Strona 1 z 1

Zacier z winogron- jak nastawić?

: niedziela, 16 lis 2008, 19:03
autor: marer
Witam
Wczoraj zerwałem jeszcze ponad 15 kg winogron, (nie były już pierwszej jakości)
Potraktowałem je pirosiarczanem potasu, rozbiłem mieszadłem , dziś dodałem pektopol jutro mam zamiar wycisnąć sok.
Przypuszczam że będzie go około 12 litrów - czy można z tego zrobić jakiś dobry zacier ??
Może ktoś ma jakiś dobry przepis.

Re: Zacier z winogron- jak nastawić?

: poniedziałek, 17 lis 2008, 15:37
autor: Kucyk
Pytasz: czy można z tego zrobić jakiś dobry zacier ??

Bracie, nie dobry, a najlepszy, jaki może być!!! Z winogron robi się koniaki i inne najszlachetniejsze trunki!!!

Tylko, aby wydajność była zafermentuj tak przez 5 dni całą miazgę i dopiero sok ciśnij, albo w ogóle zrezygnuj z odciskania soku, jeśli masz możliwość destylacji pulpy.

Ale nie czas na pierdoły, rozpuść na gorąco 2kg cukru w jak najmniejszej ilości wody i dodaj do winogron. Teraz kolej na drożdże (tylko, błagam, nie piekarnicze), i rozpoczynamy imprezę!!!! :D

Re: Zacier z winogron- jak nastawić?

: poniedziałek, 17 lis 2008, 18:08
autor: marer
Witam
Wielkie dzięki za odpowiedź, a czy wody nic więcej nie trzeba dodawać ??

Re: Zacier z winogron- jak nastawić?

: poniedziałek, 17 lis 2008, 23:01
autor: mima
Kolega Kucyk powiedział Ci jak najlepiej to zrobić.
Ja akurat dwa tyg. temu miałem z 20 kg. winogron.
Były one byle jakie, więc poszły na zacier.
Rozdeptałem je dobrze nogami w beczce, dodalem
drożdży, parę kilo cukru, a po paru dniach wycedziłem
wszystkie większe ,, rzeczy" dolałem wody do 100l.
dołożyłem cukru do 24 i własnie kapie mi druga 5 l. flacha.
Kurcze jeszcze tego nie próbowałem..- ide walnąc kielicha

:D

Re: Zacier z winogron- jak nastawić?

: niedziela, 25 paź 2009, 17:38
autor: adam1801
Witam,
Dysponuję trzema wiadrami winogron(fioletowych) i mam pytanie czy ktoś kiedyś destylował winogrona ze skórkami czy należy moszcz odcedzić? Kolega Kucyk pisał, że można sobie podarować cedzenie jeśli ma się warunki do destylacji gęstych zacierów. Ja warunki mam ale jeśli taki destylat miałby być gorszy w smaku to odcedzę...

Re: Zacier z winogron- jak nastawić?

: niedziela, 25 paź 2009, 17:42
autor: Zygmunt
Jak możesz gotować w pulpie to bracie gotuj! Dużo więcej aromatu będziesz miał :D

Re: Zacier z winogron- jak nastawić?

: niedziela, 25 paź 2009, 17:52
autor: adam1801
Zygmunt pisze:Jak możesz gotować w pulpie to bracie gotuj! Dużo więcej aromatu będziesz miał :D
Nie będę ukrywał, że takiej właśnie odpowiedzi oczekiwałem.
Dzięki wielkie!!!

Re: Zacier z winogron- jak nastawić?

: niedziela, 25 paź 2009, 17:58
autor: Kucyk
Też jestem tego zdania, że jak ma się odcedzać, a zatem tracić 30% towaru, to lepiej całość przegotować. Jest jeden warunek - pulpę należy fermentować w cieple, znaczy czas fermentacji musi być krótki, co by jajem destylat potem nie walił. Jeśli balon jest w ciepłym pomieszczeniu, to nie ma co cedzić, jeżeli zaś mamy do dyspozycji tylko chodny garaż, to lepiej przefermentować owoce i po tygodniu je odcisnąć, a dalej w balonie trzymać jedynie płyn.

Re: Zacier z winogron- jak nastawić?

: niedziela, 25 paź 2009, 18:01
autor: adam1801
Balon jest w mieszkaniu, temperatura około 19*C. Wystarczy czy za chłodno?

Re: Zacier z winogron- jak nastawić?

: niedziela, 25 paź 2009, 18:07
autor: Kucyk
Wystarczająco! Ja mam problemy z fermentacją jak w pomieszczeniu jest 8*C bo pomimo zaizolowania bek w których jest po 100L pulpy śliwkowej, temperatura w nich jest koło 18* co znacznie spowalnia fermentację. Ale Ty nie powinieneś mieć problemu, bo w warunkach domowego ciepła drożdże pracują rewelacyjnie.

