węgiel aktywny-czy taki to jest
-
- Posty: 1057
- Rejestracja: środa, 26 lis 2008, 18:47
- Krótko o sobie: Hobbysta :)
- Ulubiony Alkohol: kazdy z polki "zrob to sam"
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: Las nad Pilica
- Podziękował: 15 razy
- Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: węgiel aktywny-czy taki to jest
Koledzy, może i eksperymenty węglowe u Partyzanta dały wynik pozytywny.
Może węgiel do grilla w Hiszpanii jest czystym węglem drzewnym.
W ojczyźnie jednak bywa nasączany produktami ropopochodnymi
dla poprawienia właściwości palno-żarzących (heh)
Myślę, że psota z posmakiem paliwa, to nie to czego oczekujemy.
Podobnie nieciekawy efekt może się przydarzyć przy stosowaniu
węgla "akwariowego". Są takie, które nasącza się dodatkowo
środkami poprawiającymi zdrówko rybek. Można założyć,
że nasze zdrówko również na eksperymencie nie ucierpi
ale trudno się ustosunkować co do smaku.
Jest w sprzedaży węgiel przeznaczony do celów "filtracji spożywczej"
i ten z czystym sumieniem polecam. Co do innych prób i eksperymentów,
lepiej nie przepuszczać od razu całości, bo może być kucha.
Pozdrawiam Calyx
Może węgiel do grilla w Hiszpanii jest czystym węglem drzewnym.
W ojczyźnie jednak bywa nasączany produktami ropopochodnymi
dla poprawienia właściwości palno-żarzących (heh)
Myślę, że psota z posmakiem paliwa, to nie to czego oczekujemy.
Podobnie nieciekawy efekt może się przydarzyć przy stosowaniu
węgla "akwariowego". Są takie, które nasącza się dodatkowo
środkami poprawiającymi zdrówko rybek. Można założyć,
że nasze zdrówko również na eksperymencie nie ucierpi
ale trudno się ustosunkować co do smaku.
Jest w sprzedaży węgiel przeznaczony do celów "filtracji spożywczej"
i ten z czystym sumieniem polecam. Co do innych prób i eksperymentów,
lepiej nie przepuszczać od razu całości, bo może być kucha.
Pozdrawiam Calyx
Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem
-
- Posty: 773
- Rejestracja: wtorek, 24 sie 2010, 22:25
- Krótko o sobie: Lubie psocić i przy okazji próbować, a najlepiej smakuje w święta kiedy delektujemy się naszymi wyrobami, i te wędzonki...
- Ulubiony Alkohol: Żubrówka
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Lokalizacja: Jeweuropa czyli nowy trzeci swiat
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 33 razy
Re: węgiel aktywny-czy taki to jest
Dlatego trzeba czytać jaki to jest węgiel. Jeśli piszą na paczkach, ze podpalając rogi opakowania rozpali się samo, to niema co takiego kupować. Tak jak pisze Calyx trzeba tym uważać. Jeśli niema takiego, to zrobić samemu.
Jesli ktoś myśli że jest wolnym człowiekiem, to oznacza że jest niewolnikiem!
-
- Posty: 71
- Rejestracja: niedziela, 28 sie 2011, 20:35
- Krótko o sobie: Absolwent UP WTD
- Ulubiony Alkohol: Bimberek
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: węgiel aktywny-czy taki to jest
Węgiel drzewny do grila a węgiel drzewny aktywny może i są podobne ale tylko w nazwie.
Pierwszy służy do pieczenia a drugi do oczyszczania, chodź robiony jest z pierwszego.
Sama aktywacja polega na poddaniu węgla drzewnego lub innego materiału (pestki, skorupy orzecha) prażenia w wysokiej temp., w specjalnych piecach i rozwinięcia jego struktury, mikroporów.
Dla ciekawości mogę powiedzieć, że 1 g w.d.a. może mieć powierzchnię absorpcji ponad 1000 m2.
Spróbowałbym te Twoje pałeczki rozdrobnić by był łatwiejszy dostęp w nie.
Co do poprawy smaku to psoty przez sam węgiel drzewny, to musiało by być go dużooo
Pierwszy służy do pieczenia a drugi do oczyszczania, chodź robiony jest z pierwszego.
