Drożdże T Vodka StarT Vodka Star używany jest specjalny rodzaj drożdży, który zmniejsza ilość niepożądanych produktów fermentacji. Otrzymany alkohol jest łagodny i delikatny w smaku, bez nieprzyjemnych zapachów.
Cena: 9,20 zł
Witam 2 miesiące temu nastawiłem z żoną wino z jeżyn - poszło do balona 35l wiaderko jeżyn (jakieś 12l) to tego 6.5 kg cukru, pożywka dla drożdży oraz woda. Wczoraj odsączaliśmy resztki jeżyn i przy okazji sprawdziłem ile ma % i tu rozczarowanie bo tylko 6%. Mamy teraz 25l takiego wina. I tu moje pytanie czy mogę dodać jeszcze cukru i jakieś drożdże?? Czy ew. coś jeszcze innego. Bardzo prosimy o pomoc.
Czym Kolega zmierzył moc? Z góry mówię, że alkoholomierzem się nie da Jeśli cały cukier został odfermentowany, to Wasze wino ma więcej niż 10%, nawet do 14%. Moc wina określamy na podstawie wskazań cukromierza przed i po fermentacji oraz prostych rachunków. Nie da się tego łatwo zrobić bezpośrednio.
______________________________________________________________________ "Nigdy nie polemizuj z idiotą. On najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona siłą własnych argumentów."
Dzięki za szybkie odpowiedzi. Moc sprawdzałem winomierzem kapilarnym z biowin-u ale faktycznie jego pomiary pozostawiają sporo do życzenia - zmierzyłem właśnie kadarke ze sklepu i pokazał 5.5 % czyli 5% mniej niż na etykiecie. Czyli niby nasze wino powinno być ok ale jakoś tej mocy nie czuć - czy pomysł z dodaniem cukru i drożdży jest dobry?? jeśli tak to ile dodać i czego.
PS teraz mam już cukromierz więc mogę sprawdzić ile teraz jest cukru w winie.
A właśnie - bo winomierze kapilarne są do win wytrawnych, a kadarka jest półwytrawna. W dodatku taki winomierz ma dokładność +- 3%, jeśli dobrze pamiętam. Dla wina 10% może pokazać 7% albo 13%... Też mi pomiar!
______________________________________________________________________ "Nigdy nie polemizuj z idiotą. On najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona siłą własnych argumentów."
mam już cukromierz więc mogę sprawdzić ile teraz jest cukru w winie.
I od tego zacznijmy.
KetraB napisał(a):
jakoś tej mocy nie czuć
To jest młode wino. Pozwól mu dojrzeć.
KetraB napisał(a):
Czyli niby nasze wino powinno być
Czy smakuje Ci? To jest ważna informacja.
Maciej_K napisał(a):
Wasze wino ma więcej niż 10%, nawet do 14%
I ja się zgadzam. Też mi tak wychodzi.
KetraB napisał(a):
czy pomysł z dodaniem cukru jest dobry?
Jeśli brakuje go w smaku. Chyba że to miało być wytrawne. Wtedy nie.
KetraB napisał(a):
czy pomysł z dodaniem drożdży jest dobry?
Nie. Nic nie pomogą. A jeśli chciałbyś poznać (i dobrze wyczuć) moc Twojego wina to puszczaj to przez rury. One wydobędą nawet śladowe ilości alkoholu.
______________________________________________________________________ Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna! あなたが飲むしたい場合は、抵抗は無駄です。 Graf würdig der besten Honige.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości