Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy

Post autor: Pretender »

Poza konkursem
Następnym razem przegoń powoli jeden raz, z ostrym cięciem.
promocja

noname2327
30
Posty: 31
Rejestracja: środa, 5 mar 2014, 15:12
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

Post autor: noname2327 »

Właśnie teraz tak sobie myślę, że może za dużo przedgonu dałem. Zazwyczaj przedgonu mam około 200 ml z 15 litrów to chyba trochę za mało. Ale ładnie ten początek pachnie dlatego dodaje go do serca ;-)

sokal6
50
Posty: 70
Rejestracja: poniedziałek, 23 wrz 2013, 12:45
Krótko o sobie: Okazyjny smakosz trunków...
Ulubiony Alkohol: burbon
Status Alkoholowy: Zaciermistrz
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

Post autor: sokal6 »

Na takim sprzecie dokladnie przedgonu nie da rady odebrac. Zawsze jeszcze coś zostanie. Jak na podobnym sprzecie dzilalem to mi niektore destylaty też jakaś chemia zalatywały. Teraz po prawie roku już smakują i pachną o niebo lepiej.

noname2327
30
Posty: 31
Rejestracja: środa, 5 mar 2014, 15:12
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

Post autor: noname2327 »

To będę czekał. A co ile należy lub co ile wy otwieracie butelki aby przewietrzyć naszego single malta?

nms007
10
Posty: 16
Rejestracja: czwartek, 17 kwie 2014, 22:42
Ulubiony Alkohol: Piwo, whisky, burbon
Status Alkoholowy: Piwowar
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Kontakt:
Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

Post autor: nms007 »

Przyszła kolej i na mnie ;)
Do tej pory tylko czytałem, ale tak się składa, że wczoraj zatarłem mojego pierwszego "łiskacza" i chciałbym co nieco się pochwalić.

Zasyp:
- 3 kg Słodu pilzneńskiego (Weyermann)
- 3 kg Słodu Whisky (Bruntal)

Zacieranie:
- 62-64*C - ok. 45min
- Zakwaszenie zacieru poprzez dodanie ok. 4ml kwasu mlekowego (ph na poziomie ok. 5,9)
- Próba jodowa była negatywna
- Jak dla mnie wędzonka podczas zacierania była znikoma :/

Wysładzanie/filtracja:
- ok. 9 l wody o temp. 74-76*C
- Wyszło 19l o stężeniu 17.2 brix co daje 16,5*blg (celowałem, w 18*blg ale myślę, że wydajność na poziomie 68% to i tak dobry wynik :freak: )

Drożdże (Coobra Whisky) zadane w temp. 25*C, fermentacja w pomieszczeniu gdzie jest ok. 18*C.
Do fermentora dodałem także węgiel aktywny płynny. Czy słusznie? To się okaże?

Planuję to pogonić 2 (albo nawet 3) razy. Pierwsza zabawa "na szybko", a później już z dzieleniem na frakcje.

ps. Jestem piwowarem domowym, tak więc zacieranie i wysładzanie przeprowadziłem dokładnie tak samo jak przy normalnej piwnej warce ;) Pomiary dokonywane refraktometrem oraz termometrem cyfrowym.
ps.2 Mam kolumnę LM/VM z wypełnieniem (zmywaki KO) - mam nadzieję, że końcowy produkt będzie "zdatny" do spożycia ;)
Potrzebujesz stronę www lub logo? Wal śmiało: www.kreation.pl / Mój browar: www.browar.kreation.pl
Awatar użytkownika

pawgin
150
Posty: 168
Rejestracja: wtorek, 25 lut 2014, 14:03
Krótko o sobie: Najważniejsza jest rodzina (żona i córka) To dla nich muszę się starać
Ulubiony Alkohol: Whisky Szkocka Chivas Regal 12 Year Old
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

Post autor: pawgin »

Ja pędze tylko raz bo szkoda tracić walory smakowe i zapachowe. Po trzecim razie to zostanie tylko wòda ze slodu. A nawet jak dostanie Ci się troche pogonu to z upływem lezakowania wszystko się przegryzie na plus. Proponuje aby wypowiedział się jeszcze w tej sprawie ktoś doświadczony, nie umiejszajac sobie, bo co nieco już przerobilem i po pół roku lezakowania mojego trunku wiem co piszę. Pozdrawiam
Bo pić to trza umić :P

nms007
10
Posty: 16
Rejestracja: czwartek, 17 kwie 2014, 22:42
Ulubiony Alkohol: Piwo, whisky, burbon
Status Alkoholowy: Piwowar
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Kontakt:
Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

