Winko sąsiada

Śmieszne rzeczy związane z tematyką alkoholową i nie tylko:D
Awatar użytkownika

ramzol
1300
Posty: 1312
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę.
Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: poznań
Podziękował: 157 razy
Otrzymał podziękowanie: 198 razy

Post autor: ramzol »

Kupiłem klarowin i zamierzam spróbować na wyżej wymienionym "ryżowcu". Rozrobiłem wczoraj, klarowin, według instrukcji i troszkę zmartwił mnie jego zapach (gips szpachlowy).
Teraz pytanie:
Czy to normalny zapach klarowinu?? Jest dość intensywny i nie chcę zepsuć wina.
Czy zapach i posmak jest wyczuwalny w winie po dodaniu tego wspomagacza??

Pozdrawiam Ramzol
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.
Awatar użytkownika

Autor tematu
siwy1121
350
Posty: 396
Rejestracja: sobota, 17 wrz 2011, 10:39
Krótko o sobie: Zanim znalazłem tą stronę myślałem, że wiem naprawdę dużo o wyrobie wina... To był dla mnie cios
Ulubiony Alkohol: wino
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Winko sąsiada

Post autor: siwy1121 »

Bentonit tak pachnie. Po wlaniu go do wina po ok. tygodniu wszystko opadnie na dno, zlewasz z nad osadu i w winie nie ma ani śladu gipsu. Bentonit jedynie zabiera odrobinę barwnika i pamiętaj, że przed dodaniem tego, wino ni powinno już pracować.
Awatar użytkownika

Trener
900
Posty: 914
Rejestracja: środa, 24 lip 2013, 21:19
Krótko o sobie: Taki sobie ze mnie psotnik ;)
Ulubiony Alkohol: Benedyktynka
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 152 razy
Otrzymał podziękowanie: 150 razy
Re: Winko sąsiada

Post autor: Trener »

Moim zdaniem bentonit to najgorszy z możliwych sposobów klarowania win oraz nastawów smakowych. Kiedyś z ciekawości klarowałem nim niezbyt udany cydr. Ani cydru, ani nawet destylatu z niego nie dało się już potem pić. Bentonit zdominował smak i zapach.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.

Ryba64
150
Posty: 180
Rejestracja: piątek, 29 lis 2013, 17:25
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 46 razy
Re: Winko sąsiada

Post autor: Ryba64 »

siwy1121 pisze:Bentonit tak pachnie. Po wlaniu go do wina po ok. tygodniu wszystko opadnie na dno, zlewasz z nad osadu i w winie nie ma ani śladu gipsu. Bentonit jedynie zabiera odrobinę barwnika i pamiętaj, że przed dodaniem tego, wino ni powinno już pracować.
U mnie bentonit po 10 dniach nie opadł całkowicie na dno i zgrzyta między zębami. Po otwarciu muszę każdą butelkę przelewać przez sączek filtracyjny. Przedtem używałem dwuskładnikowych środków klarujących i było super, ale jesienią skusiłem się na tanie klarowanie i mam efekt :dupa:
Lubię to co naturalne
Awatar użytkownika

ramzol
1300
Posty: 1312
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę.
Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: poznań
Podziękował: 157 razy
Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: Winko sąsiada

Post autor: ramzol »

Troszkę za późno bo już zalałem, zobaczymy co wyjdzie(mam nadzieję że się nie sparzę).

@siwy1121 wino klaruję się z 3 miesiące albo lepiej, stoi w piwnicy 8-12st.C i strasznie powolnie to idzie. Głóg po takim czasie nadaje się do butelkowania. Pewnie ryż za mało wypłukałem i dlatego tak jest. Do na stepnego "ryżowca" dodam pektopolu, może wtedy wyklaruję się szybciej.

@Ryba64 Potrzebuję balon i dlatego mi tak się spieszy, normalnie to i rok może się klarować. Dzisiaj kupiłem gąsiorki 5L i po tygodniu zleję winko do tych gąsiorków. Po waszych odpowiedziach zaczynam się obawiać.
Dodam tylko, że pierwszy raz używam tego typu wspomagacza bo jestem przeciwny ("Kto nie ryzykuje w Rawiczu nie siedzi" :)). Zobaczymy co wyjdzie.
Dzięki za odp. i pozdrawiam.
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Winko sąsiada

Post autor: gr000by »

Ryż do ryżowca płucze się tak długo na sitku, dopóki nie będzie leciała czysta woda. To zazwyczaj jest przyczyną nieklarowności ryżowca. Pektopol mu nie pomoże wiele, bo ryż nie zawiera pektyn ;), tylko skrobię ("mąka" ryżowa z niepłukanego ryżu).
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

ramzol
1300
Posty: 1312
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę.
Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: poznań
Podziękował: 157 razy
Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: Winko sąsiada

