Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.
-
- Posty: 31
- Rejestracja: środa, 5 mar 2014, 15:12
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
-
- Posty: 70
- Rejestracja: poniedziałek, 23 wrz 2013, 12:45
- Krótko o sobie: Okazyjny smakosz trunków...
- Ulubiony Alkohol: burbon
- Status Alkoholowy: Zaciermistrz
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.
Na takim sprzecie dokladnie przedgonu nie da rady odebrac. Zawsze jeszcze coś zostanie. Jak na podobnym sprzecie dzilalem to mi niektore destylaty też jakaś chemia zalatywały. Teraz po prawie roku już smakują i pachną o niebo lepiej.
-
- Posty: 31
- Rejestracja: środa, 5 mar 2014, 15:12
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
-
- Posty: 16
- Rejestracja: czwartek, 17 kwie 2014, 22:42
- Ulubiony Alkohol: Piwo, whisky, burbon
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
- Kontakt:
Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.
Przyszła kolej i na mnie
Do tej pory tylko czytałem, ale tak się składa, że wczoraj zatarłem mojego pierwszego "łiskacza" i chciałbym co nieco się pochwalić.
Zasyp:
- 3 kg Słodu pilzneńskiego (Weyermann)
- 3 kg Słodu Whisky (Bruntal)
Zacieranie:
- 62-64*C - ok. 45min
- Zakwaszenie zacieru poprzez dodanie ok. 4ml kwasu mlekowego (ph na poziomie ok. 5,9)
- Próba jodowa była negatywna
- Jak dla mnie wędzonka podczas zacierania była znikoma :/
Wysładzanie/filtracja:
- ok. 9 l wody o temp. 74-76*C
- Wyszło 19l o stężeniu 17.2 brix co daje 16,5*blg (celowałem, w 18*blg ale myślę, że wydajność na poziomie 68% to i tak dobry wynik )
Drożdże (Coobra Whisky) zadane w temp. 25*C, fermentacja w pomieszczeniu gdzie jest ok. 18*C.
Do fermentora dodałem także węgiel aktywny płynny. Czy słusznie? To się okaże?
Planuję to pogonić 2 (albo nawet 3) razy. Pierwsza zabawa "na szybko", a później już z dzieleniem na frakcje.
ps. Jestem piwowarem domowym, tak więc zacieranie i wysładzanie przeprowadziłem dokładnie tak samo jak przy normalnej piwnej warce Pomiary dokonywane refraktometrem oraz termometrem cyfrowym.
ps.2 Mam kolumnę LM/VM z wypełnieniem (zmywaki KO) - mam nadzieję, że końcowy produkt będzie "zdatny" do spożycia
Do tej pory tylko czytałem, ale tak się składa, że wczoraj zatarłem mojego pierwszego "łiskacza" i chciałbym co nieco się pochwalić.
Zasyp:
- 3 kg Słodu pilzneńskiego (Weyermann)
- 3 kg Słodu Whisky (Bruntal)
Zacieranie:
- 62-64*C - ok. 45min
- Zakwaszenie zacieru poprzez dodanie ok. 4ml kwasu mlekowego (ph na poziomie ok. 5,9)
- Próba jodowa była negatywna
- Jak dla mnie wędzonka podczas zacierania była znikoma :/
Wysładzanie/filtracja:
- ok. 9 l wody o temp. 74-76*C
- Wyszło 19l o stężeniu 17.2 brix co daje 16,5*blg (celowałem, w 18*blg ale myślę, że wydajność na poziomie 68% to i tak dobry wynik )
Drożdże (Coobra Whisky) zadane w temp. 25*C, fermentacja w pomieszczeniu gdzie jest ok. 18*C.
Do fermentora dodałem także węgiel aktywny płynny. Czy słusznie? To się okaże?
