Budowa kolumny wg schemtu kol. Duch Wina z buforem
: środa, 7 wrz 2016, 00:33
Witam wszystkich szanownych kolegów i koleżanki (jeśli są również obecne na forum).
Budową kolumny zainteresowałem się jakiś rok temu. Jednakże z braku funduszy i wparcia czysto technicznego na miejscu zamysł ten porzuciłem. Mieszkam na północy Polski, od początku lipca mały ruch przygraniczny z Obwodem Kaliningradzkim został zamknięty (1 litr spirytusu 20zł, po badaniach okazało się że to techniczny ale nikomu to nie przeszkadzało), a skutki tego są coraz bardziej odczuwalne przez mojego ojca, jego przyjaciela i mego wuja oraz kilka innych osób. Ta sytuacja, próba zbudowania kolumny przez osobą niekompetentną (osoba ta do kega przykręciła rura 60,3 do niej chłodnice wężową, zero refluxu zawrów itp.) oraz jeden mały zbieg okoliczności zdecydowały o podjęciu się przeze mnie próby zbudowania kolumny z prawdziwego zdarzenia i zadania aby w/w grono osób wraz ze mną nie uschło z pragnienia. Tyle słowem wstępu teraz konkrety i pytania.
Tematy które przeczytałem od deski do deski ( przeczytałem wiele innych w ale nie w całości) :
http://alkohole-domowe.com/forum/kolumn ... t9284.html
http://www.bimber.info/forum/viewtopic. ... sc&start=0
http://alkohole-domowe.com/forum/olm-cz ... 10393.html
http://www.bimber.info/forum/viewtopic. ... 3r&start=0
http://www.bimber.info/forum/viewtopic.php?t=5057
http://alkohole-domowe.com/forum/kilka- ... 12849.html
http://alkohole-domowe.com/forum/destyl ... t9613.html
oraz strona:
http://moonshine-still.republika.pl/pro ... tml#krople
Wiem że niepotrzebnie się chwalę ale chce pokazać że do tematu podchodzę poważnie.
Kolumna ma powstać według schematu Ducha Wina (któremu serdecznie za to dziękuję i pozdrawiam) Psotnica 01 :
http://alkohole-domowe.com/forum/przeds ... 10477.html
OOB - OVM. Dodatkowo ma być bufor według tego co napisał kol Kula na sąsiednim forum
http://www.bimber.info/forum/viewtopic. ... c&start=15
Z tym że ja mam zamiar wydłużyć każdą rurę o jakieś 5 cm ponieważ będę używał kega/zbiornik o poj. 50l i chcę zastosować się do zalecenia kol. Akasa o przeliczniku 1:20 (kilka postów niżej ). Wypełniony miedzią.
- Czy tak zbudowny bufor a raczej jego miedź wlicza się do wysokości wypełnienia biorącego udział w procesie rektyfikacji ?
W sprawie buforu jestem otwarty na każdą inną koncepcję która jest lepsza niż ta.
Termometry chce w głowicy, na 10 półce, w kotle i pod OVM ale nie wiem jaka odległość będzie najlepsza.
Termometry jakich będę używał :
http://destylandia.pl/index.php?id_prod ... er=product
Wysokość wypełnienia KO min 147 cm plus do połowy wziernika. Rurę 147 cm kupiłem dziś na złomie za 36 zł .
Chłodnica Liebiga wg schematu. Samoróbka. Do kolumny wspawany wziernik z trójnika, głowica przykręcana na złącze SMS, bufor do głowicy też SMS a do kega/zbiornika bufor wkręcany na gwint.
Jeśli chodzi o wsparcie techniczne i finansowe to zapewnia je w/w grono osób. Ojciec elektryk, wuj spawa TIG-iem, przyjaciel ojca tokarz, znajomy pracuje w zakładzie gdzie obrabia się kwasówkę i od chciałbym wypełnić kolumnę wiórami z tokarki/frezarki/wycinarki.
Pytania:
W temacie gdzie kol Duch opisuję zrobioną przez siebie kolumnę i jej działanie:
- Tamka wyszła za wysoka, jaką wysokość proponujecie ? Wiem że, przy OOB jeziorko powinno być jak największe.
- Rurka refluxu byłą za wąska (6mm śred. wew.) czy 8-9 mm starczy? (3/8cala)
- Grzałka 4 kW z regulatorem mocy wystarczy (wolę się upewnić )? Przy jakiej mniej więcej mocy będzie zalewało kolumnę ?
- Czy testował ktoś inne nachylenie głowicy niż 100 stopni ?
- Czy wiórami z tokarki/frezarki/wycinarki można wypełnić kolumnę? jak duże powinny one być?