Sama aktywacja polega na poddaniu węgla drzewnego lub innego materiału (pestki, skorupy orzecha) prażenia w wysokiej temp., w specjalnych piecach i rozwinięcia jego struktury, mikroporów.
Dla ciekawości mogę powiedzieć, że 1 g w.d.a. może mieć powierzchnię absorpcji ponad 1000 m2.
Spróbowałbym te Twoje pałeczki rozdrobnić by był łatwiejszy dostęp w nie.
Co do poprawy smaku to psoty przez sam węgiel drzewny, to musiało by być go dużooo
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 17 paź 2011, 19:19 przez szczurek.g, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 2739
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
Re: węgiel aktywny-czy taki to jest
No dobra. Trochę informacji poniżej może pomoże.
Pozdrawiam
Jan Okowita
Węgiel aktywny jest adsorbentem, którego początki zastosowania wiążą się z medycyną. Hipokrates i jego uczniowie zalecali zasypywanie węglem drzewnym ran w celu usuwania ich przykrego zapachu.
Początki przemysłowych zastosowań związane są z rozwojem przemysłu cukrowniczego, gdzie na początku XX wieku znalazł zastosowanie do odbarwiania syropów. Tajemnica działania i niemal cudowne właściwości węgiel aktywny zawdzięcza swej porowatej budowie. W procesie produkcji w surowcu bazowym wytwarzane są rozgałęzione kanały – pory. W zależności od ich wielkości mówimy o makro- (>50 nm), mezo- (2-50 nm) lub mikroporach (<2 nm). Taka konstrukcja zapewnia silne rozwinięcie powierzchni właściwej materiału – 1 gram węgla może skrywać nawet do 1000-1500m2 powierzchni, poniżej przykładowe rodzaje węgla aktywnego:
STORM węgiel kokosowy – adsorpcja 1150m2/g
FANTOM węgiel kamienny – adsorpcja 1100m2/g
COOBRA węgiel kamienny – adsorpcja 1050m2/g
BG 09 węgiel kamienny – adsorpcja 1000m2/g – 1100m2/g
W 1771 roku szwedzki badacz Scheele odkrył zjawisko adsorpcji. Polega ono na „przytwierdzaniu” się cząsteczek do powierzchni materiału – sorbentu. Dzięki tak silnie rozwiniętej powierzchni węgiel aktywny jest znakomitym sorbentem – potrafi pochłonąć substancje w ilości blisko 20% własnej masy.
Najkorzystniej przeprowadzać proces oczyszczania alkoholu gdy jego moc nie przekracza 45%, ponieważ im wyższa zawartość alkoholu, tym trudniej oddzielić z niego zanieczyszczenia. Dodatkowo przy użyciu węgla aktywnego temperatura alkoholu powinna być jak najniższa. Ogólnie przyjmuje się, że do oczyszczenia 1 litra spirytusu stosuje się 50g węgla aktywnego.
Węgiel aktywny można użyć na dwa podstawowe sposoby:
można wsypać odpowiednią ilość węgla aktywnego (ilość należy sprawdzić metodą prób gdyż jest zależna od filtrowanego płynu i ilości zanieczyszczeń) do słoika z płynem który chcemy poddać oczyszczeniu i pozostawić na kilka dni często mieszając (kilka razy dziennie), na koniec całość przefiltrować by oddzielić płyn od węgla.
można użyć też odpowiednio przygotowanych zestawów do filtracji:
można użyć też różnego rodzaju szklanych lub stalowych rur, przygotowanych do filtracji destylatów.
Wielkość powierzchni węgla aktywnego, ma bezpośredni wpływ na czystość otrzymanej cieczy oraz na szybkość jej przepływu (przy założeniu, że zastosujemy aparat rurowy do filtracji). Im powierzchnia większa, tym produkt końcowy jest czystszy a czas potrzebny do przefiltrowania dłuższy. Zależność tą obrazuje poniższy schemat:
Ciekawa porada: jeżeli robimy nalewkę lub jakąś wódkę smakową i na koniec nie jesteśmy zadowoleni z efektów, możemy użyć węgla aktywnego do “uratowania” alkoholu. Ze względu na swoje właściwości, węgiel wyeliminuje nam posmak i zapach z alkoholu, co pozwoli na ponowne wykorzystanie czystego alkoholu na przykład: do innej nalewki. W tym celu należy zalać w słoiku niechciany alkohol / nalewkę w większej proporcji niż standardowo stosowana ok. 80-100g węgla na 1 litr, na okres 5-10 dni (im dłużej tym lepiej) codziennie mieszając, po tym czasie wystarczy tylko całość przefiltrować i można ponownie użyć.