Planuję to pogonić 2 (albo nawet 3) razy. Pierwsza zabawa "na szybko", a później już z dzieleniem na frakcje.
ps. Jestem piwowarem domowym, tak więc zacieranie i wysładzanie przeprowadziłem dokładnie tak samo jak przy normalnej piwnej warce Pomiary dokonywane refraktometrem oraz termometrem cyfrowym.
ps.2 Mam kolumnę LM/VM z wypełnieniem (zmywaki KO) - mam nadzieję, że końcowy produkt będzie "zdatny" do spożycia
Potrzebujesz stronę www lub logo? Wal śmiało: www.kreation.pl / Mój browar: www.browar.kreation.pl
-
- Posty: 168
- Rejestracja: wtorek, 25 lut 2014, 14:03
- Krótko o sobie: Najważniejsza jest rodzina (żona i córka) To dla nich muszę się starać
- Ulubiony Alkohol: Whisky Szkocka Chivas Regal 12 Year Old
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 25 razy
- Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.
Ja pędze tylko raz bo szkoda tracić walory smakowe i zapachowe. Po trzecim razie to zostanie tylko wòda ze slodu. A nawet jak dostanie Ci się troche pogonu to z upływem lezakowania wszystko się przegryzie na plus. Proponuje aby wypowiedział się jeszcze w tej sprawie ktoś doświadczony, nie umiejszajac sobie, bo co nieco już przerobilem i po pół roku lezakowania mojego trunku wiem co piszę. Pozdrawiam
Bo pić to trza umić
-
- Posty: 16
- Rejestracja: czwartek, 17 kwie 2014, 22:42
- Ulubiony Alkohol: Piwo, whisky, burbon
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
- Kontakt:
Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.
Hm... Trochę mnie zaintrygowałeś.
A powiedz mi, ile średnio (z ok. 20l zacieru) odbierasz przedgonu? Wiem, że nie ma na to jednoznacznej odpowiedzi, ale przy moim znikomym doświadczeniu przyda się każda wskazówka
Ps. A co ze słynnym "triple-destilled", stosowanym w dużych destylarniach?
A powiedz mi, ile średnio (z ok. 20l zacieru) odbierasz przedgonu? Wiem, że nie ma na to jednoznacznej odpowiedzi, ale przy moim znikomym doświadczeniu przyda się każda wskazówka
Ps. A co ze słynnym "triple-destilled", stosowanym w dużych destylarniach?
Ostatnio zmieniony czwartek, 14 sie 2014, 14:27 przez Emiel Regis, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: duże litery
Powód: duże litery
Potrzebujesz stronę www lub logo? Wal śmiało: www.kreation.pl / Mój browar: www.browar.kreation.pl
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.
Tam pracuje się na alembikach (destylacja prosta z niezbyt mocnym deflegmatorem), więc większość pożądanych aromatów zostaje zachowana nawet po 3 destylacjach. Co innego jest na kolumnie LM/VM i wysokim wypełnieniem, przy odrobinie cierpliwości można odebrać gotowy surowiec do dębienia już po 1 destylacji.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 118
- Rejestracja: środa, 13 sty 2010, 07:05
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.
Cyt; Moja single malt. Dziś zatarłem jęczmień zakupionego tu
http://www.bimberhobby.pl...?id_product=464
Z 25 kg wyszło 80 litrów brzeczki 17Blg, zadane drożdzaki Alcotec Whisky 1/2 opakowania ok 36 gram
Beczka 30 litrowa już pełna, moc 63%. Leżakuje od 2 miesięcy. poszło 125 kg słodu
http://www.bimberhobby.pl...?id_product=464
Z 25 kg wyszło 80 litrów brzeczki 17Blg, zadane drożdzaki Alcotec Whisky 1/2 opakowania ok 36 gram
Beczka 30 litrowa już pełna, moc 63%. Leżakuje od 2 miesięcy. poszło 125 kg słodu
-
- Posty: 16
- Rejestracja: czwartek, 17 kwie 2014, 22:42
- Ulubiony Alkohol: Piwo, whisky, burbon
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
- Kontakt:
Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.
