Wino -> Bimber -> Nalewka
-
- Posty: 1312
- Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
- Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę. - Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 157 razy
- Otrzymał podziękowanie: 198 razy
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Wino -> Bimber -> Nalewka
A ile cukru już było w tym winie? Mam wrażenie, że drożdże przerobiły już co mogły.
Skoro na początku dałeś 6kg cukru na 20l wina to kolejne 3kg były zbędnym dodatkiem - drożdże już tego nijak nie przerobią, bo padły z przepracowania (alkohol i kolejna porcja cukru).
Skoro na początku dałeś 6kg cukru na 20l wina to kolejne 3kg były zbędnym dodatkiem - drożdże już tego nijak nie przerobią, bo padły z przepracowania (alkohol i kolejna porcja cukru).
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 54
- Rejestracja: sobota, 21 kwie 2012, 21:35
- Podziękował: 14 razy
- Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Wino -> Bimber -> Nalewka
Mój przepis na orzechową :
0,5 kg orzecha laskowego( koniecznie z tą brązowa łupinką)
skorupy z 0,5 kg orzecha włoskiego
wanilia w lasce, lub cukier wanilinowy- 2-3 torebki ( wg smaku)
syrop cukrowy do smaku
5 litrów wyrobu o mocy 55 %
Orzechy laskowe przyprażyć w piekarniku do silnego zbrązowienia
łupiny z orzechów włoskich tak samo, tylko oddzielnie..
Po wystygnięciu zalac orzechy i skorupy destylatem, pozostawić na 2 do 4 tygodni
Przefiltrowac, dosłodzic , spożywać:-))
0,5 kg orzecha laskowego( koniecznie z tą brązowa łupinką)
skorupy z 0,5 kg orzecha włoskiego
wanilia w lasce, lub cukier wanilinowy- 2-3 torebki ( wg smaku)
syrop cukrowy do smaku
5 litrów wyrobu o mocy 55 %
Orzechy laskowe przyprażyć w piekarniku do silnego zbrązowienia
łupiny z orzechów włoskich tak samo, tylko oddzielnie..
Po wystygnięciu zalac orzechy i skorupy destylatem, pozostawić na 2 do 4 tygodni
Przefiltrowac, dosłodzic , spożywać:-))
-
- Posty: 2914
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Wino -> Bimber -> Nalewka
Polecam w wersji z orzechami włoskimi ze względu na ciekawy efekt smakowy jaki dają te łupinki cienkie, które są wewnątrz jako przegródki. I 4 tygodnie maceracji spokojnie starczają. Te łupinki można stosować do różnych trunków. Testowałem na razie w nalewkach - sprawdziły się znakomicie w Wiśniówkach, Orzechach po Krzyżacku. Teraz moczą się w próbce Śliwowicy.
Orzechy po nalewkowe są rewelacyjne zanurzone w gorzkiej czekoladzie. W wersji z czekoladą robię też po nalewkowe wiśnie i śliwki.
Trzeba uważać żeby nie prowadzić samochodu po konsumpcji takich słodyczy.
Orzechy po nalewkowe są rewelacyjne zanurzone w gorzkiej czekoladzie. W wersji z czekoladą robię też po nalewkowe wiśnie i śliwki.
Trzeba uważać żeby nie prowadzić samochodu po konsumpcji takich słodyczy.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 54
- Rejestracja: sobota, 21 kwie 2012, 21:35
- Podziękował: 14 razy
- Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Wino -> Bimber -> Nalewka
@klodek4
Spokojnie, styknie kilka tygodni..
Próbowałem dłużej, nie zauważyłem zmiany na plus..
Nie dodzyskiwałem wcześniej samych orzechów, ale opcja z czekoladą może byc ciekawa...
Rok wcześniej próbowałem z łupinami nieprażonymi, ale nalewka szybciej traci aromat, więc pozostalem przy prażonych..
Spokojnie, styknie kilka tygodni..
Próbowałem dłużej, nie zauważyłem zmiany na plus..
Nie dodzyskiwałem wcześniej samych orzechów, ale opcja z czekoladą może byc ciekawa...
Rok wcześniej próbowałem z łupinami nieprażonymi, ale nalewka szybciej traci aromat, więc pozostalem przy prażonych..
-
Autor tematu - Posty: 22
- Rejestracja: środa, 15 paź 2014, 12:15
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
- Kontakt:
Re: Wino -> Bimber -> Nalewka
Witam ponownie. Z racji takiej że mamy już wysoką datę sierpnia i orzechy laskowe można już zbiera, to postanowiłem wrócić do wątku. W ubiegłym roku nie wyszła mi nalewka o smaku Soplicy orzech laskowy natomiast nic straconego, zrobiłem na bazie tego nalewkę świąteczną dodając cynamonu, goździka i pomarańczy i prawdę mówiąc rewelacja. Na pewno znów będę robił w tym roku przed świętami i jeśli komuś zależy to dam znać. Dziś znów postanowiłem spróbować swoich sił i ruszyć w tym kierunku by uzyskać smak zbliżony do oczekiwanego Może ktoś coś doradzi w tym kierunku ? Pozdrawiam
-
- Posty: 2591
- Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
- Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
- Ulubiony Alkohol: do 20%
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Wino -> Bimber -> Nalewka
Też robiłem i zadowolenie ze smaku potwierdzam. Równocześnie robiłem i drugą, ze skórką cytryny, goździkiem i kardamonem. Chyba jeszcze lepsza, polecam spróbować i porównać.1KOO pisze: nie wyszła mi nalewka o smaku Soplicy orzech laskowy, zrobiłem na bazie tego nalewkę świąteczną dodając cynamonu, goździka i pomarańczy
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!