Pozdrawiam
Jan Okowita
Węgiel aktywny jest adsorbentem, którego początki zastosowania wiążą się z medycyną. Hipokrates i jego uczniowie zalecali zasypywanie węglem drzewnym ran w celu usuwania ich przykrego zapachu.
Początki przemysłowych zastosowań związane są z rozwojem przemysłu cukrowniczego, gdzie na początku XX wieku znalazł zastosowanie do odbarwiania syropów. Tajemnica działania i niemal cudowne właściwości węgiel aktywny zawdzięcza swej porowatej budowie. W procesie produkcji w surowcu bazowym wytwarzane są rozgałęzione kanały – pory. W zależności od ich wielkości mówimy o makro- (>50 nm), mezo- (2-50 nm) lub mikroporach (<2 nm). Taka konstrukcja zapewnia silne rozwinięcie powierzchni właściwej materiału – 1 gram węgla może skrywać nawet do 1000-1500m2 powierzchni, poniżej przykładowe rodzaje węgla aktywnego:
STORM węgiel kokosowy – adsorpcja 1150m2/g
FANTOM węgiel kamienny – adsorpcja 1100m2/g
COOBRA węgiel kamienny – adsorpcja 1050m2/g
BG 09 węgiel kamienny – adsorpcja 1000m2/g – 1100m2/g
W 1771 roku szwedzki badacz Scheele odkrył zjawisko adsorpcji. Polega ono na „przytwierdzaniu” się cząsteczek do powierzchni materiału – sorbentu. Dzięki tak silnie rozwiniętej powierzchni węgiel aktywny jest znakomitym sorbentem – potrafi pochłonąć substancje w ilości blisko 20% własnej masy.
Najkorzystniej przeprowadzać proces oczyszczania alkoholu gdy jego moc nie przekracza 45%, ponieważ im wyższa zawartość alkoholu, tym trudniej oddzielić z niego zanieczyszczenia. Dodatkowo przy użyciu węgla aktywnego temperatura alkoholu powinna być jak najniższa. Ogólnie przyjmuje się, że do oczyszczenia 1 litra spirytusu stosuje się 50g węgla aktywnego.
Węgiel aktywny można użyć na dwa podstawowe sposoby:
można wsypać odpowiednią ilość węgla aktywnego (ilość należy sprawdzić metodą prób gdyż jest zależna od filtrowanego płynu i ilości zanieczyszczeń) do słoika z płynem który chcemy poddać oczyszczeniu i pozostawić na kilka dni często mieszając (kilka razy dziennie), na koniec całość przefiltrować by oddzielić płyn od węgla.
można użyć też odpowiednio przygotowanych zestawów do filtracji:
można użyć też różnego rodzaju szklanych lub stalowych rur, przygotowanych do filtracji destylatów.
Wielkość powierzchni węgla aktywnego, ma bezpośredni wpływ na czystość otrzymanej cieczy oraz na szybkość jej przepływu (przy założeniu, że zastosujemy aparat rurowy do filtracji). Im powierzchnia większa, tym produkt końcowy jest czystszy a czas potrzebny do przefiltrowania dłuższy. Zależność tą obrazuje poniższy schemat:
Ciekawa porada: jeżeli robimy nalewkę lub jakąś wódkę smakową i na koniec nie jesteśmy zadowoleni z efektów, możemy użyć węgla aktywnego do “uratowania” alkoholu. Ze względu na swoje właściwości, węgiel wyeliminuje nam posmak i zapach z alkoholu, co pozwoli na ponowne wykorzystanie czystego alkoholu na przykład: do innej nalewki. W tym celu należy zalać w słoiku niechciany alkohol / nalewkę w większej proporcji niż standardowo stosowana ok. 80-100g węgla na 1 litr, na okres 5-10 dni (im dłużej tym lepiej) codziennie mieszając, po tym czasie wystarczy tylko całość przefiltrować i można ponownie użyć.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
-
- Posty: 773
- Rejestracja: wtorek, 24 sie 2010, 22:25
- Krótko o sobie: Lubie psocić i przy okazji próbować, a najlepiej smakuje w święta kiedy delektujemy się naszymi wyrobami, i te wędzonki...
