"VM - pogony, stripping i nie tylko

Podstawowe uwagi, spostrzeżenia i pomysły dotyczące procesu.

Autor tematu
Brzydal
300
Posty: 328
Rejestracja: poniedziałek, 17 paź 2011, 13:51
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy

Post autor: Brzydal »

Calyx pisze: Tylko po jakiego grzyba używać ręcznie sterowanego e-arc :)
Jest jeszcze jeden mit. 2.5 L/h. Oczywiście gdyby liczyć w jakim czasie spływa 200 ml, przy pełnym otwarciu zaworu, to mamy rekordowy odbiór.
A po co kręcić? Przy prawidłowym ustawieniu nastawionym na jakość, nic nie potrzeba kręcić. Ustawia się raz i do 960C w kegu nic się nie rusza, a zawór jest w pozycji otwartej i nie pstryka ;) Potem lekko korygujemy odbiór i do 98,50C jest dalej spokój. A potem to albo sobie darujemy ten ostatni litr, albo bawimy się tzw. pompując i wtedy dopiero elektrozawór ma co robić.
O prędkości odbioru to lepiej pisać w zależności od energii przyłożonej, czyli mocy grzania i procencie wkładu. Wtedy jest to weryfikowalne bo nikt nie odbierze więcej niż włożył. Dlatego kol.olo 69 zadał słuszne pytanie, bo ostatnio okazało się po wielkiej awanturze, że panowie dla lepszego samopoczucia stosują najpierw "strippning", a potem prowadzą dopiero rektyfikacje. Co to jest ów "strippning" bo większość z nas nie czytuje książki Rika i nie musi znać tej obco brzmiącej nazwy. Otóż "strippning" to inaczej zagęszczanie nastawu do ok 50%, następnie dopiero normalna rektyfikacja. W swoim zamyśle miało to służyć przyspieszeniu procesu, choć dla mnie jest to iluzoryczne
Ps
Uff chyba teraz będzie temp.w końcu dobrze ;)
Ostatnio zmieniony środa, 2 lis 2011, 17:00 przez Brzydal, łącznie zmieniany 4 razy.
"Jeżeli w ogóle warto coś robić, to warto to robić dobrze" - Albert Einstein
promocja
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7339
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: Starowar Midi 30 Plus wasze opinie

Post autor: radius »

Koledzy.
Jeżeli powołujecie się na innych autorów cytując ich wypowiedzi, to cytujcie dokładnie.
Riku pisze o strippingu a nie strippningu.
Otóż "stripping" to inaczej zagęszczanie nastawu do ok 50%,
...czyli po prostu jazda na kolumnie bez refluksu, jak na zwykłym pot stillu.
Myślę, że teraz wielu kolegom rozjaśniło się trochę to "dziwne" słówko - stripping
SPIRITUS FLAT UBI VULT

sverige2
350
Posty: 376
Rejestracja: czwartek, 5 lis 2009, 11:19
Otrzymał podziękowanie: 30 razy
Re: Starowar Midi 30 Plus wasze opinie

Post autor: sverige2 »

Tak Radius.
Dokładnie tak jak piszesz

Pozdrawiam

lech.zywiec
50
Posty: 56
Rejestracja: poniedziałek, 5 wrz 2011, 15:11
Re: Starowar Midi 30 Plus wasze opinie

Post autor: lech.zywiec »

olo 69 pisze:
sverige2 pisze: Kolumna VM o średnicy 60.3mm z E-ARC i posiadająca pierścienie redukcyjne osiąga dokładnie 3.0 litry (trzy litry) spirytusu na godzinę.
Napisz jeszcze przy jakiej mocy grzewczej i jakiej mocy procentowej wsadu.
Kolego Sverige2 ja również chciałbym od Ciebie usłyszeć odpowiedź na to pytanie. Myślę że to wiele by wyjaśniło i pozwoliło uniknąć nikomu niepotrzebnych sporów.
pozdrawiam

sverige2
350
Posty: 376
Rejestracja: czwartek, 5 lis 2009, 11:19
Otrzymał podziękowanie: 30 razy
Re: Starowar Midi 30 Plus wasze opinie

Post autor: sverige2 »

@lech.zywiec

Nie bardzo rozumiem o co i po co się spierać. Przy tej średnicy kolumny fi 60.3
trzeba zastosować grzanie 2x2kw. i regulator mocy z wyświetlaczem.
Siłę grzania ustawisz sobie sam, na podstawie wziernika zalewania kolumny.
Po jej zalaniu co, będzie precyzyjnie widoczne we wzierniku, zejdziesz w dól z mocą grzania
na tyle, aby zalanie zniknęło , o ile mniej to będzie, to ci sama kolumna i wziernik pokażą.
Moc grzałek 4kw jest w zupełności wystarczająca aby mieć szeroki zakres regulacji.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika

