"Wędliny" z... grilla!

Budowa wędzarni, wędzenie, wyrób wędlin domowych.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Kucyk
1700
Posty: 1704
Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 15:51
Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Otrzymał podziękowanie: 157 razy

Post autor: Kucyk »

I dziś finał. Szynka po wędzeniu powisiała w chłodzie dwa dni. Wczoraj została zdemumifikowana.
Po odwiązaniu.jpg
Kocioł z 20L wrzącej wody pochłonął świnię na cztery godziny.
Po gotowaniu.jpg
Szynka po gotowaniu powędrowała na pół godziny do lodowatej wody, a następnie powisiała przez pół doby w zimnej bimbrofornii. Dziś odbyło się komisyjne pochlastanie.
Gotowa.jpg
Nie zaprzeczę, że troszkę uczknęliśmy z wędzonki, ale jako że Kościół zniósł post w Wigilię, to rogi nam na głowach póki co nie rosną...

Wesołych świąt!
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: "Wędliny" z... grilla!

Post autor: Wald »

Mówi Tygrysek do prosiaczka:
-Poznałem Twoją przyszłość.
-Czytałeś horoskop?
-Nie. Książkę kucharską.

Przez Ciebie ciasno robi mi się w blokach.
Twoje przepisy smakują nawet przez internet.
Zapewne wykorzystam (i nie tylko ja)z nich sporo.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
Awatar użytkownika

Lukstir
150
Posty: 157
Rejestracja: niedziela, 7 lis 2010, 01:59
Krótko o sobie: Dziękuje za to że są jeszcze psotnicy, którzy potrafią przekazać wiedzę potomnym. Pozdro dla Adminów i Braci psotniczej :-)
Ulubiony Alkohol: Whisky, Piwo, Bimberek.
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Irlandia
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: "Wędliny" z... grilla!

Post autor: Lukstir »

@Kucyk, mój dziadek był rzeźnikiem oraz wyrabiał kiełbasy, szynki itd. Najbardziej pamiętam szynkę i kiełbasę. Ostatni raz jadłem jego wyroby w 1989r, ostatnie zresztą. Do dzisiaj nie zapomnę smaku i zapachu, przyznaję że szynka wyglądała jak Twoja, ale to wymagało zaangażowania. Wędziłem razem z dziadkiem, podkładaliśmy zawsze na koniec gałęzie jałowca. Niezapomniane chwile. Niestety nie mieszkam teraz na wsi w Polsce więc z wędzenia nici. Sam mam ochotę na takie rarytasy. Podziwiam Twoje zdolności. To jest żywność organiczna :klaszcze:
Pozdrawiam i smacznego życzę.
Psocić każdy może ;-), trochę lepiej lub trochę gorzej... :ok:
Pozdrawiam serdecznie, Lukstir
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2738
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 308 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: "Wędliny" z... grilla!

Post autor: JanOkowita »

Dziadek mojej Żonki, Maryśki Okowita był rzeźnikiem w małej miejscowości pod Warszawą. Moja Żonka nadal mi opowiada o wyrobach Dziadka, o tym jak siedziała na schodach przed domem z kiełbachą w ręku, o tym jaki to był smak i zapach... Tak naprawdę to chodzi o odnalezienie młodości. Jedni z nas odziedziczyli aparaturę po Rodzicach, Dziadkach, a ja akurat chcę kultywować tradycję dobrych wędlin.

Dzisiaj oglądaliśmy to co zrobił Kucyk... No i opad szczęki :respect:

Mam grilla gazowego, ze stali nierdzewki i właśnie przymierzam się do szynki kolejowej. Wkrótce fotorelacja. :)

Pozdrawiam

Jan Okowita
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
Awatar użytkownika

macius
200
Posty: 203
Rejestracja: środa, 22 wrz 2010, 19:19
Krótko o sobie: Lubię sprawiać przyjemność sobie i bliskim ;)
bo życie to przyjemność :)
Ulubiony Alkohol: własne naleweczki ;)
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: "Wędliny" z... grilla!

Post autor: macius »

Moi dziadkowie trudnili się wędlinami w latach 70 i 80, oczywiście "na czarno" ;) za pieniądze z tego wybudowali dom, wysłali na studia trójkę dzieci(w tym moją mamę), więc przerób musieli mieć spory ;)
dziś niestety został po tym zawalony piec i zagracona wędzarnia :(
siedząc przy wielkanocnym stole, razem z tatą i wujem podjęliśmy decyzję o wyremontowaniu tego wszystkiego, i spróbowaniu zrobienia czegoś we własnym zakresie. Przyjdą wakacje, zrobi się ciepło, weźmiemy się za to solidnie. Dziś zdołałem tylko wyrzucić stamtąd stertę starych kurtek zjedzonych przez myszy :D
postaram się na bierząco relacjonować Wam nasze poczynania.

p.s
oczywiście w "wędzarni" znajdzie się również miejsce na "kącik hobbystyczny" :mrred:
Robienie alkoholu sprawia, że nie muszę go pić(aż tyle)
Awatar użytkownika

Partyzant
750
Posty: 773
Rejestracja: wtorek, 24 sie 2010, 22:25
Krótko o sobie: Lubie psocić i przy okazji próbować, a najlepiej smakuje w święta kiedy delektujemy się naszymi wyrobami, i te wędzonki...
Ulubiony Alkohol: Żubrówka
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Jeweuropa czyli nowy trzeci swiat
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 33 razy
Re: "Wędliny" z... grilla!

Post autor: Partyzant »

Może nie do końca w temacie ale grill ;)
http://www.youtube.com/watch?v=RZLzSA9s ... re=related
Jesli ktoś myśli że jest wolnym człowiekiem, to oznacza że jest niewolnikiem!
Awatar użytkownika

szczurek.g
50
Posty: 71
Rejestracja: niedziela, 28 sie 2011, 20:35
Krótko o sobie: Absolwent UP WTD
Ulubiony Alkohol: Bimberek
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: "Wędliny" z... grilla!

Post autor: szczurek.g »

Gdzie jest administrator !!! Za takie zdjęcia powinien być ban !!! To ja po nocach muszę przez was dojadać ...
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: "Wędliny" z... grilla!

Post autor: klodek4 »

Tak, tak, ten temat powinien być wykasowany, /acta działa/, a autora do paki i z więziennymi pychotkami zapoznać :mrgreen:
Awatar użytkownika

fantik1
50
Posty: 71
Rejestracja: sobota, 28 sty 2012, 00:15
Krótko o sobie: Jestem fajnym człekiem... :)
Ulubiony Alkohol: DD - dobry, domowy ;)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Zielona Wyspa
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: "Wędliny" z... grilla!

Post autor: fantik1 »

Partyzant pisze:Może nie do końca w temacie ale grill ;)
http://www.youtube.com/watch?v=RZLzSA9s ... re=related
Ha! Dokładnie, toćka w toćkę takie cudo popelniłem, skonstruowawszy z kolega parę lat temu :D .
Tu na wyspie palenie ognisk jest prawnie zakazane :stop: (jak i zimne ognie itp), wiec najpierw watra na metr wysoka i kiełbaski z ognia, a potem pieczenie białej na grillu eeee... na kegu :punk: .
I tak mamy dwie piecz... khm... kiełbaski na jednym ogniu :bardzo_zly: .
Tak to z kegiem bywało, a teraz muszę kombinować, skąd wziąć kega do kolumny :cry:
Pozdrawiam
Slainte!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wędliny Domowe”