To tyle z pytań technicznych, teraz praktyczno-filozoficzne :
Z racji że to na mnie spoczywa odpowiedzialność (ojciec cały czas powtarza mi że moje jaja są na stolę i jak wyjdzie lipny produkt to je stracę ) za końcowy produkt to chciałbym se upewnić czy za pomocą tak zbudowanego sprzętu da radę uzyskać produkt bez zapachu i posmaku bimbru ? W swoim życiu w/w grono osób pędziło na tzw. prostych rurach, czyli zwykłych pot-stillach, bez odrzucania często przedgonów itp, moim celem jest uzyskać produkt przynajmniej na poziomie spirytusu technicznego który do tej pory kupowali, głównie chodzi o właściwości organoleptyczne. Niby znam odpowiedź na te pytanie (że tak) ale wolę zrobić mini sondę ilu z Was dzrodzy koledzy taka sztuka się udaję. Mam mieszane uczucia po lekturze tego tematu :
http://www.bimber.info/forum/viewtopic. ... sc&start=0
Najbardziej przemawia do mnie kol. lesgo58:
Czysty spirytus to nie bujda. Wytrawny nos wyczuje co najwyżej z jakiego surowca był zrobiony. Ale przeciętny użytkownik powinien czuć tylko spirytus.
Jeszcze jedno pytanie, odpowiedź na które powinno rozwiać następne wątpliwości. A który termometr jest Twoim prowadzącym proces?
jak rozumiem w mojej kolumnie termometrem prowadzącym proces będzie ten na 10 półce lub pod OVM?
Przy okazji w następne lato brat ma wesele, to i może udałoby się zaopatrzyć go w okowitę
Jeszcze dwa krótkie pytania
- na złomie dzisiaj znalazłem jeszcze coś takiego:
da radę coś z tym zrobić ? wysokość 14 cm średnica 17cm. (jak nie to i tak to wezmę żeby te króćce z gwintami sobie odciąć są 2 calowe)
- drugie pytanie wiem że nie w temacie ale nie chce osobnego zakładać, znajomy pracuję w cukrowni dzięki czemu mam dostęp do taniej melasy, czy warto z niej robić zacier? Wiem że gorzelnie ją używają w tym celu.
Na koniec jeszcze raz wszystkich witam, z góry dziękuję za wszelką pomoc i wsparcie i życzę wydajnego psocenia .
Budową kolumny zainteresowałem się jakiś rok temu. Jednakże z braku funduszy i wparcia czysto technicznego na miejscu zamysł ten porzuciłem. Mieszkam na północy Polski, od początku lipca mały ruch przygraniczny z Obwodem Kaliningradzkim został zamknięty (1 litr spirytusu 20zł, po badaniach okazało się że to techniczny ale nikomu to nie przeszkadzało), a skutki tego są coraz bardziej odczuwalne przez mojego ojca, jego przyjaciela i mego wuja oraz kilka innych osób. Ta sytuacja, próba zbudowania kolumny przez osobą niekompetentną (osoba ta do kega przykręciła rura 60,3 do niej chłodnice wężową, zero refluxu zawrów itp.) oraz jeden mały zbieg okoliczności zdecydowały o podjęciu się przeze mnie próby zbudowania kolumny z prawdziwego zdarzenia i zadania aby w/w grono osób wraz ze mną nie uschło z pragnienia. Tyle słowem wstępu teraz konkrety i pytania.
Tematy które przeczytałem od deski do deski ( przeczytałem wiele innych w ale nie w całości) :
http://alkohole-domowe.com/forum/kolumn ... t9284.html
http://www.bimber.info/forum/viewtopic. ... sc&start=0
http://alkohole-domowe.com/forum/olm-cz ... 10393.html
http://www.bimber.info/forum/viewtopic. ... 3r&start=0
http://www.bimber.info/forum/viewtopic.php?t=5057
http://alkohole-domowe.com/forum/kilka- ... 12849.html
http://alkohole-domowe.com/forum/destyl ... t9613.html
oraz strona:
http://moonshine-still.republika.pl/pro ... tml#krople
Wiem że niepotrzebnie się chwalę ale chce pokazać że do tematu podchodzę poważnie.
Kolumna ma powstać według schematu Ducha Wina (któremu serdecznie za to dziękuję i pozdrawiam) Psotnica 01 :
http://alkohole-domowe.com/forum/przeds ... 10477.html
OOB - OVM. Dodatkowo ma być bufor według tego co napisał kol Kula na sąsiednim forum
http://www.bimber.info/forum/viewtopic. ... c&start=15
Z tym że ja mam zamiar wydłużyć każdą rurę o jakieś 5 cm ponieważ będę używał kega/zbiornik o poj. 50l i chcę zastosować się do zalecenia kol. Akasa o przeliczniku 1:20 (kilka postów niżej ). Wypełniony miedzią.
