Strona 1 z 1

Alembik Bain Marie - grzanie płaszcza grzałkami

: środa, 6 gru 2017, 15:26
autor: Ogi_master
Zastanawialem sie nad przerobieniem a w zasadzie nad dołączeniem osobnej instalacji grzejącej wode w płaszczu wodnym.
Początkowo zastanawialem sie nad umieszczeniem grzałki w płaszczu wodnym, lecz wiąże sie to z ingerencją w obudowe zewnetrzną alembika. Otóż wpadłem na pomysl podłaczenia za pomoca rurek miedzianych zewnetrznego buforu ciepła (ocieplony garnek z dwoma grzalkami 1,5 i 2,5 kW) do juz istniejących wyjść/wejść w alembiku 30l typu Bain Marie. Chodzi mi mniej więcej o to że woda podgrzana w garnku z grzałkami bedzie transportowana za pomocą pompki do płaszcza wodnego. Oczywiście rury odprowadzajac jak i doprowadzajace wode do płaszcza wodnego będą jak najkrótsze i odpowiednio ocieplone tak samo jak cały alembik wraz z garnkiem.
Czy takie rozwiązanie zda egzamin?

Z góry dziekuje za pomoc
Dominik

Re: Bain Marie - grzanie płaszcza grzałkami

: środa, 6 gru 2017, 20:34
autor: silvio2007
Wow! Ciekawostkę zapodałeś.
Poszukaj na forum hasło bełkotka.
Może coś Ci się rozjaśni? A może to gotowe rozwiązanie i już sprawdzone?

Re: Bain Marie - grzanie płaszcza grzałkami

: środa, 6 gru 2017, 21:21
autor: przegab
Pompa do wrzątku to może być spory wydatek. Skoro już jednak tak kombinujesz, to może zrezygnuj z garnka zasilającego. Zamiast tego grzałka z podgrzewacza przepływowego podpięta przez regulator mocy i pompka.

Re: Bain Marie - grzanie płaszcza grzałkami

: środa, 6 gru 2017, 21:31
autor: Ogi_master
Dzięki, nie słyszałem o bełkotce. Jestem początkujący w tej dziedzinie, niemam żadnego doświadczenia i jeszcze nic nie skonstruowałem, a moje rozważania są czysto teoretyczne. Skoro takie cos jak bełkotka działa bez problemu myśle że moje rozwiazanie bedzie równie skuteczne szczególnie przy dobrym ociepleniu całego sprzetu będzie mozna bardzo precyzyjnie ustawiac temperature a i ciśnienie panujące w układzie nie będzie aż tak wysokie jak w przypadku grzania parą. Zamiast wody w tym przypadku będzie olej lub jakaś inna substancja która nie bedzie miala szkodliwego wpływu na miedź a przy tym posiadała wysoką temperature wrzenia.
Głownie chodzi mi o gotowanie gęstych owocówek.