Re: Zacier z winogron- jak nastawić?

: niedziela, 25 paź 2009, 18:12
autor: adam1801
To jeśli można jeszcze jedno pytanie do ekspertów mi się nasunęło...
Wczoraj nastawiłem MD i na instrukcji jest napisane że nadajna jest o 2 dniach. Powinienem poczekać do jutra dni czy wziąć się za szypułkowanie i miażdżenie winogronu dzisiaj a drożdże dać jutro?

Re: Zacier z winogron- jak nastawić?

: niedziela, 25 paź 2009, 18:18
autor: Zygmunt
MD jest gotowa jak zacznie pracować w naczyniu- a to może być po pół, dwóch lub trzech dniach. Jeżeli widzisz, że się burzy, to zaczynaj pracę z winogronami. Jeżeli jeszcze nie, to wstrzymaj się- może się tak zdążyć, że MD nie wystartuje w ogóle i będziesz miał problem, bo moszcz zacznie się psuć...


Sytuację mogą zawsze uratować grzyby aktywne- po 20 minutach są gotowe do działania!

Re: Zacier z winogron- jak nastawić?

: niedziela, 25 paź 2009, 20:25
autor: adam1801
Zygmunt pisze:może się tak zdążyć, że MD nie wystartuje w ogóle i będziesz miał problem, bo moszcz zacznie się psuć...
Nie chcę się mądrzyć ale wydaje mi się, że skoro śliwowica mi się zrobiła na dzikich drożdżach, bez dodawania żadnych innych, to moszcz winogronowy tym bardziej powinien fermentować... Dodam że nie miałem zamiaru aplikować do moszczu pirosiarczynu.

Re: Zacier z winogron- jak nastawić?

: niedziela, 25 paź 2009, 21:32
autor: Zygmunt
Eh, czego się wszyscy uparliście na te dzikie drożdże? ;)
"Dziki dróżdż" jest "dróżdzem" słabym- bardzo łatwo taka fermentacja może zamienić się w mlekową albo jeszcze inną. Poza tym, ostatnio były mrozy (przynajmniej w moim regionie) i jestem prawie pewny, że duża cześć populacji naszych srających alkoholem przyjaciół odeszła do krainy wiecznego cukru.

Jechanie na dzikusach to loteria- raz wyjdzie, a raz wyjdzie...w kanał.

Re: Zacier z winogron- jak nastawić?

: poniedziałek, 7 lis 2016, 19:29
autor: don K
Witam. Nabyłem dziś sporo czerwonych winogron więc postanowiłem przerobić je na pulpę. Otóż w chwili obecnej mam ok. 30l pulpy winogronowej, którą to zamierzam puścić na rurki. Pytanie, które drożdże będą najlepsze, winne czy może do nastawów owocowych? Drugie pytanie: jak to jest z dodawaniem cukru i wody?

Re: Zacier z winogron- jak nastawić?

: poniedziałek, 7 lis 2016, 23:52
autor: seneka
Najlepiej nie dodawaj cukru ale jak juz musisz to max 3 kilo. Drożdże Bayanus G995

Re: Zacier z winogron- jak nastawić?

: środa, 9 lis 2016, 15:21
autor: don K
Dzięki ;) próbujemy

Re: Zacier z winogron- jak nastawić?

: poniedziałek, 13 wrz 2021, 13:37
autor: tbodzio
No i jak zwykle czytam szukam i nie znajduję odpowiedzi.
Bedą winogrona (tylko czekam na przymrozek na krzaku, żeby więcej cukru było w owocach.
Mam zamiar zrobić 2 nastawy po 50-60 litrów (takie będą beczki). Potem destylować 2 razy na skróconym i prawie pustym aabratku.
Pierwsza destylacja full open i trochę miedzi w filtrze katalitycznym i 10 cm sprężynek SS. No i druga destylacja na tej samej konfiguracji ale juz z kontrola temperatury i wybraniem serca (45-70%).
PYTANIE o proporcje na zacier:
Ile do jednej beczki (50-60 litrowej):
1. Winogron w [kg] (nie wytłoków tylko całych owoców do rozgniecenia);
2. Ile wody w [litry]
3. Ile cukru w [kg]
4. jakie drożdże (zakładam że dawkowanie będzie na drożdżach).
Pozdrawiam bodzio.

Re: Zacier z winogron- jak nastawić?

