Wino Bananowe

Wina, które wykonuje się porą, gdy nie ma łatwego dostępu do świeżych owoców i soków...
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy

Post autor: Wald »

Wiewi0r pisze: stężenie cukru wg. obliczeń (niestety, bez cukromierza :( ) ok. 250g/l.
Z samego cukru masz 15 dkg/litr. Reszta z owoców.
Wiewi0r pisze: Jeżeli to co jest zejdzie do zera, będę miał ok. 14-15%, tak?
Jeśli na prawdę masz 25 Blg, to maksymalnie da to 12% alkoholu. I tak na marginesie, nie do zera, a na -4 (minus cztery). Taka poprawka "na alkohol".
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!

Wiewi0r
10
Posty: 14
Rejestracja: czwartek, 6 mar 2014, 18:37
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Wino Bananowe

Post autor: Wiewi0r »

Przyjąłem założenie Lewego, że z bananów będzie ok. 8 Blg. Chciałem pójść w wino mocniejsze, słodkie.
Więc - za dzień-dwa dodam cukru, a dalej się zobaczy. Na dzisiaj - powoli się klaruje, kolor też już lepszy.

Jeszcze pytanko: Czy po pierwszym zlaniu mogę dodać jeszcze cukru (w razie czego)? A jak będzie dobry wynik pomiaru przy zlewaniu - lepiej zasiarkować od razu czy poczekać by lepiej wyklarowało?
Treść ukryta:

Wysoki_czan
2
Posty: 2
Rejestracja: piątek, 5 gru 2014, 18:04
Re: Wino Bananowe

Post autor: Wysoki_czan »

Zrobiłem winko bananowe i wyszło naprawdę dobre, ale polecam oprócz samych bananów zrobić mix z kiwi. Winko wychodzi wyśmienite. Ja swoje zrobiłem tak: banany obrane gotowałem z na lekkim ogniu do rozmiękczenia, tłuczkiem do ziemniaków zrobiłem pulpę, dodałem odp. ilość cukru. Po wystudzeniu do balona z drożdżami i paczkę kokosu.
A tak dla rozluźnienia zagadka z czego to wino
20151004_010543-1-600x1155.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony czwartek, 8 paź 2015, 00:08 przez Wald, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Scalone.

młody kucharz
5
Posty: 5
Rejestracja: sobota, 18 kwie 2015, 19:33
Podziękował: 3 razy
Re: Wino Bananowe

Post autor: młody kucharz »

Winko z kiwi (tych owoców a nie ptaka ;) )

Wysoki_czan
2
Posty: 2
Rejestracja: piątek, 5 gru 2014, 18:04
Re: Wino Bananowe

Post autor: Wysoki_czan »

Teraz zobaczyłem że nie powiedziałem z czego jest wino ze zdjęcia w moim poście. Jest to wino z dzikiego chmielu. Ale z racji tego, że wyrób smakowałby najbardziej jeleniowatym to później dodałem suszonych śliwek. Teraz po tym czasie nawet fajnie smakuje.

Sławek dolnyslask
2
Posty: 4
Rejestracja: czwartek, 12 paź 2017, 09:07
Podziękował: 1 raz
Re: Wino Bananowe

Post autor: Sławek dolnyslask »

Cześć Bracia!
Moje wino:
14l wody
2 kg cukru + 1 kg po tygodniu
3,5 kg bananów (bez skórek)

Próba dzisiaj (po 2 tygodniach):
Wino nie ma zapachu bananów ani smaku!
Woda ze zfermentowanym cukrem i w sumie to tyle co czuć.
Zero smaku.
Myślę o dolaniu nektaru bananowego.
Co Wy na to?

D4mm0
2
Posty: 4
Rejestracja: poniedziałek, 13 lis 2017, 17:59
Re: Wino Bananowe

Post autor: D4mm0 »

Ja mam zamiar zrobic tak :
-wywar z ok 7kg bananow dodatkiem odrobiny pektopolu
-10g kwasku
-4kg cukru na poczatku i 2kg po pierwszym zlaniu.
-ok 200g rodzynek
-tzw Matka drozdzowa przygotowana 3dni wczesniej z drozdzy winiarsich uniwersalnych z pozywka
To wszystko na 20l calkowitego moszczu.

Zastanawiam sie czy to nie za duzo cukru. Dodam ze wino ma byc slodkie. :pije:
Czy nie wykipi.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wina Różne”