Wczoraj przeprowadziłem (jednak) wstępny stripping mojego zacieru. Z 17,5l odebrałem 6,5l -> ok. 30%
Dobry wynik, czy za mało?
I tak się teraz zastanawiam do ilu % najlepiej teraz to rozcieńczyć?
Dobry wynik, czy za mało?
I tak się teraz zastanawiam do ilu % najlepiej teraz to rozcieńczyć?
Potrzebujesz stronę www lub logo? Wal śmiało: www.kreation.pl / Mój browar: www.browar.kreation.pl
-
- Posty: 16
- Rejestracja: czwartek, 17 kwie 2014, 22:42
- Ulubiony Alkohol: Piwo, whisky, burbon
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
- Kontakt:
Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.
Ok, dzieki za info...
A tak z innej beczki... jak sobie radzicie z pienieniem się zacieru?
Mam keg 30l (wlane było te ok. 17l) i jak odkręciłem kolumnę to masakra :/ Wszystko pokryło się takim takim chamskim nalotem/glutem - aż boje się wyciągać wypełnienie - obawiam się, że piana poszła aż do samej góry, bo w jednym momencie odebrałem kilkadziesiąt ml bardzo mętnej cieczy
A tak z innej beczki... jak sobie radzicie z pienieniem się zacieru?
Mam keg 30l (wlane było te ok. 17l) i jak odkręciłem kolumnę to masakra :/ Wszystko pokryło się takim takim chamskim nalotem/glutem - aż boje się wyciągać wypełnienie - obawiam się, że piana poszła aż do samej góry, bo w jednym momencie odebrałem kilkadziesiąt ml bardzo mętnej cieczy
Potrzebujesz stronę www lub logo? Wal śmiało: www.kreation.pl / Mój browar: www.browar.kreation.pl
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.
Zaciery, gdy zakończą fermentację, dość wyraźnie się klarują - poznasz to gołym okiem, nawet bez użycia cukromierza. Z mętno-mącznego robi się złotożółty i klarowny płyn.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 16
- Rejestracja: czwartek, 17 kwie 2014, 22:42
- Ulubiony Alkohol: Piwo, whisky, burbon
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
- Kontakt:
Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.
@radius Blg było poniżej 0 (dokładnie to 995 SG). Fermentowałem ponad 7 dni w temp. 15,5-18*C.
Mój zacier co prawda był klarowany środkiem superklar z SF, ale faktycznie miał barwę o której pisze kolega gr000by
Mój zacier co prawda był klarowany środkiem superklar z SF, ale faktycznie miał barwę o której pisze kolega gr000by
Potrzebujesz stronę www lub logo? Wal śmiało: www.kreation.pl / Mój browar: www.browar.kreation.pl
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.
Na przykładzie kukurydzy przekonałem się, że zacier klarowny daje mniej aromatyczny produkt, lepszy do przerobu na czystą, a zacier nieklarowny, mętno-mączny daje lepszy produkt do dębienia, bardziej aromatyczny i o bogatszym bukiecie. Podobnie powinno być przy zacierach słodowych na malta.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 887
- Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
- Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 97 razy
- Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.
Przy okazji zauważyłem pewne zjawisko. Raz przetrzymałem nastaw po sklarowaniu około miesiąca (z powodu kompletnego braku czasu na destylację). Jego kolor zmienił się na lekko bursztynowy, nabrał mocniejszego zapachu a trunek uzyskałem bardziej aromatyczny niż po koncercie świeżego.
A nie masz wtedy problemu z zapaszkiem drożdży? Ja dwa razy próbowałam z mętnym i zawsze ciut mi grzybkami trąciło.. Potem zacząłem puszczać bez osadu i ten "aromat" zniknął. Trunek nadal jest kukurydziany, dla mnie wystarczająco, ale może dlatego że zawsze byłem zwolennikiem delikatniejszych łiskaczy.gr000by pisze:zacier nieklarowny, mętno-mączny daje lepszy produkt do dębienia, bardziej aromatyczny i o bogatszym bukiecie.
