Ja zrobiłem tak: umyłem w gorącej wodzie z płynem do naczyń. Następnie, przy pierwszym teście swojej maszynki, destylowałem samą wodę. Już trzy razy pędziłem psotę i nie stwierdziłem żadnych obcych zapachów. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, abyś Ty wygotował wężyki, przecież to tylko kilka minut pracy .
Myślę że nie ma potrzeby. Umyć płynem żeby usunąć pył po procesie technologicznym i na tym koniec. Sam wężyk jest neutralny, nie rozpuszcza się ani nie reaguje z psotą.
______________________________________________________________________ Przecier pomidorowy w cukrówce jest jak turbosprężarka w dieslu
No to byś się zdziwił. Mój wężyk z eurowinu po wielokrotnym myciu, gotowaniu, destylowaniu, ciągle pozostawia dziwny posmak w wodzie destylowanej przez moją maszynkę.
______________________________________________________________________ Rozum mówi nie pij, ale silna wola zwycięża.
fredi007 mój wężyk z eurowinu tak samo. Smak jest nie do przyjęcia. Poddałem mój wężyk testowi - to znaczy podpaliłem go i obserwowałem płomień i popiół - wszystsko było ok palił się jak silikon a jednak dawał posmak.
______________________________________________________________________ Rozum mówi nie pij, ale silna wola zwycięża.
fredi007 mój wężyk z eurowinu tak samo. Smak jest nie do przyjęcia. Poddałem mój wężyk testowi - to znaczy podpaliłem go i obserwowałem płomień i popiół - wszystsko było ok palił się jak silikon a jednak dawał posmak.
niestety jeszcze nie ale chyba dzisiaj to zrobię. Ale musisz wiedzieć, że zakupiłem nowy wężyk z innego źródła. Jak tylko przeprowadzę test to dam znać.
Trzeba kupić porządny wężyk ze sprawdzonego źródła i nie żałować pieniędzy. Dobry wężyk nie może kosztować mniej niż 10zł za metr. Jeśli cena jest niższa, to prawdopodobnie wężyk nie jest z czystego silikonu.
-> octustrugi Jesteś pewien że nie używasz igielitu? Jeśli wężyk nie będzie w 100% z silikonu, to nawet po 10 gotowaniach będzie dawał posmak plastiku. Dlatego nie ma żadnego sensu wygotowywać wężyków.
______________________________________________________________________ Przecier pomidorowy w cukrówce jest jak turbosprężarka w dieslu
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości