Strona 1 z 1

Wędzarnia domowa

: środa, 27 lip 2011, 10:56
autor: michu1978
Witam
Po załapaniu bakcyla na pędzenie psoty przychodzi powoli pora na stworzenie własnej wędzarni. Z powodu bardzo ograniczonego miejsca na posesji znajomy podsunął mi projekt wędzarni, którą on posiada i używa. Jest dość wg mnie dziwna, ale mięsiwo już raz z niej próbowałem i jest ok. W załączniku jest rysunek (taki prowizoryczny), ale postaram się opisać własnymi słowami.
Jest wykonana z metalowej beczki. Beczka została przecięta na pół. W pierwszej przeciętej części beczki jak na rysku zostało zrobione palenisko i wyjście na komin. Natomiast druga połowa beczki została włożona dnem blaszanym do spodu w pierwszą połowę nad palenisko. Szczelina gdzie została włożona beczka została zaspana.
W środku beczki gdzie się wędzi jest zrobiony ruszt do wieszania szynek, schabików itp.
Na dno beczki gdzie się wędzi znajomy wsypuje zawsze garść wirów z drzew owocowych dla dodania aromatu w trakcie wędzenia. Opalane jest zwykłym drzewem iglastym czy liściastym. Niema to znaczenia gdyż dym jest odprowadzany na zewnątrz kominem. Z tego co mi tłumaczył to wędzenie polega wytworzeniu bardzo wysokiej temperatur podczas palenia, a tłuszcz spływający na wióry wytwarza niby ten aromat.
Na górze jest pokrywa zrobiona z blachy.
Mięso wędzi się około 2-3 h w zależności od wielkości i ilości. Mięso po wędzeniu już nie jest parzone co mnie trochę dziwi ale on tak zawsze robi. Ale wiadomo że szynki schaby i itp wcześniej jest odpowiednio przegotowane tak jak się robi to do wędzenia.
Proszę o Wasze opinie i rady czy to dobry pomysł zrobić taką wodzarkę i czy ktoś z was miał do czynienia z podobnym projektem.
Posty scalone
Czy ktoś mi może z Was doradzić czy to dobry pomysł na taką wędzarnie.
Schemat tej wędzarni jest w załączniku -taki rysunek odręcznie narysowany.
skanuj0031.png
----------
I co myślicie o takim projekcie?????

posty scalone

Re: wędzarnia

: środa, 27 lip 2011, 14:04
autor: Calyx
Jestem tylko początkującym "zadymiaczem" więc
trudno wypowiedzieć mi się autorytatywnie na temat konstrukcji.
Co do jednego, to jednak jestem pewien.
Wędzenie to działanie dymu na mięsiwa a nie wysokiej temperatury.
Proces nie polega na upieczeniu.

Analizując konstrukcję to dolna część działa jako "podgrzewacz"
górnej części, w której wióry z drewna owocowego
dają dym niezbędny do uwędzenia.
Dlatego też można w palenisku palić nawet drewnem iglastym.
Skoro u znajomego taki sposób się sprawdza to znaczy, że jest OK.
Zastanawia mnie tylko czy w takiej beczce nie będzie zbyt duża temperatura.
Proponuje postudiować stronę http://wedlinydomowe.pl/
Tam jest wszystko w temacie wędzenia :)
Budując wędzarnię z beczki, korzystałem z wiedzy skumulowanej
na podanej stronie.
wedzarka.jpg
To jest bardzo prosta konstrukcja
z 2,5 m kanałem dymowym i prostym paleniskiem.
Wędzonki wychodzą super.

Tu na foremce jest paru Kolegów "zadymiaczy" z doświadczeniem.
Pewnie również poradzą coś w temacie :)

Pozdrawiam Calyx

Re: wędzarnia

: środa, 27 lip 2011, 20:39
autor: szwistaq
Wędzarnia działać będzie. Można zamiast paleniska beczkę postawić na piecyku elektrycznym. Wióry też się zatlą i będzie dymić. Co do temperatury, to tak jak w każdej wędzarni z krótkim kominem, trzeba pilnować. Jak przeskoczy powyżej 70 czy 100, to nie panikować, tylko zmniejszyć temperature. Przez parę minut mięsa nie upieczemy.