- Ulubiony Alkohol: Żubrówka
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Lokalizacja: Jeweuropa czyli nowy trzeci swiat
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 33 razy
Re: węgiel aktywny-czy taki to jest
Też dodam trzy grosze z mojej strony.
Węgiel aktywuje się parą wodną o temperaturze 800º C. Akurat to para robi mikro wizury (pory) w gorącym węglu. Jeśli chodzi o ten kupny, zgadza się że najlepszym materiałem są skórki z kokosa. Ale w ten sposób można uaktywnić wszelkie drzewo lub inna roślinę jakie mamy na ziemi, będzie miało mniej lub więcej m2, ale będzie działało bez zarzutów.
Piec do takiego węgla to pochylony cylinder który obraca się wolno i spala drzewo bez tlenu, sam gaz który uchodzi z drzewa jest automatycznie kierowany do podgrzewania tego pieca.( wspomaganie )
Weigel ten z ogniska trzeba uaktywnić samemu aby miał lepszy efekt:
Rozpalamy ognisko i czekamy aż się skończy palić drzewo, kiedy już nie będzie płomienia, bierzemy szlauf i bardzo drobnym strumieniem polewamy żar, tak aby wszystko zgasło. Woda która ma styk z żarem automatycznie paruje a para automatycznie uaktywnia węgiel.
Nie jest to aktywacja jak fabryczna, ale uzyskuje się od 400 do 800 m2 (pisze z pamięci) zależne od drzewa.
Węgiel do grilla? Nie wiem jak jest zrobiony bo szczerze mówiąc, nigdy się nad tym nie zastanawiałem! W każdym bądź razie zadziałał na czyszczenie psotki.
Na filmie Jack Daniels który jest na forum, robią taki zabieg który opisałem wcześniej, nie mówią o nim za wiele. Jedynie co powiedzieli to że drzewo z klonu i nie daje posmaków czy coś w tym stylu.
Ps. Jakieś 2 miesiące temu rozmawiałem ze znajomym lekarzem, który jeździ w karetce straży pożarnej w mieście Zaragoza i powiedział mi że gdyby nie mieli z jakichś powodów węgla aktywnego dla pacjentów, to jedyne wyjście jest spalać chleb i już masz węgiel aktywny, nie testowałem tego, bo prawdę mówiąc teraz mi się przypomniało. Czy będzie dobry do naszych celów czy nie, to już inna bajka
A i pokazał mi jescze w necie najnowsze filtry ceramiczne które są lepsze od węgla( w języku angielskim) ale to już inny temat.
Węgiel aktywuje się parą wodną o temperaturze 800º C. Akurat to para robi mikro wizury (pory) w gorącym węglu. Jeśli chodzi o ten kupny, zgadza się że najlepszym materiałem są skórki z kokosa. Ale w ten sposób można uaktywnić wszelkie drzewo lub inna roślinę jakie mamy na ziemi, będzie miało mniej lub więcej m2, ale będzie działało bez zarzutów.
Piec do takiego węgla to pochylony cylinder który obraca się wolno i spala drzewo bez tlenu, sam gaz który uchodzi z drzewa jest automatycznie kierowany do podgrzewania tego pieca.( wspomaganie )
Weigel ten z ogniska trzeba uaktywnić samemu aby miał lepszy efekt:
Rozpalamy ognisko i czekamy aż się skończy palić drzewo, kiedy już nie będzie płomienia, bierzemy szlauf i bardzo drobnym strumieniem polewamy żar, tak aby wszystko zgasło. Woda która ma styk z żarem automatycznie paruje a para automatycznie uaktywnia węgiel.
Nie jest to aktywacja jak fabryczna, ale uzyskuje się od 400 do 800 m2 (pisze z pamięci) zależne od drzewa.
