Witam, planowałem zakup dodatkowych dwóch fermentorów do piwka żeby jednocześnie móc warzyć więcej niż jedno a i do zacieru mi się przyda niebawem.
Tylko teraz tak, nie chciałbym mieć 80L piwa więc nie będę robił po 25 litrów każde bo to troche bez sensu nawet nie mam tylu butelek. Najłatwiej jest kupić fermentory na 30 lub 33L. Czy w takim mogę zrobić 10-15L piwa czy to coś złego że wypełnie tylko go do połowy a nawet i nie to? Lepiej poszukać 20L i 15L wiadereczek? Nie powiem, takie 30L by były bardziej uniwersalne, ale jezeli ma coś się złego dziać z powodu dużej zawartości powietrza podczas fermentacji to wole już kupić mniejsze. Wiem że CO2 chyba wyprze całe powietrze w trochę tam dłuższym czasie niż gdyby było go mniej. Ale czy fermentacja będzie przebiegała ok?
Wielkość fermentora
Regulamin forum
Pełna zawartość tego działu widoczna tylko dla moderatorów i administratorów.
Pełna zawartość tego działu widoczna tylko dla moderatorów i administratorów.
-
- Posty: 887
- Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
- Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 97 razy
- Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: Wielkość fermentora
Jeśli fermentacja ruszy bez problemu, to powietrze zostanie wyparte szybciutko, tym bardziej że CO2 jest od niego cięższe i momentalnie tworzy poduszkę nad powierzchnią nastawu. Fermentowałem kilka razy ok. 12 litrów nastawu w 35 litrowym wiaderku bez złych skutków ubocznych.