Generalnie konstrukcja prosta i tak jak Zygmunt powiedział. Palić można wszystkim, nawet węglem :). Ale mięso bym sprawdził, czy nie trzeba parzyć.

Osobiście, jak masz już beczkę, to bym jej nie chlastał na połowę. Ja też mam mały komunalny ogródek, wędzarnie beczkową składam i rozkładam w 3 minuty. Tunel mam około 70-80 cm z rury od pieca CO z kwasiaka i palenisko z mniejszej beczki 25l. Razem od ognia do komory będzie koło 1.25m. Po wędzeniu wszystko składam do beczki i pozamiatane. Jak znajdziesz lepsze miejsce, beczkę ładnie obmurujesz i masz ładną wędzarenkę której się wstydzić nie będziesz.

Re: wędzarnia

: środa, 27 lip 2011, 21:28
autor: Wald
michu1978 pisze:Czy ktoś mi może z Was doradzić czy to dobry pomysł na taką wędzarnie.
To zwykły "smoker". Zobacz co to potrafi w złotych rękach: http://alkohole-domowe.com/forum/wedlin ... t2794.html . Po co wyważać otwarte drzwi? Idź do sklepu i kup gotowy. Masz wszystko szczelne i dobrze dopasowane. Patrząc na Twoje materiały mam wątpliwości że to zrobisz dobrze.

Re: wędzarnia

: czwartek, 28 lip 2011, 20:39
autor: JanOkowita
Ja kupiłem taką wędzarkę na 12 kg mięsa i jestem bardzo zadowolony. Wytwornica dymu ze zrębków, pełna kontrola nad temperaturą i możliwość wędzenia na zimno.
Zajmuje niewiele miejsca, można ją zabrać ze sobą na działkę w razie potrzeby. A wyroby wychodzą naprawdę super.

Pozdrawiam

Jan Okowita

Re: Wędzarnia domowa

: sobota, 30 lip 2011, 16:01
autor: sverige2
Witam.
Janie Okowita, czy jest to wędzarka "BORNIAK"
wraz z generatorem dymu?
Pytam, bo sam przymierzam się do jej zakupu.

Pozdrawiam Jarosław

Re: Wędzarnia domowa

: sobota, 30 lip 2011, 17:54
autor: JanOkowita
Nie, to jest wędzarnia z firmy Thermowind. Po konsultacji z jednym z Moderatorów z http://www.wedlinydomowe.pl (który mieszka akurat w moim miasteczku) postanowiłem taką kupić.
Właśnie w tej chwili kończę kolejne wędzonki. Nie dam fotek, bo mój Siostrzeniec z USA i tak ma ochotę mnie zabić :fuckyou: za te wędliny... :)

Pozdrawiam

Jan Okowita

Re: Wędzarnia domowa

: czwartek, 15 lis 2012, 22:04
autor: Arturddz
Calyx, ta Twoja wędzarnia jest poprostu boska. Bardzo dobre wykonanie.

Edit:
Można by dołożyć na wejściu paleniska jakiś kawał luźnej blachy albo coś do przymykania wlotu celem regulowania cugu.

Re: Wędzarnia domowa

: piątek, 21 gru 2012, 22:16
autor: kobuszki
Przedstawiam moją wędzarnię. Miejsce na nią wymyśliłem pomiędzy: potężnym dębem, płotem sąsiada i wiatą na drewno. W pobliżu jest jeszcze zadaszony grill i altana. Zamiast długiego, prostego kanału wymyśliłem kanał w poziomie - w kształcie ślimaka,dwa piętra. Jest to chyba mój autorski pomysł, bo na forum "Wędliny domowe" takiego rozwiązania nie spotkałem. Podstawa zewnętrzna wędzarni ma wymiary: 80 x 80cm. Palenisko i cały kanał zmieścił się na wysokości 45 cm licząc od podstawy do komory wędzarniczej. Kanał wykonany jest z cegły i ma około 2 m długości (dokładnie nie mierzyłem). Umieszczenie kanału dymnego pod komorą wędzarniczą to oszczędność miejsca i materiałów budowlanych. Bałem się, że kanał poziomy,dwupiętrowy nie będzie miał właściwego ciągu. Sprawdził się wyśmienicie. Wędzarka dymi jak parowóz. Komin wykonałem z czterech garnków wentylacyjnych po 4 zł sztuka. Szyber z prostokątnej blachy jest umieszczony pomiędzy pierwszym, a drugim garnkiem. W wędzarni bez problemów osiągam temperaturę pomiędzy 40 a 60 *C. Palę drewnem olchowym i bukowym. Polecam takie rozwiązanie kanału dymnego.