Post autor: ramzol »

http://alkohole-domowe.com/forum/klarow ... t9469.html
"Pektoenzym to nazwa robocza mieszanki enzymów pektolitycznych (grupa kilku-kilkunastu enzymów) i arabanaz (grupa enzymów rozkładających inne wielocukry owocowe, arabany), czasami też zawiera alfa-amylazę i amyloglukozydazę lub glukoamylazę, aktywne w niskich temperaturach (ale jest to aktywność naprawdę niewielka, choć wystarczająca do rozkładu śladów skrobi). Najbogatszy w różnorodne enzymy i popularny Rohapect na pewno zawiera pektolazy i arabanazy, nie jestem pewny co do zawartości enzymów rozkładających skrobię. Można też spotkać mieszankę enzymów do rozpuszczenia (w postaci stałej), zawierającej właśnie pektolazę, alfa-amylazę i amyloglukozydazę". Cień nadzieji w nawiasię jest :D

Ryż płukałem dokładnie po pół szklanki na duże sitko i pod przysznic, aż woda poleci czysta. Najwidoczniej za mało :cry2:
Jak do tej pory radziłem sobie bez dodatków, kolega Siwy1121 zachwala różne różności więc postanowiłem spróbować.
Następnego "ryżowca" na żurawinie poczynię z pekto zobaczymy jaki będzie efekt.

Pozdrawiam Ramzol
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Winko sąsiada

Post autor: gr000by »

Ślady skrobi to naprawdę małe ilości, na dodatek enzymy skrobiolityczne są dodawane tylko do niektórych zestawów enzymów - najczęściej do enzymów 3w1 do rozpuszczenia w wodzie. Możesz spróbować zastosować pekto, ale nie gwarantuję, że to pomoże. Enzym scukrzający do zacierów zbożowych miałby więcej szans na powodzenie jak to zmętnienie pochodzi od skrobi z ryżu.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

ramzol
1300
Posty: 1312
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę.
Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: poznań
Podziękował: 157 razy
Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: Winko sąsiada

Post autor: ramzol »

Bentonit z większego już osiadł, zrobił się pierścień na 3cm od góry klarownego wina, jak nie zostawi posmaku to jestem dobrej myśli.
Z pekto spróbuje następny nastaw będzie tam żurawina tak, że bedzię miał co robić. Może też, pomoże w klarowaniu.
NA zdrówko :odlot: Miesięczny ŁKZWJ z samym dębem na prawde wchodzi miodzio :odlot:
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.
Awatar użytkownika

Autor tematu
siwy1121
350
Posty: 396
Rejestracja: sobota, 17 wrz 2011, 10:39
Krótko o sobie: Zanim znalazłem tą stronę myślałem, że wiem naprawdę dużo o wyrobie wina... To był dla mnie cios
Ulubiony Alkohol: wino
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Winko sąsiada

Post autor: siwy1121 »

@siwy1121 wino klaruję się z 3 miesiące albo lepiej

Wiem, że to trochę trwa, miałem na myśli, że bentonit wspomaga klarowanie, a nie jest cudownym środkiem klarującym wino w tydzień.

sokaar
50
Posty: 80
Rejestracja: piątek, 20 wrz 2013, 10:12
Ulubiony Alkohol: browar
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Winko sąsiada

Post autor: sokaar »

Do mnie przyszła raz znajoma jak zobaczyła że wino w balonie ładnie pracuje i balon jest pełny zapytała- że dlaczego jeszcze tego wina nie próbujemy, przecież wystarczy że 2 razy bulknie i nadaje się do picia, po czym opowiedziała całą historię jak to robiła bardzo dobre wino :) Ja jak robię wino to np do malin nie dodaję drożdży.
Awatar użytkownika

Autor tematu
siwy1121
350
Posty: 396
Rejestracja: sobota, 17 wrz 2011, 10:39
Krótko o sobie: Zanim znalazłem tą stronę myślałem, że wiem naprawdę dużo o wyrobie wina... To był dla mnie cios
Ulubiony Alkohol: wino
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Winko sąsiada

Post autor: siwy1121 »

Ja widziałem takich co po pół roku owoce trzymają, żeby jak najwięcej smaku puściły :)

eldier
750
Posty: 751
Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 23:12
Podziękował: 114 razy
Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Winko sąsiada

Post autor: eldier »

No to chyba się należy :)

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Fun Forum”