Post autor: nms007 »

Hm... Trochę mnie zaintrygowałeś.
A powiedz mi, ile średnio (z ok. 20l zacieru) odbierasz przedgonu? Wiem, że nie ma na to jednoznacznej odpowiedzi, ale przy moim znikomym doświadczeniu przyda się każda wskazówka ;)

Ps. A co ze słynnym "triple-destilled", stosowanym w dużych destylarniach?
Ostatnio zmieniony czwartek, 14 sie 2014, 14:27 przez Emiel Regis, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: duże litery
Potrzebujesz stronę www lub logo? Wal śmiało: www.kreation.pl / Mój browar: www.browar.kreation.pl
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

Post autor: gr000by »

Tam pracuje się na alembikach (destylacja prosta z niezbyt mocnym deflegmatorem), więc większość pożądanych aromatów zostaje zachowana nawet po 3 destylacjach. Co innego jest na kolumnie LM/VM i wysokim wypełnieniem, przy odrobinie cierpliwości można odebrać gotowy surowiec do dębienia już po 1 destylacji.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

zor-ro1970
100
Posty: 118
Rejestracja: środa, 13 sty 2010, 07:05
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

Post autor: zor-ro1970 »

Cyt; Moja single malt. Dziś zatarłem jęczmień zakupionego tu
http://www.bimberhobby.pl...?id_product=464
Z 25 kg wyszło 80 litrów brzeczki 17Blg, zadane drożdzaki Alcotec Whisky 1/2 opakowania ok 36 gram


Beczka 30 litrowa już pełna, moc 63%. Leżakuje od 2 miesięcy. poszło 125 kg słodu

nms007
10
Posty: 16
Rejestracja: czwartek, 17 kwie 2014, 22:42
Ulubiony Alkohol: Piwo, whisky, burbon
Status Alkoholowy: Piwowar
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Kontakt:
Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

Post autor: nms007 »

A u mnie Coobra Whisky tak sobie pogrywają :poklon;
Obrazek
Potrzebujesz stronę www lub logo? Wal śmiało: www.kreation.pl / Mój browar: www.browar.kreation.pl
Awatar użytkownika

pawgin
150
Posty: 168
Rejestracja: wtorek, 25 lut 2014, 14:03
Krótko o sobie: Najważniejsza jest rodzina (żona i córka) To dla nich muszę się starać
Ulubiony Alkohol: Whisky Szkocka Chivas Regal 12 Year Old
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

Post autor: pawgin »

Mój keg 36l i odbieram 100ml przedgonu. Mi to wystarcza. Gonie raz powoli do 45% odbieram. Wychodzi mi ok 7l 60% whisky.
Bo pić to trza umić :P

Quark25
5
Posty: 8
Rejestracja: poniedziałek, 9 cze 2014, 14:23
Podziękował: 1 raz
Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

Post autor: Quark25 »

IMG_2751.JPG
Mój pierwszy ale nie ostatni single malt. Ma już miesiąc ;-)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

nms007
10
Posty: 16
Rejestracja: czwartek, 17 kwie 2014, 22:42
Ulubiony Alkohol: Piwo, whisky, burbon
Status Alkoholowy: Piwowar
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Kontakt:
Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

Post autor: nms007 »

Wczoraj przeprowadziłem (jednak) wstępny stripping mojego zacieru. Z 17,5l odebrałem 6,5l -> ok. 30%
Dobry wynik, czy za mało?
I tak się teraz zastanawiam do ilu % najlepiej teraz to rozcieńczyć?
Potrzebujesz stronę www lub logo? Wal śmiało: www.kreation.pl / Mój browar: www.browar.kreation.pl
Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 887
Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 97 razy
Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

Post autor: Lootzek »

Oznacza to że wsad miał około 12 %, więc przy zbożówkach prawidłowo. Do drugiej destylacji rozcieńcz do około 20%.

nms007
10
Posty: 16
Rejestracja: czwartek, 17 kwie 2014, 22:42
Ulubiony Alkohol: Piwo, whisky, burbon
Status Alkoholowy: Piwowar
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Kontakt:
Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

Post autor: nms007 »

Ok, dzieki za info...

