Strona 1 z 1
Gotowanie nastawu z mandarynkami
: środa, 19 kwie 2017, 17:14
autor: destylacjusz
Witam. Mam pytanie do bardziej doświadczonych, niedługo będę gotował cukrówke..próbowałem juz gotować z mandarynkami i bardzo mi zasmakowało więc postanowiłem spróbować czegoś innego..i tutaj moje pytanie z czym warto gotować? Czy macie jakieś sprawdzone sposoby?
Re: Gotowanie
: środa, 19 kwie 2017, 19:13
autor: Gumczysław
Osobiście, dużego doświadczenia jeszcze nie mam. Ale udało mi się popełnić, myślę całkiem niezły trunek. Po pierwszym gotowaniu cukróweczki, rozcieńczyłem i dorzuciłem winogrona z których wcześniej zrobiło się winko. Macerowało się to około tygodnia - może krótko, ale cóż święta nadchodziły to trzeba było się spieszyć, żeby było co wypić
Podczas gotowania zapaszek ładny. Jednak im dłużej wąchałem, smakowałem coś mnie jakoś odrzucało, zacząłem myśleć, że nic z tego dobrego nie będzie. W smaku było dość cierpkie. No, ale wpadłem na pomysł, coby zrobić jeszcze z tego przypalankę. Jak pomyślałem, tak też zrobiłem. Postało to, może góra 5 dni w zamrażalniku.
Kurde wyszła pyszna koniaczkowo-przypalankowa wódeczka, o pięknym głębokim herbacianym kolorku. Aż żal, że nic mi nie zostało. A co by było gdyby tak z parę miesięcy poleżakowała
. Rodzina chwaliła, wszyscy byli w szoku, że to domowej roboty i słowa babci: "Toć to chyba nigdy koło bimbru nie stało, bimber to musi śmierdzieć"
No cóż, obiecałem, że przyniosę jej pogony
Re: Gotowanie
: środa, 19 kwie 2017, 19:40
autor: lesgo58
destylacjusz pisze:... z czym warto gotować? Czy macie jakieś sprawdzone sposoby?
Jesli dobrze rozumiem Twoje pytanie to zależy Ci na złamaniu smaku cukrówki - prawda? Kwestia jakie owoce zastosować to kwestia gustu i tego jakie owoce się nadają a jakie nie.
Jest kilka sposobów na to. Spróbuj poczytać ten temat:
http://alkohole-domowe.com/forum/post54 ... ist#p54701
Re: Gotowanie
: środa, 19 kwie 2017, 21:04
autor: destylacjusz
Ogólnie chodziło mi o to co można dodac do gotowania by wyszło coś ciekawego... a temat przeczytam dzięki lesgo58
Re: Gotowanie
: czwartek, 20 kwie 2017, 13:00
autor: wawaldek11
Sposób, o którym piszesz jest szybki, ale niekoniecznie optymalny.
Spróbuj raz zrobić tak: zalej owoce dobrym alko. 50% na kilka tygodni i później przedestyluj to. Wnioski z porównania wyciągniesz sam
Dobry alko., to taki bez przedgonów i pogonów, które by zniesmaczyły końcowy destylat. A przy ostrym cięciu frakcji podczas destylacji nalewu na kiepskim bimberku - przedgon i pogon out - sporo aromatów tracimy.
Re: Gotowanie nastawu z mandarynkami
: czwartek, 1 cze 2017, 14:06
autor: mario_
Ja dorzuciłem ostatnio do drugiego gotowania skórki z limonek. Efekt bardziej niż pozytywny