Strona 1 z 1

Klarowanie nastawu Spirit ferm turboklarem

: wtorek, 18 kwie 2017, 15:49
autor: destylacjusz
Witam. Nie wiem czy nie powielam tematu ale mam mały problem. Klarowałem wczoraj nastaw Spirit ferm turboklarem, zaglądam dzisiaj a nastaw mętny i z wolna pracuje... dodam ze sprawdzałem Blg i było ok -3 . Co mi teraz radzicie? Czekać aż przestanie czy potraktować jeszcze raz turboklarem?

Re: Klarowanie

: wtorek, 18 kwie 2017, 16:32
autor: JanOkowita
Nastaw przed klarowaniem należy odgazować, czyli usunąć z niego CO2 powstały podczas fermentacji. Można to zrobić przez energiczne kilkakrotne wymieszanie. Po wymieszaniu należy pamiętać, że nastaw dodał dodatkową porcję tlenu z powietrza co na chwilę pobudzi jeszcze drożdże do aktywności. Tak więc drugi raz odgazowywać należy po kilku-klikunastu godzinach aż do zaniku wydzielania CO2 (brak piany przy mieszaniu).
Dopiero do tak przygotowanego nastawu można dodać środki klarujące, zazwyczaj dwuskładnikowe (np. Duoklar). Jeśli nastaw nie będzie odgazowany środki klarujące "przyczepią się" do pęcherzyków CO2 zamiast do martwych komórek drożdży.

Re: Klarowanie

: wtorek, 18 kwie 2017, 16:38
autor: golec269
Skoro pracuje to poczekaj, jak przestanie pracować to mocno odgazuj nastaw i wtedy zapuść Turboklar. Po sklarowaniu zlej nastaw delikatnie z nad osadu drożdży i gotowe.
Nastaw może mieć nawet -5 BLG więc cierpliwie obserwuj kiedy zakończy pracę.

Re: Klarowanie

: wtorek, 18 kwie 2017, 16:51
autor: destylacjusz
Dzięki :) zastanawiam się tylko czy potraktowanie nastawu po raz drógi turboklarem nie pogorszy właściwości gotowego produktu?

Re: Klarowanie

: wtorek, 18 kwie 2017, 19:49
autor: tacim
Nie ma takiej możliwości aby coś się pogorszyło.

Re: Klarowanie

: piątek, 21 kwie 2017, 19:51
autor: barti23
Ja w UK aby szybko wyklarować, jak tylko nastaw zejdzie do -4 blg, dodaje Campden Tablets albo Fermentation stoper. Środki te zabijają resztkę żywych drożdży. Na drugi dzień kilkukrotnie intensywnie mieszam, jak już sie odgazuje to dodaje dwa turboklary na 50l zacieru. Po następnych dwóch dniach mam kryształ.