A tak z innej beczki... jak sobie radzicie z pienieniem się zacieru? :bardzo_zly:
Mam keg 30l (wlane było te ok. 17l) i jak odkręciłem kolumnę to masakra :/ Wszystko pokryło się takim takim chamskim nalotem/glutem - aż boje się wyciągać wypełnienie - obawiam się, że piana poszła aż do samej góry, bo w jednym momencie odebrałem kilkadziesiąt ml bardzo mętnej cieczy :(
Potrzebujesz stronę www lub logo? Wal śmiało: www.kreation.pl / Mój browar: www.browar.kreation.pl
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7299
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

Post autor: radius »

Wszystko wskazuje na to, że twój zacier jeszcze pracował. Mierzyłeś blg przed wlaniem go do kotła, czy tylko "na oko" stwierdziłeś, że to koniec fermentacji?
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

Post autor: gr000by »

Zaciery, gdy zakończą fermentację, dość wyraźnie się klarują - poznasz to gołym okiem, nawet bez użycia cukromierza. Z mętno-mącznego robi się złotożółty i klarowny płyn.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

nms007
10
Posty: 16
Rejestracja: czwartek, 17 kwie 2014, 22:42
Ulubiony Alkohol: Piwo, whisky, burbon
Status Alkoholowy: Piwowar
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Kontakt:
Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

Post autor: nms007 »

@radius Blg było poniżej 0 (dokładnie to 995 SG). Fermentowałem ponad 7 dni w temp. 15,5-18*C.
Mój zacier co prawda był klarowany środkiem superklar z SF, ale faktycznie miał barwę o której pisze kolega gr000by
Potrzebujesz stronę www lub logo? Wal śmiało: www.kreation.pl / Mój browar: www.browar.kreation.pl
Awatar użytkownika

pawgin
150
Posty: 168
Rejestracja: wtorek, 25 lut 2014, 14:03
Krótko o sobie: Najważniejsza jest rodzina (żona i córka) To dla nich muszę się starać
Ulubiony Alkohol: Whisky Szkocka Chivas Regal 12 Year Old
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

Post autor: pawgin »

A czy klarowac wogóle dostępnymi środkami? Nie straci nic na aromacie?
Bo pić to trza umić :P

nms007
10
Posty: 16
Rejestracja: czwartek, 17 kwie 2014, 22:42
Ulubiony Alkohol: Piwo, whisky, burbon
Status Alkoholowy: Piwowar
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Kontakt:
Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

Post autor: nms007 »

Czy straci? Nie mam pojęcia (zerowe doświadczenie). Powiem Ci dopiero jak już trunek będzie gotowy ;)
Potrzebujesz stronę www lub logo? Wal śmiało: www.kreation.pl / Mój browar: www.browar.kreation.pl

sokal6
50
Posty: 70
Rejestracja: poniedziałek, 23 wrz 2013, 12:45
Krótko o sobie: Okazyjny smakosz trunków...
Ulubiony Alkohol: burbon
Status Alkoholowy: Zaciermistrz
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

Post autor: sokal6 »

Ja w ogole nie klaruje zacierów żadnymi środkami. Odciskam je w worku i czekam dzień, aż opadnie muł i do kotła.
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

Post autor: gr000by »

Na przykładzie kukurydzy przekonałem się, że zacier klarowny daje mniej aromatyczny produkt, lepszy do przerobu na czystą, a zacier nieklarowny, mętno-mączny daje lepszy produkt do dębienia, bardziej aromatyczny i o bogatszym bukiecie. Podobnie powinno być przy zacierach słodowych na malta.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

sokal6
50
Posty: 70
Rejestracja: poniedziałek, 23 wrz 2013, 12:45
Krótko o sobie: Okazyjny smakosz trunków...
Ulubiony Alkohol: burbon
Status Alkoholowy: Zaciermistrz
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

Post autor: sokal6 »

To na pewno, tylko jak się grzeje grzałka w kegu to wyjscia nie ma. Na zimę już będę działał w zbiorniku z plaszczem to będą wieksze możliwości.
Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 887
Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 97 razy
Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

Post autor: Lootzek »

gr000by pisze:zacier nieklarowny, mętno-mączny daje lepszy produkt do dębienia, bardziej aromatyczny i o bogatszym bukiecie.
A nie masz wtedy problemu z zapaszkiem drożdży? Ja dwa razy próbowałam z mętnym i zawsze ciut mi grzybkami trąciło.. Potem zacząłem puszczać bez osadu i ten "aromat" zniknął. Trunek nadal jest kukurydziany, dla mnie wystarczająco, ale może dlatego że zawsze byłem zwolennikiem delikatniejszych łiskaczy.
Przy okazji zauważyłem pewne zjawisko. Raz przetrzymałem nastaw po sklarowaniu około miesiąca (z powodu kompletnego braku czasu na destylację). Jego kolor zmienił się na lekko bursztynowy, nabrał mocniejszego zapachu a trunek uzyskałem bardziej aromatyczny niż po koncercie świeżego.
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