Re: Wędzarnia domowa

: sobota, 22 gru 2012, 12:27
autor: mtx
Wg. mnie palenisko pod komorą to nie najlepszy pomysł, o zimnym wędzeniu możesz
zapomnieć, temperatura z ognia rozgrzeje "podłogę" komory i 30*C wewnątrz nie
utrzymasz, zimą może jeszcze się udać - ale latem zapomnij ;)
Głównie po to używa sie kanału dymnego by mieć pełną kontrole nad temperaturą...
Ale jeśli wędzisz tylko na ciepło to spoko :ok: Ogólnie fajnie to wyglada :ok:

Re: Wędzarnia domowa

: sobota, 22 gru 2012, 21:59
autor: Partyzant
Wedlug mnie jest zbyt blisko drzewa... Drzewo rośnie non stop a szkoda by było twojej roboty. Po za tym fajnie to wykombinowałeś.

Re: Wędzarnia domowa

: niedziela, 23 gru 2012, 00:45
autor: kobuszki
Podłogę komory wędzarniczej planuję wysypać piaskiem o grubości warstwy conajmniej 5 cm. Spełni to dwie funkcje: piasek będzie izolacją od temperatury grzejącego się kanału dymnego i drugie piasek będzie wchłaniał tłuszcz skapujący z wędzonek. Łatwo go wymienić,co pozwoli mi utrzymać czystość w komorze. Jeszcze jednym usprawnieniem będzie odwrócona patelnia nad wylotem wyjścia kanały dymnego do komory. Ułatwi to równomierne rozproszenie dymu w komorze.

Re: Wędzarnia domowa

: środa, 17 kwie 2013, 23:47
autor: miśmos
Witam wszystkich forumowiczów . Czy ktoś budował grilo wędzarnie tzw ''lokomotywa'' jak sprawdza się taki sprzęt , jaki materiał zastosować do budowy?

Re: Wędzarnia domowa

: czwartek, 18 kwie 2013, 19:09
autor: kubusiowy
Taka wędzarnia może być, tylko pod jednym warunkiem. Musisz wiedzieć jaka jest temperatura podczas wędzenia. Proponowałbym zapytać "pana Google" co to są NITROZOAMINY,

Re: Wędzarnia domowa

: czwartek, 18 kwie 2013, 21:06
autor: mtx
miśmos - czy masz na myśli coś takiego?
DSC00126.JPG
kubusiowy pisze: Musisz wiedzieć jaka jest temperatura podczas wędzenia.
Ogólnie się zgadzam, ale jesli kolega miśmos ma zamiar wędzić tylko na ciepło lub gorąco, to nie musi
się jakoś znacznie przejmowac temperaturami, wędzonki wyjdą :ok: z tym, że będa średnio i krótko
trwałe. Do wędzenia zimnego pomiar temperatury obowiązkowy i nawet na takiej wędzarni jak na
zdjęciu się to dobrze udaje :ok:

Pozdrawiam :piwo:

Re: Wędzarnia domowa

: czwartek, 18 kwie 2013, 22:14
autor: miśmos
Witam. Kolego Kubusiowy termometr to nie problem, jeśli się nie myle, na nitrozoaminy ma wpływ peklowanie i temperatura obróbki, czy można tego uniknąć? Kolego Mtx1985 dokładnie coś takiego.

Re: Wędzarnia domowa

: piątek, 19 kwie 2013, 10:35
autor: kubusiowy
To teraz już tylko brać się za budowę takiej wędzarni. Doradzam wykonanie 3-4 otworów symetrycznie w celu dopuszczania świeżego powietrza jak będzie za gorąco. Kształt raczej bez znaczenia, muszą być przysłonięte ruchomą klapką (oczywiście do regulacji). Wykonasz coś takiego na pewno sam, koszty są znikome a zalety znaczne: podwójna regulacja temperatury.