Węgiel do grilla? Nie wiem jak jest zrobiony bo szczerze mówiąc, nigdy się nad tym nie zastanawiałem! W każdym bądź razie zadziałał na czyszczenie psotki.
Na filmie Jack Daniels który jest na forum, robią taki zabieg który opisałem wcześniej, nie mówią o nim za wiele. Jedynie co powiedzieli to że drzewo z klonu i nie daje posmaków czy coś w tym stylu.
Ps. Jakieś 2 miesiące temu rozmawiałem ze znajomym lekarzem, który jeździ w karetce straży pożarnej w mieście Zaragoza i powiedział mi że gdyby nie mieli z jakichś powodów węgla aktywnego dla pacjentów, to jedyne wyjście jest spalać chleb i już masz węgiel aktywny, nie testowałem tego, bo prawdę mówiąc teraz mi się przypomniało. Czy będzie dobry do naszych celów czy nie, to już inna bajka
A i pokazał mi jescze w necie najnowsze filtry ceramiczne które są lepsze od węgla( w języku angielskim) ale to już inny temat.
Jesli ktoś myśli że jest wolnym człowiekiem, to oznacza że jest niewolnikiem!
-
- Posty: 773
- Rejestracja: wtorek, 24 sie 2010, 22:25
- Krótko o sobie: Lubie psocić i przy okazji próbować, a najlepiej smakuje w święta kiedy delektujemy się naszymi wyrobami, i te wędzonki...
- Ulubiony Alkohol: Żubrówka
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Lokalizacja: Jeweuropa czyli nowy trzeci swiat
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 33 razy
Re: węgiel aktywny-czy taki to jest
Pewnie że można! To jest węgiel aktywny. Zależy tylko w jakim pojemniku jest umieszczony ( chodzi o plastik)PiotruśB pisze:A czy Waszym zdaniem można wykorzystać filtr węglowy z zestawu do RO czyli odwróconej osmozy?
Jesli ktoś myśli że jest wolnym człowiekiem, to oznacza że jest niewolnikiem!
-
- Posty: 364
- Rejestracja: poniedziałek, 13 lut 2012, 11:24
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: węgiel aktywny-czy taki to jest
Czy waszym zdaniem można użyć takiego węgla: http://allegro.pl/wegiel-aktywny-1-6l-s ... 69531.html ??
Myślałem żeby nie przelewać psotki przez węgiel a moczyć węgiel w psotce potem przefiltrować przez filterek do kawy.
Myślałem żeby nie przelewać psotki przez węgiel a moczyć węgiel w psotce potem przefiltrować przez filterek do kawy.
-
- Posty: 2739
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 364
- Rejestracja: poniedziałek, 13 lut 2012, 11:24
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: węgiel aktywny-czy taki to jest
Czyli rozumiem że lepszy będzie np ten: http://allegro.pl/wegiel-aktywny-kokoso ... 57172.html. Nigdy nie używałem węgla, i nie wiem do końca czy warto czy nie...
-
- Posty: 2739
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
Re: węgiel aktywny-czy taki to jest
A może by tak zakupy w naszym Forumowym Sklepiku a nie u konkurencji ?
Np. sprawdzony węgiel aktywny Coobra 1,7 litra ?
http://alkohole-domowe.pl/product-pl-29 ... oobra.html
Np. sprawdzony węgiel aktywny Coobra 1,7 litra ?
http://alkohole-domowe.pl/product-pl-29 ... oobra.html
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
Re: węgiel aktywny-czy taki to jest
Witam wszystkich, jeśli chodzi o węgiel do celów akwarystycznych, to na pewno nie zawiera on, żadnych dodatków poprawiających zdrowie ryb. Do leczenia ryb używa się specjalnych leków, po leczeniu używa się węgla, w celu usunięcia pozostałości leków, żeby nie wymieniać całej wody w akwarium. Węgiel w akwarium nie może być używany non stop, bo może to doprowadzić do znacznego pogorszenia się samopoczucia wszelkich organizmów żywych w tym roślin, a nawet śmierci, ponieważ węgiel wyciąga z wody wszystko, to co złe i to co dobre. Akwarystyką zajmuje się od 25 lat. Pozdrawiam.