Witajcie!
Jako że lubię eksperymenty, po głowie chodzi mi wino jabłko-mięta (być może jeszcze z dodatkiem cytryny). Chciałbym uzyskać orzeźwiający efekt na letnie wieczory. Szukając takiego zagadnienia w google wszyscy odradzali fermentację mięty. Sam raz robiłem cydr z miętą- i choć był nieudany- to jednak smak mięty nie był zły (na tyle na ile udało się go wyczuć). Stąd moje pytania: czy ktoś robił podobny eksperyment? Kiedy dodać mięty- na fermentację burzliwą czy cichą? Czy dodanie skórki z cytryny do fermentacji to dobry pomysł?
Z góry dziękuje za odpowiedzi
Wino à la Tymbark: jabłko-mięta- czy to się uda?
-
Autor tematu - Posty: 5
- Rejestracja: sobota, 18 kwie 2015, 19:33
- Podziękował: 3 razy
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Wino à la Tymbark: jabłko-mięta- czy to się uda?
Napój jabłkowo-miętowy zawiera tyle jabłek co i mięty. Przykro mi.
Jak sama nazwa wskazuje zresztą. Napój.
Fermentacja liści mięty najmniejszego sensu nie ma, ale aromatyzowanie gotowego winka(młodego) już pewien sens posiada. Przyznam że zagadnienie ciekawe. Pamiętaj że mięty jest podstawowych masę odmian, ważne którą wybierzesz.
Jak sama nazwa wskazuje zresztą. Napój.
Fermentacja liści mięty najmniejszego sensu nie ma, ale aromatyzowanie gotowego winka(młodego) już pewien sens posiada. Przyznam że zagadnienie ciekawe. Pamiętaj że mięty jest podstawowych masę odmian, ważne którą wybierzesz.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
- Posty: 2739
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
Re: Wino à la Tymbark: jabłko-mięta- czy to się uda?
Moim zdaniem nie da się uzyskać takich aromatów na drodze fermentacji. Natomiast mojej Żonce często serwuję Chardonnay z listkiem mięty + plasterek limonki i jest to naprawdę smaczny i orzeźwiający napitek. Jeśli dodasz do tego jeszcze odrobinę soku jabłkowego to może być ciekawy smak.
Może pokusić się o zrobienie własnego Chardonnay : https://alkohole-domowe.pl/product-pl-2 ... ancha.html
Może pokusić się o zrobienie własnego Chardonnay : https://alkohole-domowe.pl/product-pl-2 ... ancha.html
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
-
Autor tematu - Posty: 5
- Rejestracja: sobota, 18 kwie 2015, 19:33
- Podziękował: 3 razy