Waniliowy aromat - czym spowodowany?

Metody destylacji i teoria niezbędna do pędzenia bimbru w sposób profesjonalny...
Awatar użytkownika

Spiryt
250
Posty: 270
Rejestracja: sobota, 4 lip 2009, 11:45
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 79 razy

Post autor: Spiryt »

Jako ciekawostka, całość pod adresem http://forum.biomist.pl/pachnace-estry-t48.html/
mrówczan etylu – owocowy, po rozcieńczeniu rum
mrówczan butylu – śliwkowy (dojrzała śliwka)
mrówczan izobutylu – malinowy (dojrzała malina)
mrówczan benzylu – jaśminowo-cynamonowy
octan n-butylu – owocowy, po rozcieńczeniu ananasowy
octan izobutylu – gruszkowy
octan izopentylu – po rozcieńczeniu bananowo-gruszkowy
octan heksylu – gruszkowy
octan benzylu – jaśminowy
octan 2-fenyloetylu – owocowy
propionian etylu – rumowo-arakowy
propionian benzylu jaśminowy, z nutą owocową
maślan metylu – jabłkowy
maślan etylu – ananasowy
maślan benzylu – jaśminowy
maślan 2-fenyloetylu – różany
walerianian etylu – jabłkowy
walerianian pentylu silny, jabłkowy
izowalerianian etylu – owocowy
izowalerianian izobutylu – poziomkowy
benzoesan etylu – balsamiczno-owocowy
salicylan benzylu – balsamiczny
promocja
Awatar użytkownika

k.kolumb
150
Posty: 194
Rejestracja: sobota, 21 cze 2014, 00:39
Krótko o sobie: Jak się do czegoś dorwę to muszę to dokładnie poznać. Np. Ameryka
Ulubiony Alkohol: Talisker
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 82 razy
Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: Waniliowy aromat - czym spowodowany?

Post autor: k.kolumb »

Byłem świadkiem degustacji, gdzie 5-6 gości cmokało i nie mieli uwag, a jeden upierał się przy waniliowym aromacie. I zgodnie z zasadami demokracji - nie miał racji :)
Piszę starannie po Polsku. O ile daję radę.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Destylacja i Rektyfikacja”