Re: Wędzarnia domowa

: piątek, 19 kwie 2013, 11:39
autor: mtx
No, to tak jak pisze kubusiowy trzeba się za to zabrać i tyle :)
Tą wędzarnie ze zdjęcia zrobiłem w zasadzie z czterech wyczyszczonych i wypalonych beczek po
oleju (co zresztą widać ;) ), kilku prętów, troche blachy nierdzewnej i takich tam jeszcze drobnych
pierdółek, wszystko kupiłem ze złomu za coś koło 150zł :ok:

Pierwsza beczka (ta najnizej) poszła na palenisko, zrobiłem tam taki mały ruszt by opał nie leżał na
ściance beczki bo szybko by się przepaliła, z kolei z boku są małe żeliwne drzwiczki przez które łatwo
wybiera się popiół, a można też regulować przepływ powietrza, następnie środkowa, to już w zasadzie grill,
na podpórkach leżą kratki i można na nich grillować, lub też wędzić na cieplo/gorąco, ostatnie dwie to już
normalna komora wędzarnicza, na górze są pręty na których zawieszasz wędzonki i jazda :ok:
A i jeszcze jedno, w kominie dobrze jest zrobić nacięcie tak do połowy średnicy rury i wsunąć w nie kawałek
dopasowanej blachy którym będzie można regulować przepływ dymu. I to w zasadzie wszystko, jak będziesz
potrzebował jakichś jeszcze informacji to wal śmiało, mogę też wrzucić jakieś dodatkowe fotki jak potrzeba.

Pozdrawiam :piwo:

Re: Wędzarnia domowa

: piątek, 19 kwie 2013, 13:32
autor: Zygmunt
Ja bym chętnie zobaczył więcej fotek tego kombajnu grillowo-wędzarniczego:D Podoba mi się!

Re: Wędzarnia domowa

: piątek, 19 kwie 2013, 14:56
autor: radius
Dołączam się do prośby :klaszcze: Po przeprowadzce do nowego domu, przydałaby się taka ruchoma "lokomotywa" :lol:

Re: Wędzarnia domowa

: piątek, 19 kwie 2013, 15:54
autor: mtx
No, nie ma problemu :)
Jako, że wędzarnia już jakiś czas temu zmieniła właściciela i trafiła do pobliskiego sklepu rybnego,
musiałem się tam przejść i kilka fotek pstryknąć.
Więc zacznę od paleniska:
DSC003783.jpg
Drzwiczki do wyjęcia popiołu i pseudo szyber w jednym:
DSC003801.jpg
Następnie kratki/ ruszta do wędzenia/ grillowania, ja na początku miałem takie małe 4szt.,
ale teraz facet który to używa wymienił na dwie większe - w sumie jest to bez róznicy:
DSC001271.jpg
DSC003751.jpg
Kolejnie już komora i tu nie mam zdjęcia jak to wyglądało u mnie, ja miałem pręty do zawieszania
wędzonek, ale ten facet je wyjął i zostały tylko podpórki:
DSC003762a.jpg
Całość po trzech latach dość intensywnego użytkowania i przechowywania pod gołym niebem wyglada tak:
DSC003812.jpg

Re: Wędzarnia domowa

: piątek, 13 mar 2015, 17:18
autor: PiotrSz
Chciałbym odświeżyć wątek, bo sam niedługo chcę postawić w ogródku niewielką wędzarnię. Na początku przymierzałem się do rozwiązania zrób-to-sam, ale potem stwierdziłem, że nie mam ani czasu ani umiejętności do zbudowania sprawnie funkcjonującej (i estetycznej :D ) wędzarni. Chcę kupić blaszaną w sklepie internetowym i od razu zamówić cały osprzęt do wędzenia i wyrobu wędlin (polskiej produkcji, nie jakaś chińszczyzna). Czy ktoś miał do czynienia właśnie z takimi http://www.wedzarniczy.pl/ wędzarniami?