Przy okazji zauważyłem pewne zjawisko. Raz przetrzymałem nastaw po sklarowaniu około miesiąca (z powodu kompletnego braku czasu na destylację). Jego kolor zmienił się na lekko bursztynowy, nabrał mocniejszego zapachu a trunek uzyskałem bardziej aromatyczny niż po koncercie świeżego.
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.
Nie wyczuwam zapachu drożdży, ani żadnych ich pochodnych w bourbonie. Może to kwestia odczuwania smaków, ale choćbym chciał to nic takiego nie czuję. Bourbona robiłem bardzo mocno dębionego, co mogą potwierdzić ci, co go pili - do takiej formy dążyłem przez kilkanaście lub nawet kilkadziesiąt zacierów i taki ma ma najwięcej pozytywnych opinii.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 16
- Rejestracja: czwartek, 17 kwie 2014, 22:42
- Ulubiony Alkohol: Piwo, whisky, burbon
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
- Kontakt:
Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.
No i dupa z mojego psocenia :/
W wyniki bardzo dużego nieporozumienia, mój cały urobek ze strippingu poszedł w kanał (nawet nie pytajcie jak, bo jeszcze mam nerwy )...
No ale jak to mówią - nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło - jutro zacieram ponownie, tylko tym razem zwiększę zasyp, bo ostatnio wyszło trochę za mało
No i zastosuję się do Waszych rad odnośnie klarowania i (być może) dłuższego przetrzymania zacieru
W wyniki bardzo dużego nieporozumienia, mój cały urobek ze strippingu poszedł w kanał (nawet nie pytajcie jak, bo jeszcze mam nerwy )...
No ale jak to mówią - nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło - jutro zacieram ponownie, tylko tym razem zwiększę zasyp, bo ostatnio wyszło trochę za mało
No i zastosuję się do Waszych rad odnośnie klarowania i (być może) dłuższego przetrzymania zacieru
Potrzebujesz stronę www lub logo? Wal śmiało: www.kreation.pl / Mój browar: www.browar.kreation.pl
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.
Przy zacieraniu do fermentowania na destylat rób tylko dłuuugą przerwę maltozową w 64-66*C, pod koniec podnosząc do 68*C - chodzi o wytworzenie jak największej ilości maltozy, która jest łatwo fermentowalna, a nie dekstryn (kolejna przerwa w 72-74*C), które są trudniej fermentowalne i przydatne są w piwie, a nie zacierze na whisky.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 16
- Rejestracja: czwartek, 17 kwie 2014, 22:42
- Ulubiony Alkohol: Piwo, whisky, burbon
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
- Kontakt:
Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.
Przy dzisiejszych słodach wg mnie nie ma sensu zacierać dłużej niż 60min - po tym czasie wydajność nie rośnie wprost proporcjonalnie do czasu :/
Moim zdaniem lepiej skupić się na porządnej (czytaj: "wolnej") filtracji oraz wysładzaniu
ps. Dziś zacieram ponad 7 kg słodu pilzneńskiego oraz whisky (70/30%) w temp. 62-64*C przez 50-60min
Moim zdaniem lepiej skupić się na porządnej (czytaj: "wolnej") filtracji oraz wysładzaniu
ps. Dziś zacieram ponad 7 kg słodu pilzneńskiego oraz whisky (70/30%) w temp. 62-64*C przez 50-60min
Potrzebujesz stronę www lub logo? Wal śmiało: www.kreation.pl / Mój browar: www.browar.kreation.pl
-
- Posty: 16
- Rejestracja: czwartek, 17 kwie 2014, 22:42
- Ulubiony Alkohol: Piwo, whisky, burbon
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
- Kontakt:
Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.
Co sądzicie o specyfikach tego typu:
zapobiega to tylko "niekipieniu" podczas fermentacji, czy również podczas gotowania?ANTYPIANA - ŚRODEK PRZECIW PIENIENIU 40ml
Środek zapobiegający pienieniu się głównie zacierów zbożowych powoduje utrzymywanie zacierów w pojemniku bez obawy o "wykipienie"
Potrzebujesz stronę www lub logo? Wal śmiało: www.kreation.pl / Mój browar: www.browar.kreation.pl
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.
