Strona 1 z 1

Konserwacja destylatora.

: czwartek, 12 mar 2015, 17:27
autor: Drupi
Witam. Zastanawiam się jak przygotować destylator, gdy przez dłuższy czas (prawdopodobnie ;) ) nie będe psocił.Czy kolumne raktyfikacyjną C/M rozkręcić, wyjąć zmywaki + miedź, czy zostawić wszystko w środku ? Mam zapas spirytusu i na razie wystarczy mi chyba na rok. Chociaż może jesienią zrobie coś z owoców.A czy Wy jakoś zabezpieczacie sprzęt ?

Re: Konserwacja destylatora.

: czwartek, 12 mar 2015, 20:21
autor: W_TG
Osobiście, jesienią po pracy przemyłem kolumnę wodą wlewając od góry 3X po 1,5l butelce po mineralnej. W odstępach co 10 min
Pozostawiłem ją w pionie aby obciekła na 2 dni.
Po czym zalałem ją ok 1 litrem przedgonu i pozostawiłem do obcieknięcia.
Kolejnego dnia rozkręciłem na 2 części i leżakuje na półce.
To wersja dla leniwych.
Może lepszym rozwiązaniem jest: rozbiórka, wysypanie złoża, wymycie, wysuszenie i złożenie na półkę.

Re: Konserwacja destylatora.

: piątek, 13 mar 2015, 14:20
autor: rozrywek
Umyć i wysuszyć. I niech czeka na ponowne grzanie.

Re: Konserwacja destylatora.

: piątek, 13 mar 2015, 23:30
autor: herbata666
U mnie jak ją skręciłem jakoś 1,5 roku temu to stoi cały czas nie rozbierana, no jakieś 6 miechów temu dokładałem tylko bufor.
A konserwuję ją puszczając raz na 2-3 miesiące psotę przez nią :D. Akurat mam pomieszczenie gdzie może stać i 5 lat pod kluczem złożona.

PS.
Wyczyści się sama jak zrobisz pierwszy odpęd na niej.

Re: Konserwacja destylatora.

: sobota, 14 mar 2015, 07:29
autor: lesgo58
Kolumnę rektyfikacyjną nie ma potrzeby konserwować i czyścić w specjalny sposób. Można ją przepłukać po skończonym procesie, a można i zostawić bez żadnych zabiegów. Przecież alkohol jaki w niej się znajdował zakonserwuje ją wystarczająco.
A po ponownym uruchomieniu ( jak wspomniał herbata666) oczyści się dodatkowo sama.

Re: Konserwacja destylatora.

: niedziela, 15 mar 2015, 10:00
autor: Dunkel
Ja osobiście jej nie czyszcze. Jedynie co robię to przed każdym pędzieniem to przeleje z góry wodą, a po 2 godzinach czyli po śniadaniu odpalam sprzęt i sam się oczyści.

Pozdrawiam.

Wysłane z mojego GT-I8200

Re: Konserwacja destylatora.

: piątek, 6 sty 2017, 22:29
autor: dziadzia1508
Wydaje mi się, że spirytus to najlepszy środek czyszczący, więc lepiej chyba przepłukać ale dopiero przed użyciem. W wodzie mamy kamień lepiej niech ona nie wysycha w kolumnie

Re: Konserwacja destylatora.

: niedziela, 8 sty 2017, 19:52
autor: Bossmanik
Ja płuczę wodą tak jak jest napisane w instrukcji obsługi. Dodam, że sprzęt jest miedziany.

Re: Konserwacja destylatora.

: poniedziałek, 9 sty 2017, 06:55
autor: leon24_36
Ja myję po każdym psoceniu jak i przed + odświeżanie katalizatora miedzianego co 3-4 psocenia.

Re: Konserwacja destylatora.

: środa, 18 sty 2017, 22:14
autor: Kapusta
W jaki sposób odświeżasz miedź?

Re: Konserwacja destylatora.

: czwartek, 19 sty 2017, 15:53
autor: Doody
Kapusta pisze:W jaki sposób odświeżasz miedź?
Woda utleniona + kwasek cytrynowy działają cuda ;)

Re: Konserwacja destylatora.

: niedziela, 11 cze 2017, 08:44
autor: Darekk50%
Czy czyszczenie kega z standardowym otworem nie jest uciążliwe, po jakimś gęstym zacierze? Warto powiększyć wlew tylko z tego względu?

