Strona 1 z 1

Piwo kwaśne - Sour Ale

: wtorek, 14 lut 2017, 13:16
autor: jozzek666
Witam podaję recepturę na piwko kwaśne, inaczej sour ale.

-Słód weyermann Pale Ale 5 kg
-Słód weyermann Pilzneński 1 kg
-Chmiel Columbus 30g
-Kultura starterowa lacto (https://sklep.serowar.pl/pl/p/PG-kultur ... kterie/118)
-Drożdże Fermentis US-05

Zacieranie:
-Słody wrzucone do wody o temp 71C
-Temperatura ustali się na ok. 64C, 60min
-72C, 10min
-Mashout 78C.

Wysładzanie:
-Wysładzanie wodą ok. 78C aż do uzyskania ok 30l brzeczki o ekstrakcie 12-13 blg.

Kettle Souring:
-Schłodzenie brzeczki do ok 40C
-Dodanie ok 5g kultury starterowej
-Utrzymywanie temperatury w garnku w granicach 35-40C ok. 36h. (ja wrzuciłem grzałkę akwariową ustawioną na 36C, opatuliłem gar kurtkami i postawiłem przy grzejniku). Po 36h brzeczka bardzo fajnie zakwaszona.

Gotowanie(60min):
-30 min dodane 15g chmielu Columbus
-50 min dodanie 15g chmielu Columbus

-Uzyskałem ok. 27l brzeczki o ekstrakcie 14blg, którą schłodziłem do temp. 20C.
-Dodałem wcześniej uwodnione drożdże.
-Fermentacja ruszyła po ok 8h.

-Fermentacja burzliwa 8 dni.
-Fermentacja cicha 7 dni.

-Butelkowane z użyciem 200g cukru w temperaturze 18C, co przekłada się na poziom około 2.8 nasycenia co2.