Calyx
1050
Posty: 1057
Rejestracja: środa, 26 lis 2008, 18:47
Krótko o sobie: Hobbysta :)
Ulubiony Alkohol: kazdy z polki "zrob to sam"
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Las nad Pilica
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Starowar Midi 30 Plus wasze opinie

Post autor: Calyx »

Brzydal pisze:A po co kręcić?...
Nie o kręcenie mi chodziło, tylko o zamknięcie dopływu par do chłodnicy aby nie "zasysała" ich przy zamkniętym elektrozaworze.
Brzydal pisze:...Przy prawidłowym ustawieniu nastawionym na jakość, nic nie potrzeba kręcić. Ustawia się raz i do 96* w kegu nic się nie rusza,...
...co do reszty stwierdzenia nie mam najmniejszych wątpliwości ;)

Pozdrawiam Calyx
Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem :)
Awatar użytkownika

gobo
100
Posty: 115
Rejestracja: wtorek, 7 gru 2010, 16:03
Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: Starowar Midi 30 Plus wasze opinie

Post autor: gobo »

Brzydal pisze: Potem lekko korygujemy odbiór i do 850 jest dalej spokój.
Kolego Brzydal, czy tu aby nie powinno być 98,50C.

lech.zywiec
50
Posty: 56
Rejestracja: poniedziałek, 5 wrz 2011, 15:11
Re: Starowar Midi 30 Plus wasze opinie

Post autor: lech.zywiec »

@Sverige2, ja również uważam ,że absolutnie nie ma się o co spierać ;)
Chciałbym jedynie usłyszeć od Ciebie odpowiedź na pytanie: przy jakiej mocy grzewczej i jakiej mocy procentowej wsadu uzyskujesz te 3l/h. Na pierwszą część pytania udzieliłeś wyczerpującej odpowiedzi, Pozostaje jeszcze ta druga: przy jakiej mocy procentowej wsadu można uzyskać te 2,5-3 l/h?
pozdrawiam
Awatar użytkownika

wiking
450
Posty: 479
Rejestracja: środa, 27 kwie 2011, 12:52
Krótko o sobie: Nie zawsze jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowanie: 40 razy
Re: Starowar Midi 30 Plus wasze opinie

Post autor: wiking »

Drożdże T3 48h, przepis na 8kg cukru + dopalacz (przecier) i wychodzi 18%-20%. Z takiego nastawu mam odbiór 3l na godzinę.

Autor tematu
Brzydal
300
Posty: 328
Rejestracja: poniedziałek, 17 paź 2011, 13:51
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Starowar Midi 30 Plus wasze opinie

Post autor: Brzydal »

gobo pisze:
Brzydal pisze: Potem lekko korygujemy odbiór i do 850 jest dalej spokój.
Kolego Brzydal, czy tu aby nie powinno być 98,50C.
Masz racje tak powinno być, a wyszło jak zawsze ;)
"Jeżeli w ogóle warto coś robić, to warto to robić dobrze" - Albert Einstein

sverige2
350
Posty: 376
Rejestracja: czwartek, 5 lis 2009, 11:19
Otrzymał podziękowanie: 30 razy
Re: Starowar Midi 30 Plus wasze opinie

Post autor: sverige2 »

@lech.zywiec

Moc wsadu to 18%.-20% Tak stosuję zawsze. Drożdże "Czarownica"
http://allegro.pl/czarownica-zacier-bim ... 03830.html
Ja daję 8 kg. zamiast 6 kg. plus puszka koncentratu w roli dopalacza.
Robię z tego 28 l. aby po sklarowaniu pozostawało minimum 25-26 l. czystego.
Przygotowuję zawsze 3 nastawy na raz, aby po dokonaniu strippingu otrzymać
ok. 25 litrów 50% surówki. (1 przelot na strippie daje ok 8l. 50% wsadu) x 3=24l.
Moc jak wyżej.
Te drożdże dają jeden z najlepszych rezultatów, zarówno pod względem walorów
smakowych, jak też procentowych. Czas pracy nastawu w tej konfiguracji to 4 dni
i klarowanie bentonitem. (Używam tylko bentonitu dostępnego w handlu)
http://allegro.pl/hilton-bentonit-zwire ... 13057.html
Worek za 10zł. starcza na wiele lat. Do sklarowania porcji ok. 30 litrów nastawu
wystarcza 1 łyżka stołowa.
5-go dnia, ściąganie z nad osadu i kryształowy płyn wędruje do kega.
Drożdże "Czarownica" lub po szwedzku "Hexa" pod tym względem biją na głowę
większość renomowanych drożdży Turbo dostępnych na rynku.

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólnie o destylacji”