Re: Konserwacja destylatora.

: niedziela, 11 cze 2017, 18:04
autor: masterpaw2
@Darekk
Witamy serdecznie................
Pierwszy post i ani będzie, ani me, ani kukuryku.....

W kegu ze standardowym złączem, jak podejrzewam bez płaszcza grzewczego i zapewne grzanym elektrycznie nikt Ci nie poleci obróbki gęstych zacierów/nastawów - przypalenie prawie pewne. Jeśli natomiast gotujesz cukrówki, lub odfiltrowane "zupki" to nie ma potrzeby przeróbek.
Przede wszystkim opisz może nieco dokładniej jaki sprzęt masz i co chcesz na nim robić.

Re: Konserwacja destylatora.

: niedziela, 11 cze 2017, 18:32
autor: Darekk50%
Przepraszam, rozpędziłem się, bo pytałem na forum o to. Sprzęt będę robił dopiero. Destylator prosty pot still, miałem kupić gotowy z szybkowarem ale pomyślałem - za te pieniądze zrobię większy sprzęt swojak to swojak. A szybkowar też przypali zacier?

Scalone
A grzanie gazowe.

Scalone
Dziękuję za odpowiedź. :) Jestem nowicjuszem kultury, też muszę się nauczyć jak i destylacji.

Re: Konserwacja destylatora.

: niedziela, 11 cze 2017, 19:24
autor: seneka
Poczytaj forum. Może zmienisz zdanie i zdecydujesz się na najprostszego aabratka. Sprzęt będziesz miał bardzo uniwersalny i nie będziesz ograniczony jedynie do smakówek. Na pewno dobrze zrobiłeś że zanim kupiłeś sprzęt odnalazłeś to forum.

Re: Konserwacja destylatora.

: niedziela, 11 cze 2017, 19:35
autor: Darekk50%
Aabratek za minimum rok , zależy ile nauczę się w temacie zacierów i nastawów . I nie chce zacząć od najprostszego już aabratka ale teraz tylko pot still bo aabratka w miedzi nawet sam nie zrobię . Dziękuję za poświęcony mi czas. Pozdrawiam

Re: Konserwacja destylatora.

: poniedziałek, 12 cze 2017, 09:43
autor: darekbimbrownik
Ja miałem w ubiegłą sobotę dziwny przypadek. Robiłem odpęd i wszystko ok. Na drugi dzień wylewałem resztki wsadu i był on przypalony. Miał mocno ciemny karmelowy kolor (jak ciemny syrop klonowy) i śmierdział przypaleniem. Na dnie keg-a pozostał osad mocno brązowy. Nastaw to cukrówka. Był to już chyba drugi lub trzeci raz, jak gotuję cukrówkę na odpęd i takie coś. Może to była wina cukru? Użyłem 30kg na 100 L keg. Ale cukier rozpuszczony.... więc nie wiem.
Dobrze, że mam wlew 140 mm pod kolumną to miałem jak umyć wnętrze, bez tego byłoby ciężko.

Re: Konserwacja destylatora.

: poniedziałek, 12 cze 2017, 10:27
autor: wawaldek11
Wg mnie w nastawie był jeszcze cukier. Ile Blg miał nastaw wlany do kociołka?

Re: Konserwacja destylatora.

: wtorek, 13 cze 2017, 08:55
autor: darekbimbrownik
Właśnie Blg nie mierzone :) Użyłem drożdży Moskva Style 3 op. na 30kg cukru, fermentacja trwała 2 tyg. + turbo klar na koniec. Ale może masz rację, że fermentacja nie dobiegła do końca...

Re: Konserwacja destylatora.

: wtorek, 13 cze 2017, 12:56
autor: wawaldek11
Najważniejszym wskaźnikiem przebiegu destylacji jest poziom cukru w nastawie - °Blg. Można w przybliżeniu sprawdzić paszczowo :)
Jeśli nie masz, to kup miernik.
No i nie wiemy ile wody poszło do 30 kg cukru. Ale te uwagi to chyba raczej na przyszłość.

Re: Konserwacja destylatora.

: wtorek, 13 cze 2017, 14:18
autor: darekbimbrownik
Cukromierz oczywiście mam. Po prostu z lenistwa nie zmierzyłem. W kegu wylądowało ok 85-90 litrów wsadu, więc wody było ok 60 litrów.