Post autor: gr000by »

Nie wyczuwam zapachu drożdży, ani żadnych ich pochodnych w bourbonie. Może to kwestia odczuwania smaków, ale choćbym chciał to nic takiego nie czuję. Bourbona robiłem bardzo mocno dębionego, co mogą potwierdzić ci, co go pili - do takiej formy dążyłem przez kilkanaście lub nawet kilkadziesiąt zacierów i taki ma ma najwięcej pozytywnych opinii.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

pawgin
150
Posty: 168
Rejestracja: wtorek, 25 lut 2014, 14:03
Krótko o sobie: Najważniejsza jest rodzina (żona i córka) To dla nich muszę się starać
Ulubiony Alkohol: Whisky Szkocka Chivas Regal 12 Year Old
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

Post autor: pawgin »

Ja nie klarowalem nigdy i nigdy żadnych smrodków nie było. Blg sprawdzane przez 3 dni z rzędu. Wynik +~1 to gotuje. Ale teraz musze przetrzymać zacier przez ponad tydzień więc porównam.
Bo pić to trza umić :P

nms007
10
Posty: 16
Rejestracja: czwartek, 17 kwie 2014, 22:42
Ulubiony Alkohol: Piwo, whisky, burbon
Status Alkoholowy: Piwowar
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Kontakt:
Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

Post autor: nms007 »

No i dupa z mojego psocenia :/
W wyniki bardzo dużego nieporozumienia, mój cały urobek ze strippingu poszedł w kanał (nawet nie pytajcie jak, bo jeszcze mam nerwy :bardzo_zly: )...
No ale jak to mówią - nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło - jutro zacieram ponownie, tylko tym razem zwiększę zasyp, bo ostatnio wyszło trochę za mało ;)
No i zastosuję się do Waszych rad odnośnie klarowania i (być może) dłuższego przetrzymania zacieru :mrgreen:
Potrzebujesz stronę www lub logo? Wal śmiało: www.kreation.pl / Mój browar: www.browar.kreation.pl

Rafol
5
Posty: 8
Rejestracja: sobota, 22 lut 2014, 21:46
Podziękował: 3 razy
Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

Post autor: Rafol »

Ile przerw najlepiej jest stosować podczas zacierania ?
2 to pewnie minimum, a jest sens większą ilość przerw robić?
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

Post autor: gr000by »

Przy zacieraniu do fermentowania na destylat rób tylko dłuuugą przerwę maltozową w 64-66*C, pod koniec podnosząc do 68*C - chodzi o wytworzenie jak największej ilości maltozy, która jest łatwo fermentowalna, a nie dekstryn (kolejna przerwa w 72-74*C), które są trudniej fermentowalne i przydatne są w piwie, a nie zacierze na whisky.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

pawgin
150
Posty: 168
Rejestracja: wtorek, 25 lut 2014, 14:03
Krótko o sobie: Najważniejsza jest rodzina (żona i córka) To dla nich muszę się starać
Ulubiony Alkohol: Whisky Szkocka Chivas Regal 12 Year Old
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

Post autor: pawgin »

Ja trzymam w lodowce turystycznej 1h46min. Temperatura poczatkowa 68ºC zasyp 7kg slodu temp spada do 66ºC. Temp. koncowa 64ºC. Powataje wtedy najwiecej maltozy=najwiecej % w zacieze.
Bo pić to trza umić :P

nms007
10
Posty: 16
Rejestracja: czwartek, 17 kwie 2014, 22:42
Ulubiony Alkohol: Piwo, whisky, burbon
Status Alkoholowy: Piwowar
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Kontakt:
Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

Post autor: nms007 »

Przy dzisiejszych słodach wg mnie nie ma sensu zacierać dłużej niż 60min - po tym czasie wydajność nie rośnie wprost proporcjonalnie do czasu :/
Moim zdaniem lepiej skupić się na porządnej (czytaj: "wolnej") filtracji oraz wysładzaniu ;)

ps. Dziś zacieram ponad 7 kg słodu pilzneńskiego oraz whisky (70/30%) w temp. 62-64*C przez 50-60min
Potrzebujesz stronę www lub logo? Wal śmiało: www.kreation.pl / Mój browar: www.browar.kreation.pl
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7299
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

Post autor: radius »

