wędzone Klodka4

Budowa wędzarni, wędzenie, wyrób wędlin domowych.
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy

Post autor: Pretender »

Zostały jakieś sztuki? :D Ja już w drodze....
Awatar użytkownika

Autor tematu
klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: wędzone Klodka4

Post autor: klodek4 »

No jasne!!!!

krzys59
100
Posty: 120
Rejestracja: poniedziałek, 9 wrz 2013, 09:14
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: wędzone Klodka4

Post autor: krzys59 »

Mój bilans na dzisiaj: upieczony chleb. Uwędzone i sparzone 2 szynki, 4 kawałki schabu (ok 2,5 kg), 6 polędwiczek (jedna już zeżarta dobra była), i 4 kg boczku i 2 kg karkówki, no i jedne półgęsek (ale tu coś mi się trochę obawiam, czy pies nie będzie miał wyżerki) :)
Awatar użytkownika

ramzol
1300
Posty: 1312
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę.
Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: poznań
Podziękował: 157 razy
Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: wędzone Klodka4

Post autor: ramzol »

Panie Klodku4 pyszności pan tam zajadasz ;) Ja z zapytaniem o budowę wędzarni. Standardowo jak w Polsce kiedyś??
Czyli palenisko, 1,5 m tunel w ziemi, na o to beczka worek i jedziemy czy jakiś inny bardziej skomplikowany sposób?? Jeżeli można to fotki tej wędzarni bardzo bym prosił i mały opis.
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.
Awatar użytkownika

Autor tematu
klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: wędzone Klodka4

Post autor: klodek4 »

Ja Klaudiusz jestem :D:lol:...a tak poważnie to standardowo, 2 metrowy tunel, wypalona beczka, z czasem chciałbym coś porządniejszego ale z tym czasem najgorzej..... Sam pewnie wiesz, wrzucam fotkę, nie najlepszą, ale....
Obrazek

Ps. Marzy mi się piec chlebowy, taki na chleb, pizzę, mięsiwo.....
Awatar użytkownika

drgranatt
1900
Posty: 1909
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: wędzone Klodka4

Post autor: drgranatt »

Klodek, a co Ty chcesz od tej beczki! Ważne aby trzymać się procedur i pilnować temperatury.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html

Remua
100
Posty: 126
Rejestracja: środa, 8 paź 2008, 10:05
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: wędzone Klodka4

Post autor: Remua »

Może ten pies przypomina mu rafinerie.
Wychylylybymy ?
Awatar użytkownika

ramzol
1300
Posty: 1312
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę.
Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: poznań
Podziękował: 157 razy
Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: wędzone Klodka4

Post autor: ramzol »

Beczka już od roku w garażu czeka, może w przyszłym roku czas się znajdzie jak tylko altankę skończę na ogrodzie :D . Dzięki za foto i samych wędzonych smakowitości ;)
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: wędzone Klodka4

Post autor: Pretender »

klodek4 pisze:No jasne!!!!
Sie pakuję ... :D
Awatar użytkownika

Autor tematu
klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: wędzone Klodka4

Post autor: klodek4 »

drgranatt pisze:Klodek, a co Ty chcesz od tej beczki! Ważne aby trzymać się procedur i pilnować temperatury.
To fakt, ale myślę o czymś większym i wygodniejszy, czasami zdarza się że coś mi spadnie i wtedy muszę nurkować :D

LeoNike
30
Posty: 44
Rejestracja: sobota, 5 lip 2014, 13:17
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 27 razy
Re: wędzone Klodka4

Post autor: LeoNike »

Robiłem w tym roku remont u gospodarzy, którzy produkują wędzonki i handlują na bazarach. Wędzą w betonowym kręgu a palenisko pół metra może od niego. Drzewo moczone w wiadrach i dmuchawa ze starej pralki zrobiona. Do teraz nie ogarniam czemu wychodzą im tak piękne i smakowite wędzonki. A kiełbaska - palce lizać. :)
Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 887
Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 97 razy
Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: wędzone Klodka4

Post autor: Lootzek »

Wiedza i doświadczenie :)
To jak u nas, zdolny psotnik i na "wieszaku" z allegro spirytus zrobi, a jak robi nastaw, to drożdże same pytają ile ma być % :D
Najlepsze wędzone ambrozje jakie jadłem, wyszły z kropka w kropkę takiej wędzarni jaką ma klodek :) Mniam!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wędliny Domowe”