Witam, beczka zamówiona:
http://sklep.bednarstwo.eu/beczka-debow ... -p-96.html
Zastanawiam się nad przepisem zaproponowanym przez kolegę z forum. Prosiłbym o komentarz, sugestie może poprawki do tego przepisu. Okres leżakowania od trzech lat w górę.
"Na 50l wsadu 45-50% dałbym:
- 250-330ml syropu klonowego;
- 1-1,5kg cukru mocno skarmelizowanego;
- 10-15 paczek cukru wanilinowego LUB 1-2 laski wanilii.
Dodatki opcjonalne (na whisky, nie whiskey!):
- 200g suszonych śliwek (suszonych, niewędzonych);
- 200-500ml wina (osobiście polecałbym Tokay'a)."
Whisky z beczki dębowej
-
- Posty: 37
- Rejestracja: środa, 22 sie 2012, 21:50
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
-
- Posty: 310
- Rejestracja: środa, 19 mar 2014, 12:43
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowanie: 48 razy
Re: Whisky z beczki dębowej
Jeżeli chodzi o czyszczenie beczki to duzo więcej niż u nas znajdziesz na zachodnich forach. w "jues and ej" sprzedaja nawet płyny do czyszczenia beczek:
https://milehidistilling.com/product/cl ... r-barrels/
Tu trochę poczytasz:
http://homebrew.stackexchange.com/quest ... oak-barrel
https://milehidistilling.com/product/cl ... r-barrels/
Tu trochę poczytasz:
http://homebrew.stackexchange.com/quest ... oak-barrel