: niedziela, 26 wrz 2021, 09:24
autor: Balibar
Właśnie też mam zamiar nastawić winogrona ale trochę inaczej niż ty bo chce wycisnąć sok na prasie z pektoenzymem. Nie chce dodawać wody ani cukru tylko drożdże.

Re: Zacier z winogron- jak nastawić?

: czwartek, 7 paź 2021, 21:37
autor: Balibar
Nie mogę edytować.

Więc tak - dopadłem winogrona, będzie beczka 60l fermentacja z owocami do końca potem wyciskanie na prasie (nie mam płaszcza). Ile mogę dodać cukru żeby nie zbezcześcić winogron? Blg 10, jutro dodam kolejny rzut, ale są ewidentnie słodsze. Na razie mam 1/3 beczki do soboty będzie cała drożdże zapodane.

Re: Zacier z winogron- jak nastawić?

: piątek, 8 paź 2021, 13:24
autor: jakis1234
Maksymalnie 1 kg cukru na 10 kg owoców,
Jak masz słodkie, to w ogóle nie dodawaj. Im mniej cukru, tym lepsza jakość.

Re: Zacier z winogron- jak nastawić?

: piątek, 8 paź 2021, 14:11
autor: kiwitom23
Jeżeli masz 10 BLG z samych winogron, to dodałbym maksymalnie do 20 BLG, nie więcej. Pisałeś, że nie chcesz dodawać cukru, więc co się zmieniło? Zresztą jeżeli to ma być na odpęd nie na wino, to trochę wody możesz spokojnie dodać.

Re: Zacier z winogron- jak nastawić?

: piątek, 8 paź 2021, 19:04
autor: Balibar
Bo nie chce nadal ale zwiększył bym troszeczkę wydajność, okaże się jutro ile jeszcze będę miał owoców. Mam też drugi pomysł zrobić beczkę bez cukru a to co zostanie potem z odciskania zrobić z cukrem i cos brandy podobnego zrobić co wy na to? Wiem ze kombinuje no ale Polaczki tak mają sami góry stwarzają.

Re: Zacier z winogron- jak nastawić?

: piątek, 8 paź 2021, 21:32
autor: jakis1234
To drugie to będzie gruzińska chaha :), zrób jak masz dobre winogrona.

Re: Zacier z winogron- jak nastawić?

: sobota, 9 paź 2021, 06:51
autor: Balibar
Dostałem zielone światło na sporą ilość trzeba jechać dokupić beczek. I będzie bez cukru. Pochwale sie jak nastawie juz wszystko.

Może mod by zmienił nazwę "Nastaw z winogron 2008-2021" Zbierajmy wiedzę :read:

Re: Zacier z winogron- jak nastawić?

: piątek, 15 paź 2021, 21:43
autor: Balibar
Na ta chwilę wyszło:
25l soku gronowego który ma 15blg. I to idzie na późniejszy odpęd jak skończy fermentować
Beczka 60l wytłoków z winogron zalana 20l wody i dodane 5kg cukru. Będzie ta chacha lub doleje jak będzie ok do głównego trunku.

Nagle po fakcie dużo znajomych miało winogrona do oddania ehh...
Gąsior 25l wina dla mojej lubej.

Re: Zacier z winogron- jak nastawić?

: piątek, 15 paź 2021, 21:50
autor: kiwitom23
Z wytłoków to chyba raczej grappa.

Re: Zacier z winogron- jak nastawić?

: piątek, 15 paź 2021, 22:50
autor: jakis1234
kiwitom23 pisze:Z wytłoków to chyba raczej grappa.
Gruzińską cha-chę też robi się z wytłoków winogronowych.
Czacza (gruz. - ჭაჭა) - gruziński alkohol produkowany z wytłoków winogronowych.
Czacza stanowi odpowiednik włoskiej grappy. Napój zawiera 40-50% alkoholu (czasami do 60%).

Re: Zacier z winogron- jak nastawić?

: piątek, 15 paź 2021, 23:50
autor: Góral bagienny
Mamy i Polski destylat z wytłoków :) https://www.amarone.pl/index.php/alkoho ... -5l-detail

Re: Zacier z winogron- jak nastawić?

: piątek, 15 paź 2021, 23:58
autor: jakis1234
Kurcze, 139 zł za pół litra, a w Gruzji cha-cha - około 12 zł za litr :), normalnie mam ochotę się tam wyprowadzić.
Wszyscy robią wino, cha-chę i bez problemu handlują. Góral, robiłeś wódkę z winogron?
A jeżeli tak, jakie wrażenia?

Re: Zacier z winogron- jak nastawić?

: sobota, 16 paź 2021, 00:11
autor: kiwitom23
Góral robi winiaki i do tego białe :mrgreen: , akurat ma nastawione winogrona w beczce