Re: Wędzarnia domowa

: sobota, 4 kwie 2015, 19:21
autor: arbaletnik
Właśnie niedawno dokonałem dzieła- wzorując się na filmach z sieci i zgromadzonej tu wiedzy zrobiłem mała wędzarnię. Jestem już po pierwszym wędzeniu- efekty zadowalające. Poniżej zamieszczam link do filmu z wędzenia, niech wprowadzi trochę świątecznego nastroju. Pozdrawiam wszystkich miłośników Alkoholi i Wędlin Domowych. Życzę wszystkim Wesołych Świąt.
https://www.youtube.com/watch?v=i0THMFJnR_M
Film zawiera napisy, u niektórych mogą być wyłączone. :)

Re: Wędzarnia domowa

: sobota, 4 kwie 2015, 19:29
autor: Pretender
Bardzo sprytnie ! Mobilne rozwiązanie;)

Re: Wędzarnia domowa

: sobota, 4 kwie 2015, 19:34
autor: JanOkowita
@arbaletnik :klaszcze:

Jaka temperatura w beczce ? Moim zdaniem trochę krótka rura, ale pomysł super. :poklon;

Re: Wędzarnia domowa

: sobota, 4 kwie 2015, 19:37
autor: arbaletnik
Dzięki. Temp. przy osuszaniu ok. 40, przy wędzeniu do 55, maks. osiągi do 120, Termometr od CO zaniża o 20 stopni na razie gadżet. Sprawdzane elektronicznym. Rurę mogę dowolnie wydłużyć dokładając drugą, żeby wędzić zimnym dymem.

Re: Wędzarnia domowa

: sobota, 4 kwie 2015, 19:49
autor: boxer1981228
Co do wędzarni, jeszcze pracując w Rosji spotkałem się z najróżniejszymi typami wędzarni. Przeważnie po połowach jechaliśmy do gościa na wioskę, który mieszkał w starym poniemieckim domu i wędzarnie miał centralnie wbudowaną w komin(mówił że to wędzarnia chłodnego wędzenia) druga, gorącego wędzenia była na strychu, drzwi jak do domu i tam wieszał wszystkie ryby, pod rybami siatka jak by coś spadło i pod spodem palenisko.(jak ktoś chce zobaczyć mogę fotki na PW wysłać na każdej jestem ja) Ale z najprostszym rozwiązanie spotkałem się jak nasz gość we wiosce był chory pojechaliśmy do jednego z kolegów, z garażu wyciągnął dużą pospawaną skrzynię i worek wiór z olchy i wiśni. Wędzarnia wyglądała tak:
Obrazek

Wielka metalowa skrzynia, na której dno sypało się trociny i stawiało na ognisku. Wszystko było przykryte klapą i dociśnięte kilkoma kamieniami a produkt z czegoś takiego był po prostu znakomity. Ryby nie były szykowane tylko na świeżo posolone i na ruszt.

Obrazek
Obrazek

Re: Wędzarnia domowa

: sobota, 4 kwie 2015, 20:07
autor: jurek1978
Ja w tym roku planuję w końcu zrobić/kupić wędzarnie na swój domek nad jeziorem.
Ale skłaniam się ku wędzarni bazującej na dymogeneratorze.

Re: Wędzarnia domowa

: sobota, 4 kwie 2015, 20:27
autor: arbaletnik
Też początkowo myślałem o dymogeneratorze , lecz zrezygnowałem z tego planu , bo takie wędzenie potrzebuje jeszcze dodatkowego grzania np. elektrycznego albo tradycyjnego , dobrze też żeby był wentylator. Jak grzejesz tradycyjnie to masz dym i temperaturę, zostaje odpowiednio wyregulować parametry. No i zostaje trochę w portfelu z rachunków za prąd.

Re: Wędzarnia domowa

: sobota, 4 kwie 2015, 20:54
autor: jurek1978
Nie koniecznie.
Nie zawsze trzeba wędzić na ciepło :)
Można i wędzić na zimno samym dymem.

Re: Wędzarnia domowa

: sobota, 4 kwie 2015, 21:25
autor: klepa
Bozia poszkapiła talentów manualnych, więc za wędzarnię służy mi... szafka ubraniowa plus 3 m rury fi 35. Chodzi juz trzeci rok i zdaje się, że prowizorka będzie wieczna.
@Arbaletnik. Tam, na filmiku (brawo!) widać, że olcha jest z korą. Nie chcę się mądrzyć ale korę zdejmujemy jeszcze przed suszeniem. Pzdr

Re: Wędzarnia domowa

: niedziela, 5 kwie 2015, 01:15
autor: Czołgista
klepa pisze: korę zdejmujemy jeszcze przed suszeniem.
Z brzozy. Innych drzew to nie dotyczy.

