Wędzarnia Stronga
-
- Posty: 447
- Rejestracja: niedziela, 12 sty 2014, 18:21
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 77 razy
Re: Wędzarnia Stronga
Brawo. Piękna robota.
Jak dobrze pójdzie, to za miesiąc zacznę budowę swojej wędzarni. Planuje palenisko bezpośrednie z opcją całkowitego demontażu przegrody.
Wtedy będzie niezła zadyma.
Jak dobrze pójdzie, to za miesiąc zacznę budowę swojej wędzarni. Planuje palenisko bezpośrednie z opcją całkowitego demontażu przegrody.
Wtedy będzie niezła zadyma.
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota.
Co do tej pierwszej są jednak pewne wątpliwości."
A. Einstein
Co do tej pierwszej są jednak pewne wątpliwości."
A. Einstein
-
Autor tematu - Posty: 5
- Rejestracja: poniedziałek, 9 mar 2015, 12:59
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Wędzarnia Stronga
wielkie dzięki za dobre słowo , nie pozostaje nic innego tylko poczęstować. najlepiej wychodzi szynkowa, i karp albo jesiotr z przepisów po moich pradziadkach przypadkiem znalezionych, jakieś 5-6 lat temu i od tego czasu majstruje i udoskonalam co się da.
Wędzarnia to jest moja trzecia, 1 w beczce na 4 patyki, 2 robiona tylko po tym jak znajomi się zwiedli okazała się za mała i teraz ta jeszcze nie skończona ale 100 kg zmieszczę .
wędzarnia mojego projektu, podwójna ścianka, środek jesion, przerwa 5 cm i deska sosna na zewnątrz. palenisko zrobione na piecyk z blachą fajerki, kanał dymny 120 cm, komin z szybrem i chyba tyle .
Wędlinki wychodzą super /jak na razie!/ wędzę 3 fazy, ale główne to 60-65 stopni i podpiekanie na koniec w 80 a czas przeważnie 24 h. Bardzo bym chciał nauczyć się robić alkohol DE LUX bo ja taki już jestem, musi to być perfekcja tylko z tego co czytam to będzie ciężko. Chciałbym nie robić tego samego błędu co z wędzarniami, czyli kupić raz a dobrze. całe szczęście, że tu jest tylu zapaleńców i jakoś razem po rozrysowaniu punkt po punkcie zrobię dębową albo danielsa.
Jeszcze raz dzięki za dobre słowo, to mobilizuje a najlepiej to poczęstować chętnych!
Mod.
Pisz staranniej, zdania zaczynaj wielką literą.
Wędzarnia to jest moja trzecia, 1 w beczce na 4 patyki, 2 robiona tylko po tym jak znajomi się zwiedli okazała się za mała i teraz ta jeszcze nie skończona ale 100 kg zmieszczę .
wędzarnia mojego projektu, podwójna ścianka, środek jesion, przerwa 5 cm i deska sosna na zewnątrz. palenisko zrobione na piecyk z blachą fajerki, kanał dymny 120 cm, komin z szybrem i chyba tyle .
Wędlinki wychodzą super /jak na razie!/ wędzę 3 fazy, ale główne to 60-65 stopni i podpiekanie na koniec w 80 a czas przeważnie 24 h. Bardzo bym chciał nauczyć się robić alkohol DE LUX bo ja taki już jestem, musi to być perfekcja tylko z tego co czytam to będzie ciężko. Chciałbym nie robić tego samego błędu co z wędzarniami, czyli kupić raz a dobrze. całe szczęście, że tu jest tylu zapaleńców i jakoś razem po rozrysowaniu punkt po punkcie zrobię dębową albo danielsa.
Jeszcze raz dzięki za dobre słowo, to mobilizuje a najlepiej to poczęstować chętnych!
Mod.
Pisz staranniej, zdania zaczynaj wielką literą.
