie, które są wewnątrz jako przegródki. I 4 tygodnie maceracji spokojnie starczają. Te łupinki można stosować do różnych trunków. Testowałem na razie w nalewkach - sprawdziły się znakomicie w Wiśniówkach, Orzechach po Krzyżacku. Teraz moczą się w próbce Śliwowicy.
Orzechy po nalewkowe są rewelacyjne zanurzone w gorzkiej czekoladzie. W wersji z czekoladą robię też po nalewkowe wiśnie i śliwki.
Trzeba uważać żeby nie prowadzić samochodu po konsumpcji takich słodyczy. :D
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: Wino -> Bimber -> Nalewka

Post autor: klodek4 »

Orzechówka po krzyżacku....mniam.....
to jest to :)

radius6
50
Posty: 54
Rejestracja: sobota, 21 kwie 2012, 21:35
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Wino -> Bimber -> Nalewka

Post autor: radius6 »

@klodek4

Spokojnie, styknie kilka tygodni..
Próbowałem dłużej, nie zauważyłem zmiany na plus..


Nie dodzyskiwałem wcześniej samych orzechów, ale opcja z czekoladą może byc ciekawa...

Rok wcześniej próbowałem z łupinami nieprażonymi, ale nalewka szybciej traci aromat, więc pozostalem przy prażonych..
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: Wino -> Bimber -> Nalewka

Post autor: klodek4 »

No to muszę spróbować......:D

Autor tematu
1KOO
20
Posty: 22
Rejestracja: środa, 15 paź 2014, 12:15
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Kontakt:
Re: Wino -> Bimber -> Nalewka

Post autor: 1KOO »

Witam ponownie. Z racji takiej że mamy już wysoką datę sierpnia i orzechy laskowe można już zbiera, to postanowiłem wrócić do wątku. W ubiegłym roku nie wyszła mi nalewka o smaku Soplicy orzech laskowy :( natomiast nic straconego, zrobiłem na bazie tego nalewkę świąteczną dodając cynamonu, goździka i pomarańczy i prawdę mówiąc rewelacja. Na pewno znów będę robił w tym roku przed świętami i jeśli komuś zależy to dam znać. Dziś znów postanowiłem spróbować swoich sił i ruszyć w tym kierunku by uzyskać smak zbliżony do oczekiwanego :) Może ktoś coś doradzi w tym kierunku ? Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Wino -> Bimber -> Nalewka

Post autor: Wald »

1KOO pisze: nie wyszła mi nalewka o smaku Soplicy orzech laskowy, zrobiłem na bazie tego nalewkę świąteczną dodając cynamonu, goździka i pomarańczy
Też robiłem i zadowolenie ze smaku potwierdzam. Równocześnie robiłem i drugą, ze skórką cytryny, goździkiem i kardamonem. Chyba jeszcze lepsza, polecam spróbować i porównać.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wytwarzanie Nalewek”