Re: Konserwacja destylatora.

: wtorek, 25 lip 2017, 11:35
autor: psotamt
Co do konserwacji kolumny większych wątpliwości nie mam; odstawić na bok i po kłopocie. Co najwyżej po wypłukaniu i odsączeniu zatkałbym połączenie z kegiem i wejście chłodnicy, coby jakieś robactwo nie zadomowiło się. Teraz latem owocówki szukają na grandę żarcia i wielbią nasz sprzęt. Wątpliwości mam tylko co do kega: wypłukać i zostawić, czy po wypłukaniu zalać wodą by na uszczelki nie działało powietrze przez dłuższy czas?

Re: Konserwacja destylatora.

: wtorek, 25 lip 2017, 17:36
autor: robert4you
Nic uszczelkom nie będzie, a w wodzie mogą się rożne cuda lęgnąć.

Re: Konserwacja destylatora.

: wtorek, 25 lip 2017, 19:15
autor: psotamt
robert4you pisze:...a w wodzie mogą się rożne cuda lęgnąć.
Już mnie przekonałeś, działa na wyobraźnię :)

Re: Konserwacja destylatora.

: wtorek, 25 lip 2017, 19:55
autor: radius
psotamt pisze: Wątpliwości mam tylko co do kega: wypłukać i zostawić?
Wypłukać, wysuszyć a potem wnętrze spryskać 60-70% pogonem. Zdezynfekujesz w ten zbiornik i niechciane życie nie powinno się rozwinąć :)

Re: Konserwacja destylatora.

: piątek, 4 sie 2017, 14:15
autor: woxy
60% woda utleniona - tak mi znajomy mówił, że w spożywce rury kwasiaki czyszczą i dezynfekują :)

Re: Konserwacja destylatora.

: piątek, 4 sie 2017, 19:37
autor: Doody
60% perhydrol to naprawdę niebezpieczny środek. Ja poparzyłem się już 30-stką. Ręce miałem białe jak mąka przez dwa dni ;)
Więc lepiej użyć alkoholu. Jest szkodliwy tylko dla organizmów małych ;)

Re: Konserwacja destylatora.

: piątek, 4 sie 2017, 19:57
autor: radius
Dla przypomnienia - alkohol 60% :ok:

Re: Konserwacja destylatora.

: niedziela, 6 sie 2017, 20:39
autor: Szkieletor74
Jeśli chodzi o alkohol etylowy, to największe właściwości bakteriobójcze wykazuje przy zawartości ok. 70% wag. etanolu. :)

Re: Schemat budowy kolumny VM/LM "dual" wg. projektu jaroslawa

: czwartek, 21 wrz 2017, 16:26
autor: achimbar
sverige2 pisze:Przedstawiam kolegom schemat budowy kolumny VM/LM wykonany już w ogromnej
ilości egzemplarzy. Jest to doskonale działający projekt o świetnych parametrach
eksploatacyjnych, dający super destylat, w ilości 3litrów na godzinę o mocy 96,5%.
Wykonywany jest obecnie, przez profesjonalnych producentów kolumn rektyfikacyjnych
i sprzedawany min. na portalu Allegro.
Projekt mój udostępniam kolegom, do powszechnego ogólnego użytku.

wykonanie grafiki, kol. Dr.Granatt.

Pozdrawiam

Witam, ja też na dole mam wypełnienie miedziane. Powiedzcie koledzy czy po każdym psoceniu wyciągacie sprężynki i czyścicie, czy nie trzeba tego robić? Ja tak właśnie robię, są dosyć brudne ale może nie ma sensu?

Re: Konserwacja destylatora.

: czwartek, 21 wrz 2017, 17:18
autor: masterpaw2
Jeśli masz duuużo wolnego czasu, to z całą pewnością im nie zaszkodzi, ale w zupełności wystarczy to robić raz na kilka procesów.
A najlepiej w ogóle zrezygnować z miedzi na rzecz dobrych SP nierdzewnych, uzyskasz w ten sposób kilka dodatkowych półek. :ok:

Re: Konserwacja destylatora.

: czwartek, 21 wrz 2017, 18:22
autor: achimbar
Miedzi mam tylko 20cm aby poprawić jakość zapachową. Spróbowałem kiedyś bez. Różnica była ogromna.