-
- Posty: 1311
- Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
- Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę. - Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 157 razy
- Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: Wędzarnia Stronga
Masakra, człowieku. Zakładaj temat i ładuj tam przepisy. Np. Wędzone Stronga a gwarantuje ze połowa forum będzie przełykała nadmiar śliny i będzie to jeden z częściej odwiedzanych tematów. Pogratulować .
Różnica w smaku między beczką a wędzarnią drewnianą jest?? Temat zupełnie obcy, ale beczka już stoi
Różnica w smaku między beczką a wędzarnią drewnianą jest?? Temat zupełnie obcy, ale beczka już stoi
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.
-
- Posty: 535
- Rejestracja: piątek, 7 gru 2012, 21:23
- Lokalizacja: Południe kraju
- Podziękował: 45 razy
- Otrzymał podziękowanie: 107 razy
Re: Wędzarnia Stronga
Jak ramzol pisze - dawaj nowy temat np. "Przepisy Stronga" a będę go pilnie śledził!
.... ja pierdykam, jeszcze raz obejrzałem te foty; normalnie masakra.
Szacunek Szefie
.... ja pierdykam, jeszcze raz obejrzałem te foty; normalnie masakra.
Szacunek Szefie
Alkoholu tak naprawdę boją się tylko ludzie, którzy mają coś złego do ukrycia... Ludziom pięknym od wewnątrz alkohol nie szkodzi... - Piotr Skrzynecki
-
- Posty: 2379
- Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
- Podziękował: 629 razy
- Otrzymał podziękowanie: 583 razy
Re: Wędzarnia Stronga
Strong.
Ogromna prośba o te przepisy pradziadków. Szczególnie na rybki. Za tydzień zaczynam przygodę z wędzeniem a to co zaprezentowałeś mnie po prostu powala.
Przy okazji pytanie do kolegów praktykujących wędzenie.
Czy można jednocześnie wędzić ryby i mięsiwa? Jeżeli tak to jakich zasad się trzymać (umiejscowienie, temperatury itp.)?
Wiem, ze te informacje znajdę na forach wędzarniczych ale nie mam teraz czasu na ich studiowanie.
Ogromna prośba o te przepisy pradziadków. Szczególnie na rybki. Za tydzień zaczynam przygodę z wędzeniem a to co zaprezentowałeś mnie po prostu powala.
Przy okazji pytanie do kolegów praktykujących wędzenie.
Czy można jednocześnie wędzić ryby i mięsiwa? Jeżeli tak to jakich zasad się trzymać (umiejscowienie, temperatury itp.)?
Wiem, ze te informacje znajdę na forach wędzarniczych ale nie mam teraz czasu na ich studiowanie.
-
- Posty: 258
- Rejestracja: niedziela, 27 paź 2013, 09:42
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 25 razy
- Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: Wędzarnia Stronga
Chyba będziesz miał problem z uzyskaniem tych przepisów w ciągu tygodnia, nie dlatego żeby Strong nie chciał ci ich dać lecz dlatego że ostatnio na forum był w kwietniu.
Co do wędzenie nie jestem fachowcem, ale sądzę że nie ma przeciwwskazań do jednoczesnego wędzenie mięsa z rybami, jednak z całą pewnością ryby będziesz trzymał krócej w wędzarni i w niższej temperaturze, czyli w zależności od projektu wędzarni przy wylocie dymu będzie najniższa temperatura. Tak ja sądzę, może wypowiedzą się jeszcze bardziej doświadczeni zadymiacze.
Co do wędzenie nie jestem fachowcem, ale sądzę że nie ma przeciwwskazań do jednoczesnego wędzenie mięsa z rybami, jednak z całą pewnością ryby będziesz trzymał krócej w wędzarni i w niższej temperaturze, czyli w zależności od projektu wędzarni przy wylocie dymu będzie najniższa temperatura. Tak ja sądzę, może wypowiedzą się jeszcze bardziej doświadczeni zadymiacze.
...każdy alkohol jest bardzo dobry oprócz denaturatu który jest dobry