@Rafol, tak jak koledzy radzą, zacieraj infuzyjnie z jedną przerwą maltozową. Ja zacieram w temp. 64-65oC ok. 60 min. Jeżeli używam drożdży do whisky z enzymem AG, to nawet krócej 40 - 45 minut.
SPIRITUS FLAT UBI VULT

nms007
10
Posty: 16
Rejestracja: czwartek, 17 kwie 2014, 22:42
Ulubiony Alkohol: Piwo, whisky, burbon
Status Alkoholowy: Piwowar
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Kontakt:
Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

Post autor: nms007 »

Co sądzicie o specyfikach tego typu:
ANTYPIANA - ŚRODEK PRZECIW PIENIENIU 40ml
Środek zapobiegający pienieniu się głównie zacierów zbożowych powoduje utrzymywanie zacierów w pojemniku bez obawy o "wykipienie"
zapobiega to tylko "niekipieniu" podczas fermentacji, czy również podczas gotowania?
Potrzebujesz stronę www lub logo? Wal śmiało: www.kreation.pl / Mój browar: www.browar.kreation.pl
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

Post autor: gr000by »

Ta ANTYPIANA zapobiega pienieniu się nastawu/zacieru podczas fermentacji oraz wsadu podczas destylacji. Jest odporna na wysoką temperaturę, więc raz dodana działa cały czas podczas gotowania. U mnie wystraczało 2-5 kropli na 45l wsadu lub 30l nastawu/zacieru.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

nms007
10
Posty: 16
Rejestracja: czwartek, 17 kwie 2014, 22:42
Ulubiony Alkohol: Piwo, whisky, burbon
Status Alkoholowy: Piwowar
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Kontakt:
Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

Post autor: nms007 »

A powiedzcie mi, czy jest sens zbierać gęstwę drożdżową (jak w piwowarstwie) celem zadania do następnego nastawu zbożowego (owocowego lub cukrowego)?
Potrzebujesz stronę www lub logo? Wal śmiało: www.kreation.pl / Mój browar: www.browar.kreation.pl
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7299
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

Post autor: radius »

A masz zamiar prowadzić produkcję ciągłą i w ilościach "hurtowych" :?:
Jeżeli jeszcze przy produkcji zbożówek, można by się o to pokusić, to przy owocówkach i cukrówkach nie widzę żadnego sensownego wytłumaczenia :o
SPIRITUS FLAT UBI VULT

sokal6
50
Posty: 70
Rejestracja: poniedziałek, 23 wrz 2013, 12:45
Krótko o sobie: Okazyjny smakosz trunków...
Ulubiony Alkohol: burbon
Status Alkoholowy: Zaciermistrz
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

Post autor: sokal6 »

Przy takiej cenie fermioli w 0,5kg opakowanie to dla mnie szkoda czasu na takie oszczędności.

michal278
1850
Posty: 1869
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Odp: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

Post autor: michal278 »

Jedyny plus z własnej "produkcji" drożdży to ich adaptacja do warunków i surowców danych w nastawie/ zacierze.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

Post autor: gr000by »

Ja czasem robię nastawy cukrowo-owocowe lub cukrowo-wysłodzinowe na gęstwie/osadzie po piwie, kilka razy robiłem nastaw cukrowy na gęstwie po zacierze. O ile to pierwsze ma sens, tak to drugie to średni pomysł, ze względu na niską tolerancję drożdży na alkohol w przypadku większości drożdży zacierowych i kiepskie tempo przerobu cukru w czystej cukrówce.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

nms007
10
Posty: 16
Rejestracja: czwartek, 17 kwie 2014, 22:42
Ulubiony Alkohol: Piwo, whisky, burbon
Status Alkoholowy: Piwowar
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Kontakt:
Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

Post autor: nms007 »

Moje "cudo" już po tak więc kilka słów podsumowania:
1. Grane na kolumnie z wypełnieniem, bez refluxu. Odbierane do buteleczek 200 oraz 100ml.
2. Stabilizacja, odbiór 50ml odpadu, później 300ml przedgonu.
2. Serce (87-57%) - ok. 1l
3. Pogony: (54-36%) - ok. 1,8l

Po tygodniu zrobiłem taki blend: 300ml przedgonu + serce + ok. 600ml pogonów - wyszło 1,9l o mocy 68%.
Za tydzień kolejne próby mieszania pozostałych próbek - o ile będą się do czegoś nadawały.

Ps. nie wiem na ile sprawdzą się powyższe zabiegi, ale jedno jest pewne - po rozcieńczeniu do ok. 40% dam temu poleżeć co najmniej kilka miesięcy na dębie ;).
Potrzebujesz stronę www lub logo? Wal śmiało: www.kreation.pl / Mój browar: www.browar.kreation.pl
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”