- Czy tak zbudowny bufor a raczej jego miedź wlicza się do wysokości wypełnienia biorącego udział w procesie rektyfikacji ?
W sprawie buforu jestem otwarty na każdą inną koncepcję która jest lepsza niż ta.
Termometry chce w głowicy, na 10 półce, w kotle i pod OVM ale nie wiem jaka odległość będzie najlepsza.
Termometry jakich będę używał :
http://destylandia.pl/index.php?id_prod ... er=product
Wysokość wypełnienia KO min 147 cm plus do połowy wziernika. Rurę 147 cm kupiłem dziś na złomie za 36 zł .
Chłodnica Liebiga wg schematu. Samoróbka. Do kolumny wspawany wziernik z trójnika, głowica przykręcana na złącze SMS, bufor do głowicy też SMS a do kega/zbiornika bufor wkręcany na gwint.
Jeśli chodzi o wsparcie techniczne i finansowe to zapewnia je w/w grono osób. Ojciec elektryk, wuj spawa TIG-iem, przyjaciel ojca tokarz, znajomy pracuje w zakładzie gdzie obrabia się kwasówkę i od chciałbym wypełnić kolumnę wiórami z tokarki/frezarki/wycinarki.
Pytania:
W temacie gdzie kol Duch opisuję zrobioną przez siebie kolumnę i jej działanie:
- Tamka wyszła za wysoka, jaką wysokość proponujecie ? Wiem że, przy OOB jeziorko powinno być jak największe.
- Rurka refluxu byłą za wąska (6mm śred. wew.) czy 8-9 mm starczy? (3/8cala)
- Grzałka 4 kW z regulatorem mocy wystarczy (wolę się upewnić )? Przy jakiej mniej więcej mocy będzie zalewało kolumnę ?
- Czy testował ktoś inne nachylenie głowicy niż 100 stopni ?
- Czy wiórami z tokarki/frezarki/wycinarki można wypełnić kolumnę? jak duże powinny one być?
To tyle z pytań technicznych, teraz praktyczno-filozoficzne :
Z racji że to na mnie spoczywa odpowiedzialność (ojciec cały czas powtarza mi że moje jaja są na stolę i jak wyjdzie lipny produkt to je stracę ) za końcowy produkt to chciałbym se upewnić czy za pomocą tak zbudowanego sprzętu da radę uzyskać produkt bez zapachu i posmaku bimbru ? W swoim życiu w/w grono osób pędziło na tzw. prostych rurach, czyli zwykłych pot-stillach, bez odrzucania często przedgonów itp, moim celem jest uzyskać produkt przynajmniej na poziomie spirytusu technicznego który do tej pory kupowali, głównie chodzi o właściwości organoleptyczne. Niby znam odpowiedź na te pytanie (że tak) ale wolę zrobić mini sondę ilu z Was dzrodzy koledzy taka sztuka się udaję. Mam mieszane uczucia po lekturze tego tematu :
http://www.bimber.info/forum/viewtopic. ... sc&start=0
Najbardziej przemawia do mnie kol. lesgo58:
Czysty spirytus to nie bujda. Wytrawny nos wyczuje co najwyżej z jakiego surowca był zrobiony. Ale przeciętny użytkownik powinien czuć tylko spirytus.
Jeszcze jedno pytanie, odpowiedź na które powinno rozwiać następne wątpliwości. A który termometr jest Twoim prowadzącym proces?
jak rozumiem w mojej kolumnie termometrem prowadzącym proces będzie ten na 10 półce lub pod OVM?
Przy okazji w następne lato brat ma wesele, to i może udałoby się zaopatrzyć go w okowitę
Jeszcze dwa krótkie pytania
- na złomie dzisiaj znalazłem jeszcze coś takiego:
da radę coś z tym zrobić ? wysokość 14 cm średnica 17cm. (jak nie to i tak to wezmę żeby te króćce z gwintami sobie odciąć są 2 calowe)
- drugie pytanie wiem że nie w temacie ale nie chce osobnego zakładać, znajomy pracuję w cukrowni dzięki czemu mam dostęp do taniej melasy, czy warto z niej robić zacier? Wiem że gorzelnie ją używają w tym celu.
Na koniec jeszcze raz wszystkich witam, z góry dziękuję za wszelką pomoc i wsparcie i życzę wydajnego psocenia .