wędzone Klodka4
-
- Posty: 71
- Rejestracja: niedziela, 28 sie 2011, 20:35
- Krótko o sobie: Absolwent UP WTD
- Ulubiony Alkohol: Bimberek
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: wędzone Klodka4
Tu zazdroszczę, komp obrywa za brak opcji grillowania.
Dziś były takie serki w Lewiatanie po 1,49 - przecena do 15. ...wytrzyma jeszcze długo:)
- ale wędzarni nie mam.
Mam taki jeden obraz z dzieciństwa - każde dziecko na widok boczku uciekało, nie ja.
Była szafa salowa wym 0,5 x 0,5 x 2 m na dole palenisko, w 1/3 od dołu blachy otwory, na górze boczek - po 10 latach pamiętam jego smak ...
Ha ze swojej świni, nie tej karmionej buraczanką ...
Pocieszam się, że w tym roku, dzięki wam, moje zdolności kulinarne wzrosną o co najmniej 2 poziomy wyżej.
Jeden - kolumna aabartek
Drugi wędzarnia
Dziś były takie serki w Lewiatanie po 1,49 - przecena do 15. ...wytrzyma jeszcze długo:)
- ale wędzarni nie mam.
Mam taki jeden obraz z dzieciństwa - każde dziecko na widok boczku uciekało, nie ja.
Była szafa salowa wym 0,5 x 0,5 x 2 m na dole palenisko, w 1/3 od dołu blachy otwory, na górze boczek - po 10 latach pamiętam jego smak ...
Ha ze swojej świni, nie tej karmionej buraczanką ...
Pocieszam się, że w tym roku, dzięki wam, moje zdolności kulinarne wzrosną o co najmniej 2 poziomy wyżej.
Jeden - kolumna aabartek
Drugi wędzarnia
Ostatnio zmieniony piątek, 16 mar 2012, 09:39 przez Agneskate, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: kosmetyka
Powód: kosmetyka
-
- Posty: 2680
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 307 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
-
Autor tematu - Posty: 1474
- Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
- Ulubiony Alkohol: dobry
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
- Podziękował: 369 razy
- Otrzymał podziękowanie: 64 razy
- Kontakt:
Re: wędzone Klodka4
Rybki pochodzą z tutejszych odłowów, dlatego cena taka niska, nie myślcie że aż tak tu dobrze, bo inne ryby bywają o wiele droższe, co do rodzaj rybek to próbowałem to ugryźć na polski i nic nie znalazłem, np llisa wyszła na liza a ja o takiej rybie pierwszy raz słyszałem, jurel blanco to rodzaj ostroboka, na fzo pyszna ryba, boga nie mam zielonego pojęcia, no i caballa czyli makrela.
Ps. Janku oszczędź, please!!!!
Ps. Janku oszczędź, please!!!!
-
- Posty: 379
- Rejestracja: środa, 22 lip 2009, 16:51
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: wędzone Klodka4
Na polski llisa to chyba cefal albo łoban, u mnie podobnie egzotyczna ryba jak w Polsce.
Interesuje mnie co Ty tam za patyczków do wędzenia używasz. Jest to buczyna? Bo rybki się ładnie na błyszcząco uwędziły, pomimo kory.
Interesuje mnie co Ty tam za patyczków do wędzenia używasz. Jest to buczyna? Bo rybki się ładnie na błyszcząco uwędziły, pomimo kory.
" Do pewnych informacji dochodzi się logiką...." ,
napisał Partyzant
napisał Partyzant
-
- Posty: 1311
- Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
- Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę. - Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 157 razy
- Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: wędzone Klodka4
Panie Klodku4 pyszności pan tam zajadasz Ja z zapytaniem o budowę wędzarni. Standardowo jak w Polsce kiedyś??
Czyli palenisko, 1,5 m tunel w ziemi, na o to beczka worek i jedziemy czy jakiś inny bardziej skomplikowany sposób?? Jeżeli można to fotki tej wędzarni bardzo bym prosił i mały opis.
Czyli palenisko, 1,5 m tunel w ziemi, na o to beczka worek i jedziemy czy jakiś inny bardziej skomplikowany sposób?? Jeżeli można to fotki tej wędzarni bardzo bym prosił i mały opis.
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.
-
Autor tematu - Posty: 1474
- Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
- Ulubiony Alkohol: dobry
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
- Podziękował: 369 razy
- Otrzymał podziękowanie: 64 razy
- Kontakt:
Re: wędzone Klodka4
Ja Klaudiusz jestem :lol:...a tak poważnie to standardowo, 2 metrowy tunel, wypalona beczka, z czasem chciałbym coś porządniejszego ale z tym czasem najgorzej..... Sam pewnie wiesz, wrzucam fotkę, nie najlepszą, ale....
Ps. Marzy mi się piec chlebowy, taki na chleb, pizzę, mięsiwo.....
Ps. Marzy mi się piec chlebowy, taki na chleb, pizzę, mięsiwo.....
-
- Posty: 1311
- Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
- Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę. - Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 157 razy
- Otrzymał podziękowanie: 198 razy
-
- Posty: 44
- Rejestracja: sobota, 5 lip 2014, 13:17
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 27 razy
Re: wędzone Klodka4
Robiłem w tym roku remont u gospodarzy, którzy produkują wędzonki i handlują na bazarach. Wędzą w betonowym kręgu a palenisko pół metra może od niego. Drzewo moczone w wiadrach i dmuchawa ze starej pralki zrobiona. Do teraz nie ogarniam czemu wychodzą im tak piękne i smakowite wędzonki. A kiełbaska - palce lizać.