Ta ANTYPIANA zapobiega pienieniu się nastawu/zacieru podczas fermentacji oraz wsadu podczas destylacji. Jest odporna na wysoką temperaturę, więc raz dodana działa cały czas podczas gotowania. U mnie wystraczało 2-5 kropli na 45l wsadu lub 30l nastawu/zacieru.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 16
- Rejestracja: czwartek, 17 kwie 2014, 22:42
- Ulubiony Alkohol: Piwo, whisky, burbon
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
- Kontakt:
Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.
A powiedzcie mi, czy jest sens zbierać gęstwę drożdżową (jak w piwowarstwie) celem zadania do następnego nastawu zbożowego (owocowego lub cukrowego)?
Potrzebujesz stronę www lub logo? Wal śmiało: www.kreation.pl / Mój browar: www.browar.kreation.pl
-
- Posty: 7333
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.
A masz zamiar prowadzić produkcję ciągłą i w ilościach "hurtowych"
Jeżeli jeszcze przy produkcji zbożówek, można by się o to pokusić, to przy owocówkach i cukrówkach nie widzę żadnego sensownego wytłumaczenia
Jeżeli jeszcze przy produkcji zbożówek, można by się o to pokusić, to przy owocówkach i cukrówkach nie widzę żadnego sensownego wytłumaczenia
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.
Ja czasem robię nastawy cukrowo-owocowe lub cukrowo-wysłodzinowe na gęstwie/osadzie po piwie, kilka razy robiłem nastaw cukrowy na gęstwie po zacierze. O ile to pierwsze ma sens, tak to drugie to średni pomysł, ze względu na niską tolerancję drożdży na alkohol w przypadku większości drożdży zacierowych i kiepskie tempo przerobu cukru w czystej cukrówce.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 16
- Rejestracja: czwartek, 17 kwie 2014, 22:42
- Ulubiony Alkohol: Piwo, whisky, burbon
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
- Kontakt:
Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.
Moje "cudo" już po tak więc kilka słów podsumowania:
1. Grane na kolumnie z wypełnieniem, bez refluxu. Odbierane do buteleczek 200 oraz 100ml.
2. Stabilizacja, odbiór 50ml odpadu, później 300ml przedgonu.
2. Serce (87-57%) - ok. 1l
3. Pogony: (54-36%) - ok. 1,8l
Po tygodniu zrobiłem taki blend: 300ml przedgonu + serce + ok. 600ml pogonów - wyszło 1,9l o mocy 68%.
Za tydzień kolejne próby mieszania pozostałych próbek - o ile będą się do czegoś nadawały.
Ps. nie wiem na ile sprawdzą się powyższe zabiegi, ale jedno jest pewne - po rozcieńczeniu do ok. 40% dam temu poleżeć co najmniej kilka miesięcy na dębie .
1. Grane na kolumnie z wypełnieniem, bez refluxu. Odbierane do buteleczek 200 oraz 100ml.
2. Stabilizacja, odbiór 50ml odpadu, później 300ml przedgonu.
2. Serce (87-57%) - ok. 1l
3. Pogony: (54-36%) - ok. 1,8l
Po tygodniu zrobiłem taki blend: 300ml przedgonu + serce + ok. 600ml pogonów - wyszło 1,9l o mocy 68%.
Za tydzień kolejne próby mieszania pozostałych próbek - o ile będą się do czegoś nadawały.
Ps. nie wiem na ile sprawdzą się powyższe zabiegi, ale jedno jest pewne - po rozcieńczeniu do ok. 40% dam temu poleżeć co najmniej kilka miesięcy na dębie .
Potrzebujesz stronę www lub logo? Wal śmiało: www.kreation.pl / Mój browar: www.browar.kreation.pl