Re: Wędzarnia domowa

: niedziela, 5 kwie 2015, 09:17
autor: lesgo58
Dlaczego?

Re: Wędzarnia domowa

: niedziela, 5 kwie 2015, 13:32
autor: arbaletnik
Różnie piszą i tudzież robią.Pogrzebałem trochę w sieci ale konkretów mało. Wszystko oparte na doświadczeniu, i tradycji w tym temacie, mało badań naukowych ;) Do wędzenia od wieków w Polsce stosuje się drewno liściaste gatunków grab, jesion, buk, olcha, drzewa owocowe, drzewo winorośli, nawet dąb chociaż zawiera dużo garbników i zakwasza. Drewno powinno być suche do 30% wilgotności ( ok. 3 miesiące po ścięciu). Drewno mokre powoduje że wędzonki są okopcone i kwaśne. Przy powyższych gatunkach można korować lub nie, kwestia gustu. Co do brzozy wszyscy są zgodni, że trzeba ja okorować. Pan Jan, który wędzi na swoim blogu pisze,że nieokorowana brzoza, silnie kopci i zawiera substancje szkodliwe.Niektórzy stosują brzozę wyłącznie do rozgrzewania i osuszania. W moim regionie od wieków stosuje się głównie nieokorowana olchę, o brzozie nikt nawet nie wspomniał. Myślę, że nie ma sztywnych zasad, że tego nie można a to można, różne są przecież tradycje regionalne i one nas usprawiedliwiają. Np. gdzieś czytałem że w Alpach stosuje się nawet drewno drzew iglastych- i OK. Mają do tego prawo bo to ich tradycja. U nas - wzbudziłoby to ogólne zdziwienie.
Z moich osobistych doświadczeń :stwierdzam, że dobrze się jednak sprawdza drewno suche w przeciwieństwie do wilgotnego ( chociaż te daje niby dużo dymu), łatwiej zapanować nad procesem wędzenia tj. temp. i dymem. Otwarcie dopływu powietrza do paleniska powoduje wzrost temp., przymkniecie więcej dymu( moim zdaniem takiego łagodniejszego niż drewna mokrego). Poza jakością drewna ważne jest żeby wędzarnia miała możliwość regulacji dopływu powietrza do paleniska, powinny być dodatkowe otwory w komorze wędzarniczej doprowadzające powietrze,żeby przy zamkniętym palenisku kiedy chcemy dużo dymu, wymuszać cyrkulacje powietrza, żeby wędzonki się nie kisiły. Musi być cały czas przepływ dymu. Kiedyś wędziłem w beczce z paleniskiem tłamszonym kawałkiem blachy- ktoś powie oczywiście tak też można, ale różnica jest tak jakby się przesiąść z ZP na Abratka- większa kontrola nad procesem :ok: Reszta to praktyka. Pozdrawiam. Wesołych Świąt.
P.S. Dziękuje wszystkich za miłe komentarze odnośnie filmu i wędzenia.

Re: Wędzarnia domowa

: niedziela, 5 kwie 2015, 14:36
autor: klepa
Też aż przejrzałem i skoro Dziadek na wedlinydomowe.pl pisze, że można, tzn. że można. :) Wczoraj wędziłem schaby ale ja zawsze bukiem. Jakoś tak zdaje mi się, że ten dym najfajniej zadymia. Pzdr

Re: Wędzarnia domowa

: niedziela, 5 kwie 2015, 19:57
autor: arbaletnik
@klepa Dziadka też czytałem, swoją drogą najlepsze forum wędzarnicze, dużo przydatnych informacji.Pzdr

Re: Wędzarnia domowa

: sobota, 11 kwie 2015, 18:04
autor: Matka Teresa
Forum faktycznie doskonałe, tylko większość użytkowników to jakieś pretensjonalne kołki. Chociaż Dziadek akurat jest w porządku, ma fajny sklep ze sprzętem wędzarniczym. Jeśli o tym samym Dziaku mówimy :)

Re: Wędzarnia domowa

: niedziela, 12 kwie 2015, 13:02
autor: arbaletnik
Nie wiem czy to ten.Ze sklepu nie korzystałem. Czytałem jego artykuły o wędzeniu-w tym sensie to fajna strona. Na furum o nic nie pytałem- wiec może masz racje, żle się wyraziłem.