Strona 2 z 2

Re: RE: Re: Świeża miedz na wypełnienie kolumny - jak ją przygotować?

: niedziela, 24 lip 2016, 08:11
autor: Pretender
boxer1981228 pisze:A tak w ogóle po co Wam ta miedź w kolumnie? Proponuję każdemu choć raz się przyłożyć do zrobienia porządnie nastawu i przerobienia go bez miedzi. Też byłem święcie przekonany że miedź jest niezbędna do póki zapomniałem jej wsadzić do kolumny i przeprowadziłem proces. I od tamtej pory już nie używam miedzi.

Box
Nigdy nie używałem miedzi przy cukrówkach Obrazek

Re: Świeża miedz na wypełnienie kolumny - jak ją przygotować?

: poniedziałek, 15 sie 2016, 19:17
autor: kolpaw
boxer1981228 przy cukrowce nigdy miedzi nie daje bo szkoda cennych półek ale sproboj zrobić zacier z kukurydzy bez miedzi - słabo odetniesz pogony i juz capi siarka i jajami.

Re: Świeża miedz na wypełnienie kolumny - jak ją przygotować?

: poniedziałek, 12 wrz 2016, 10:31
autor: jurek1978
Dłuższy czas się do tego przymierzałem i w końcu pozbyłem się sprężynek miedzianych ze swojej kolumny.
Do tej pory miałem 1 litr sprężynek miedzianych i 3 litry sprężynek KO - wszystko od kolegi Pilipka. Czyli najlepsza jakość.
Jakość urobku bardzo dobra zwłaszcza że gotuję tylko raz. Jednak nie mam czasu na czyszczenie tej miedzi no i po lekturze ludzi polecających się jej pozbycie zakupiłem 1 litr sprężynek KO ponownie od Pilipka. Zastąpiłem nimi sprężynki miedziane. Z piątku na sobotę proces poszedł poprawnie - zapach urobku raczej bez różnicy w stosunku do wcześniejszych procesów z miedzią.
Kolejny proces z soboty na niedzielę i niestety spirytus capi porządnie. Chyba jajem. Dziwna sprawa bo pierwszy proces był ok po drugim alkohol tak capi że się nie nadaje do spożycia. Trzeba będzie go jeszcze raz przepuścić.
Czyżby trzeba się będzie przeprosić z miedzią ?
Oba procesy prowadzone identycznie. Taki sam nastaw itp.
Teraz rury ze sprężynkami śmierdzą mi tymi jajami.

Re: Świeża miedz na wypełnienie kolumny - jak ją przygotować?

: poniedziałek, 12 wrz 2016, 12:59
autor: lesgo58
Masz obniżony odbiór? Jeśli nie to możesz mieć problem z pozbyciem się zapachów bez użycia miedzi.

Re: Świeża miedz na wypełnienie kolumny - jak ją przygotować?

: poniedziałek, 19 wrz 2016, 07:31
autor: jurek1978
W weekend prowadziłem 2 procesy - włożyłem z powrotem do kolumny 0,5 litra wyczyszczonej miedzi (wcześniej miałem 1,0 litra) no i pomogło. Destylat o dobrym zapachu. Tamto sprzed tygodnia capiące jedne rozcieńczyłem żeby mieć 1 litr wódeczki to po tygodniu poniuchałem to aż mnie odrzuciło. Nie wiem czy to rzeczywiście ta miedź w moim przypadku tak działa czy wtedy był proces przeprowadzony nie tak ? Raczej nie proces bo gotuje po 8 razy w miesiącu i raczej cały czas standardowo. Więc reasumując w moim przypadku miedź musi być.